Manastir Svete Melanije, Foto: Kabinet gradonacelnika ZrenjaninaFoto: Kabinet gradonačelnika Zrenjanina

Manastir Svete Melanije u Zrenjaninu od svoje izgradnje daje vredan doprinos verskom životu grada i sabornosti, a u njemu su pohranjene retke i vredne relikvije. Podignut je 1935. godine u tadašnjem Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu.

Manastir je podignut je kao zadužbina episkopa banatskog dr Georgija Letića a na želju članica Hrišćanske zajednice u Petrovgradu na čelu sa učiteljicom, monahinjom Petronijom.

Deo srednjeg i severnog Banata, naime, ostao je bez manastira a kako je u Velikom Bečkereku ranije postojao manastir Drenovac, doneta je odluka da se na tom mestu podigne novi. Na potezu takozvanih Vodica kupljeno je zemljište iz fonda koji je osnovao dr Letić a zajednica je takođe prikupljala sredstva.

Sestra episkopa dr Georgija Letića, Olga Vojnović, nastavila je brigu o podizanju manastira i sama je priložila veliku sumu novca za kupovinu šumice pored mesta gde će biti manastir. Bilo je još mnogo dobrotvora, pojedinačnih i kolektivnih i radovi na manastiru su završeni 1938. godine. Manastir je osveštao episkop bački Irinej, na Mitrovdan 1939. godine.

U manastiru se čuva Prestono Jevanđelje štampano 1663. godine u Moskvi, koje je stavljeno pod zaštitu države.

Episkop bački Nikanor (Iličić), pitomac episkopa dr Georgija (Letića) darovao je manastiru česticu mošti Svete Melanije Rimljanke, koja se čuva u manastirskom hramu.

Pored manastira se nalazi kapela Prepodobne majke Paraskeve – Svete Petke, sa manastirskom vodicom koja je kompletno obnovljena 2009. godine.

Manastirski konak sazidan je 1967. godine a od 2010. do 2012. proširen je manastirski hram, uređena kripta da bi 2011. godine bio postavljen novi ikonostas u hramu, koji je poklonio arhimandrit Dositej, nastojatelj manastira Grgetega (Eparhija sremska) za pokoj duše njegove majke monahinje Nedelje.

Slava manastira je 13. januar, praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz V veka. Danas je na čelu manastira igumanija Marija a zanimljivo je da je prva upraviteljica manastira bila monahinja Petronija Savić, rođena sestra naučnika dr Vase Savića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.