Dorsoduro (ital. tvrdi greben) najviši je i najstabilniji deo Venecije. Na njemu se nalazi crkva Santa Maria dela Salute, Akademija, muzej Pegi Gugenhajm, mnogobrojne palate i – zgrada nekadašnje Carinarnice na Carinskom rtu u kojem je, zahvaljujući umeću arhitekte Tadao Anda, juna 2009. godine otvoren Punta dela Dogana, jedan od najznačajnijih privatnih muzeja u svetu, u kojem je smeštena privatna kolekcija Fransoe Pinoa, francuskog magnata i vlasnika aukcijske kuće Kristi.


U muzeju su izložena dela vodećih savremenih vizuelnih umetnika poput Mauricija Katelana, Takaši Murakamija, Sindi Šerman, Sigmara Polkea, Pola Makartija, kao i radovi jednog od trenutno najskupljih umetnika planete – Džefa Kunsa, „kralja kiča“, kako ga mnogi pežorativno nazivaju.

Ovaj američki umetnik, čije delo kritičari definišu ironijom, groteskom, neo i post-popom, ističući uticaj Dišanovog redi-mejda i pop-arta, inspirisan je idolima banalne svakodnevice, konzumerizmom, (samo) reklamerstvom i slavom (poznata je skulptura Majkla Džeksona u prirodnoj veličini s njegovom omiljenom šimpanzom Babisom ili 12 i po metara visoka skulptura terijera izrađena od 17.000 cvetova).

Džef Kuns karijeru je započeo krajem sedamdesetih godina, a pažnju javnosti stekao je najviše zahvaljujući radovima u kojima prikazuje erotski odnos sa italijanskom porno-zvezdom mađarskog porekla Ćićolinom, kojom je nekoliko godina bio oženjen i sa kojom ima dete. Danas je Džef Kuns, uprkos kontroverzama koje prate njegov rad, jedan od najmoćnijih brendova u svetu umetnosti, korporacija za koju radi veliki broj umetnika, poznat po monumentalnim industrijskim skulpturama u nerđajućem čeliku. Jedan od najpoznatijih radova u Pinoovoj kolekciji, koji se od aprila 2011. godine može videti u venecijanskoj postavci, svakako je Kunsovo „Obešeno srce“, deo njegovog ciklusa pod nazivom „Selebrejšn“. „Ovo su radovi koje ću jednoga dana pokazati svom sinu, kada odraste i kada bude mogao da shvati da sam ga voleo i da sam mislio na njega“, izjavio je sam Kuns povodom navedenog ciklusa, aludirajući na sina kojeg je dobio sa Ćićolinom, nad kojim godinama unazad pokušava da dobije starateljstvo. Ogromna skulptura od čelika, u obliku crvenog srca, koja u isto vreme deluje i nežno i zastrašujuće, visoka je tri metra i teška tonu i po i visi na džinovskoj zlatnoj traci, na izlazu iz Punta dela Dogane. „Obešeno srce“ prodato je za više od 20 miliona dolara, i zapravo je jedno od najskuplje prodatih dela živih umetnika. Upravo zahvaljujući Pinoovoj fondaciji , Venecija danas, sem uobičajenih turističkih interesovanja za istoriju, gondole i karnevalske maske, može da ponudi i nešto sasvim drugačije: vrhunska dela vizuelne umetnost 21. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari