Beograd: Petnaest koraka na putu krsta 1Foto: Foto: Koldo Ćamoro/Institut Servantes

Izuzetna izložba fotografija Kolda Ćamora traje do kraja februara u Institutu Servantes. Odlično stručno vođenje Aleksandre Petrović, bilo je zanimljivo.

„Petnaest koraka na putu krsta“ glavna je priča ove kolekcije od 55 fotografija autora, vrlo neobične biografije.

Dvadeset i šest godina trajao je proces fotografisanja na identičnim lokacijama u istraživanju psihologije ljudi i religije.

Crno-bela tehnika na samim radovima gde je crna ipak dominantna skriva mnogo duha i satire u scenama i ličnostima.

Izbor na izložbi je po ideji Kolda Ćamora a postavka gostuje svuda po svetu uz odobrenje njegove ćerke.

Na žalost iznenadno i rano prekinut život umetnika, nije dozvolio da vidimo kasnije faze koje su mogle uslediti.
Koldo Ćamoro (Vitoria, 1949 – Pamplona, 2009) zauzima važno mesto u španskoj fotografiji.

NJegov domen je fotoreportaža, koju je doživljavao kao potpuno celovit format, smeo i prikladan za priče o ljudskom životu.

U bezbrojnim radovima svoje više od četrdeset godina duge profesionalne karijere, bavio se mnogim pitanjima koja se odnose na društvene strukture, religiju, praznike, borbe s bikovima, telo, pol …
Godine 1974. započeo je veliki monografski projekat, Sveti Hristos iberijski, sa idejom da vizuelno obradi različite aspekte liturgija i verskih manifestacija na Pirinejskom poluostrvu, kao i prisustvo hrišćanskog krsta u španskom društvenom miljeu.

Koldo Ćamoro je poslednjih godina Frankovog režima shvatio da postoje određene verske manifestacije, narodne proslave i rituali koji su u procesu nestajanja, jer bi ih agonija diktature verovatno gurnula u zaborav, ali i zbog napretka novih tehnologija i nadolazeće globalizacije.

Međutim, autor nije pokušao da fotografski sačuva to naizgled umiruće nasleđe, već mu je namera bila da uradi duboku socijalnu analizu koja bi pokazala kontradikcije zemlje zaglavljene u prošlosti i mračnjaštvu, ali istovremeno privučene modernim svetom, kroz potpuno lični pogled i sa nepogrešivim stilom.

Postavka Sveti Hristos iberijski je organizovana prema hronologiji stradanja Hristovog, koja daje ritam milenijumskoj narativnoj strukturi.

Autor je završio ovaj projekat kada je proslavljen Veliki jubilej hrišćanstva 2000. godine.

Ulaz je slobodan.

Pristup je ograničen na osam osoba koje mogu boraviti u galeriji istovremeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari