Aksum (1): Tajne etiopskog hrišćanstva 1Foto: Branko Vasiljević

Dopisnica iz Aksuma teško može da se zadrži samo na opisu utiska koga on ostavlja na posetioca a da ne pomene religioznu tradiciju i romantičnu istoriju ovog grada.

Ulice bez trotoara, oivičene niskim zgradama pristojnog izgleda, okrečenim živim bojama, ne odaju utisak da se posetilac nalazi u gradu u kome su krunisani i miropomazani etiopski kraljevi, a zatim i carevi, koji nose posebnu titulu – negus.

Sve dok ne prispe na prostrani centralni trg, na kome se nalaze nekropole kraljeva, označene visokim obeliscima, i crkve Bogorodice Sionske.

To su najznačajnije znamenitosti Aksuma. Obelisci su visoki i preko dvadeset metara, a jedan od njih, koji je polomljen prilikom podizanja i leži na tlu, dugačak je trideset tri metra.

Na obeliscima su uklesani motivi vrata i prozora, kao da su kraljevi hteli da imaju nebeske dvorce.

Aksum je nekada bio prestonica moćnog kraljevstva, koje je obuhvatalo prostranu oblast na Rogu Afrike.

Moć je kraljevstvo steklo kontrolom trgovačkih puteva prema Nilu i kroz Crveno more. Misionar iz libanskog grada Trira, Frumencije, doneo je u Aksum hrišćanstvo, koje je kralj Ezana 324. godine prihvatio kao državu religiju, čineći Etiopsku pravoslavnu crkvu drugom po starini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari