Portugal: Palata prinčevskih predaka 1Foto: Branko Vasiljević

Na pola puta između kraljevskih gradova Lisabona i Sintre nalazi se palata Keluz (Queluz), okružena parkovima.

Nekoliko generacija portugalskih kraljeva iz poslednje portugalske dinastije, Bragansa, gradilo je ovu velelepnu rokoko palatu, koja svojom arhitekturom i sentimentalnom istorijom i danas privlači pažnju.

Bilo mi je interesantno da vidim ovo mesto i zbog toga što su u palati živeli daleki preci današnjih prinčeva Karađorđevića, Petra, Filipa i Aleksandra, čija je majka, Njeno carsko i kraljevsko visočanstvo Marija Glorija, iz dinastije Bragansa. Isto onoliko kolena koliko prinčeve deli od Karađorđa, deli ih i od kralja Portugalije, Žoaoa VI, koji je rođen u ovoj palati i iz nje vladao.

Keluz je bio domen u kome je živeo drugi po redu kraljev sin, koji ne nasleđuje presto.

Infanteu Pedru posrećilo se da oženi sedamnaest godina mlađu sinovicu, kraljicu Mariju I, i da postane kraljevski suprug.

Novi rang podrazumevao je i raskošniju letnju palatu i Pedro III je u njenoj izgradnji angažovao najveće arhitekte sredine osamnaestog veka.

Bilo je dovoljno novca, iako su nacionalni napori bili usmereni na obnovu Lisabona posle razornog zemljotresa.

Velika prestona dvorana koja je služila i kao balska sala, ambasadorska soba u kojoj su poslanci i plemstvo pozivani na ceremoniju rukoljuba kraljici i suprugu, muzička soba, kapela i soba Don Kihota, nazvana po slikama „Bledog viteza“ – i danas deluju kraljevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.