Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Dobila sam zadatak da napravim neke od starinskih torti i kolača za predstavljanje projekta/knjige „tradicionalni srpski recepti.

Starinski kolači su se prilično razlikovali od savremenih. S obzirom na uslove u kojim su živeli, nisu imali frižidere, sasvim je normalno što su pravili kolače koji se mogu čuvati na sobnoj temperaturi. Najčešće su se pripremali suvi kolači poput keksa, vanilica, medenjaka…

Recepti za keks su manje-više isti. Osnovni sastojci su: mast/maslac, šećer, brašno i jaja. Začini i oblici po ukusu i izboru.

U to vreme (pre oko 100 godina) nije postojao margarin već su se koristili puter i mast (obična svinjska mast ili mast od sala u zavisnosti od vrste kolača).

 

Keks sa lešnikom – čitala sam recept za keks, a potom je usledio recept za kiflice sa lešnikom (od belanaca). Jednostavno sam došla na ideju da napravim keks sa lešnikom. Pola količine sam umočila u otopljenu čokoladu, a drugu polovinu sam uvaljala u prah šećer (začinjen vanilom). Keks umočen u čokoladu, ostaje hrskav. Keks koji se uvalja u prah šećer, postaje mek (topi se u ustima). Kada pečete lešnik za ovakvu vrstu kolača, ispecite ga malo jače kako bi aroma lešnika bila intenzivnija.

Keks sa lešnikom, sastojci:

75 g masti ili putera

75 g šećera u prahu (od toga je 10 g vanilin šećer)

40 g sitno mlevenog lešnika

1 jaje

150 g brašna

Keks sa lešnikom, priprema:

Sjedinite masnoću, šećer, lešnik i jaje. Penasto umutite smesu. Potom dodajte brašno i umesite glatko testo. Testo razvijte na podlozi koju ste posuli brašnom.  Debljina je po želji i ukusu. Testo najčešće razvijam cca 3-5 mm debljine (može i deblje). Modlicama secite oblike i ređajte u pleh. Keks sa lešnikom pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12 minuta. Keks možete uvaljati u šećer u prahu koji ste začinili vanilom ili ga umočiti u otopljenu čokoladu. 

Savet:

Kako biste lešnik samleli što sitnije, sjedinite ga sa šećerom u prahu i sameljite u nekom procesoru za hranu (npr. u mlinu za kafu).

Često me pitaju koju čokoladu koristim jer im se dopada ukus. Nije svaka čokolada ista – nema istu aromu. Ako je u kolaču/torti akcenat na čokoladi, trebalo bi koristiti neku finu čokoladu. Za keks, preporučujem čokoladu sa 70 posto kakao delova.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.