Beograd (3): Bajke i maštovito detinjstvo 1Foto: Privatna arhiva

Za moje slike kažu da su bajkovite, a što je oko nas više ružnih stvari na njima je sve intenzivnija mašta i sećanje na detinjstvo – izjavila je pre nekoliko godina Slobodanka Rakić Šefer povodom svoje izložbe „Avgust je opet kao nekad“ u Galeriji Atrujum Bibliteke grada Beograda.

Sad je u „Tatine princeze“ izložene u obližnjem komšiluku Atrijuma – Galeriji Singidunum udahnula „duše mladih devojaka, njihove snove, čežnje, iščekivanja i maštanja, strepnje, poeziju i muziku odrastanja sa željom da iz njih izrastu jake žene i nežne majke“.

Ponovila je, mada iz drugačije umetničke perspektive, proverenu formulu – „bajka i detinjstvo“.

Slobodanka Rakić Šefer rođena je 27. januara 1953. u Duvaništu u Mačvi. Gimnaziju je završila u Šapcu, a slikarski odsek Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, na kom je završila i poslediplomske studije.

Od drugog razreda gimnazije do prijemnog na FLU radila je sa LJubicom Cucom Sokić i jedini je njen đak koji nije bio i njen student jer se ova čuvena srpska slikarka povukla u penziju.

Slobodanka Rakić Šefer je od počeka karijere samostalni umetnik, a zbog stvaralačke slobode odbila je ponude tri akademije da na njima bude predavač.

Više od 3.250 njenih slika nalazi se u mnogobrojnim kolekcijama širom sveta.

Više desetina knjiga i časopisa koristilo je njene slike i crteže za svoje naslovne strane ili korice, a i sama je autor knjige „Ispod streje dedine kolibe“.

Pre dve godine dobila je Vukovu nagradu Kulturno prosvetne zajednice, a bavi se i humanitarnim radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.