Otvorena Evropska noć istraživača 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Evropska noć istraživača je prilika da se mladima predstave fascinantna dostignuća koja direktno utiču na naš život i da se podstakne njihova znatiželja ne bi li i sami postali naučnici makar na jedan dan, a možda će neki postati novi Nikola Tesla ili Marija Kiri, rečeno je danas na otvaranju te manifestacije ispred Francuskog kulturnog centra.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Plamena Halačeva ukazala je da se 13. Evropska noć istraživača u Srbiji obeležava u 25 gradova, što je još jedan dokaz da je Srbija deo evropske naučne zajednice.

Dodala je da Srbija aktivno učestvuje u naučnim programima EU i naglasila da su naučnici, instituti i univerziteti iz Srbije vrlo uspešni u najvećem evropskom naučnom programu Horizont 2020.

Ukazala je da se u Srbiji trenutno realizuje više od 400 naučnih projekata uz pomoć EU, vrednih 135 miliona evra.

Podsetila je da je EU do sada uložila više od 88 miliona evra u projekte za razvoj inovacija i istraživanja u Srbiji.

Ambasador Francuske Pjer Košar istakao je da je za njegovu zemlju prioritet negovanje naučne saradnje sa istraživačima kroz programe kakav je naučno-istraživački program „Pavle Savić“.

Košar je ukazao da su Francuska i Srbija od 2003. godine kofinansirale 154 projekta na kojima su radili istraživači iz prestižnih naučnih instituta, kao što je „Vinča“.

Precizirao je da ti timovi zajedno rade u oblastima nuklearnih nauka, fizike, hemije, robotike i veterine.

Dodao je da u Evropskoj noći istraživača učestvuje i 16 gradova iz Francuske i naglasio da ova manifestacija teži da mladima otkrije polje istraživanja i navede ih da se opredele za nauku.

Košar je zaključio da Srbija i mladi u njoj u tome imaju svoje puno mesto i istakao da se nada da će mladi sve više doprinositi vitalnosti saradnje Francuske i Srbije i da će među njima biti neki budući Nikola Tesla, Marija Kiri i Mihajlo Pupin.

Kordinatorka projekta Refokus Art Tanja Adnađević, projekta koji je jedan od organizatora Evropske noći istraživača, istakla je da je ideja tog projekta da su nauka i umetnost jedno i da taj projekat želi da pokaže da su istraživički i kreativni procesi paralelni.

Navela je da više od 530 istraživača učestvuje u Evropskoj noći istraživača i dodala da je u Srbiji u vezi sa tom manifestacijom angažovano više od 2.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari