alkoholna pićaFoto: Skrypnykov Dmytro / Shutterstock.com

 

Džin, rakija, viski, vino, pivo… samo su neka od pića koja se mogu naći na karti alkoholnih pića. Sva ona su s različitim sastojcima i merama, a iz istog razloga, različito utiču na naše telo, piše Jutarnji list.

Pre odgovora na pitanje da li varira vreme apsorpcije alkohola zavisno od konzumiranog pića, potrebno je razjasniti neke stvari.

Koliko dugo alkohol ostaje u krvi?

Alkohol ostaje u krvi između 10 i 19 sati. Ipak, to zavisi od mnogih faktora, uključujući vrstu pića i šta smo jeli pre konzumiranja alkohola. “Osobi s visinom alkohola u krvi od 1 g/l može trebati između 6 i 10 sati da nivo alkohola u krvi padne ispod maksimalno dopuštenog nivoa“.

Čak i kada je nivo alkohola ispod zakonske granice, rizik od saobraćajne nesreće je veći nego kada ne pijete. Stoga je najbolje izbegavati vožnju nakon konzumiranja bilo koje količine alkohola. Jedina zaista sigurna stopa je 0,0 g/l.

Koji su najvažniji faktori apsorpcije alkohola?

Ključni faktor koji utiče na efekte alkohola je unos hrane, odnosno, prisutnost hrane u želucu odlaže delovanje pića jer ono sporije dospeva u tanko crevo. Pun želudac može smanjiti koncentraciju alkohola za čak 25 posto.

Važni su i genetski faktori (sposobnost metabolizovanja metanola), pol (alkohol više pogađa žene), uzrast i brzina pijenja.

Apsorpcija alkohola varira u zavisnost od vrste pića

Odgovor na pitanje da li varira vreme apsorpcije alkohola u zavisnosti od konzumiranog pića je potvrdan. Štaviše, žestoka pića (destilati) se najbrže apsorbuju, a njihovo mešanje sa slatkim bezalkoholnim pićima ubrzava povećanje nivoa alkohola u krvi.

S druge strane, destilat se, kao što mu ime kaže, proizvodi destilacijom prethodno fermentisanog pića. Proces se ponavlja i unutar njega se mogu dodati sastojci koji daju ukus napitku. U međuvremenu, pića poput vina, piva, šampanjca, jabukovače ili vermuta su ona koja postižu fermentaciju kroz proces sa šećerom ili žitaricama i postaju alkohol zahvaljujući hemijskoj reakciji koju stvara kvasac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari