Recept nedelje: Kolač sa jagodama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada smo bile male, slična torta je bila redovan gost na našoj trpezi u sezoni jagoda i malina. Mama je najčešće pripremala poslastičarski krem, baba puding, a ja nešto treće.

Sastojci za biskvit:

  • 3 jajeta
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika mleka
  • 5 kašika brašna
  • malo praška za pecivo (na vrh kašičice)
  • 1 dl mleka za prelivanje kore

Recept nedelje: Kolač sa jagodama 2

Sastojci za fil:

  • 6 dl mleka
  • 5 kašika šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 50 g putera/margarina
  • 100 g šlaga u prahu
  • 100 ml mleka (ili malo manje nego prema uputstvu sa pakovanja
  • 500 g jagoda ili po potrebi
  • 100 g šlaga u prahu (mleko prema uputstvu sa pakovanja)

Kolač sa jagodama, priprema:

Za biskvit uključite rernu na 180 stepeni.

Pripremite pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm i obložite ga papirom za pečenje ili namastite i pospite oštrim brašnom.

Ovojite žumanca od belanaca.

Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećere i mutite dok se šećeri otope.

Dodajte žumanca, umutite, pa ulje i mleko i ponovo umutite.

Na kraju žicom umešajte brašno koje ste pomešali praškom za pecivo.

Smesu rasporedite po plehu i pecite 15-tak minuta (u zavisnosti od vaše rerne, možda i koji minut duže.

Kada se kora prohadi, poprskajte je hladnim mlekom.

Za fil stavite 4 dl mleka i šećer da provri.

Recept nedelje: Kolač sa jagodama 3

Puding rastvorite u 2 dl mleka i skuvajte na uobičajen način.

U skuvan i vreo puding umešajte margarin/maslac i mešajte da se sve sjedini.

Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil hladi. Kada se ohladi, stavite ga u frižider da se lepo ohladi

Umutite šlag sa mlekom, pa ga postepeno dodajte u dobro ohlađen puding i mutite mikserom.

Fil premažite preko biskvita.

Rasporedite jagode koje ste isekli na pola ako su velike. Umutite šlag i premažite preko jagoda.

Kolač ostavite u frižideru minimum par sati pre služenja.

Recept nedelje: Kolač sa jagodama 4

*Preko jagoda, a pre šlaga, možete staviti preliv za torte (providni ili crveni).

*Za bržu varijantu pripreme fila, možete koristiti krem puding.

Biće vam potrebne dve kesice krem pudinga i 500 ml mleka. Margarin/maslac u tom slučaju izostavite.

Sve ostalo je isto.

S obzirom da se krem puding ne kuva već muti sa hladnim mlekom, odmah dodajte umućeni šlag.

I normalno, ako služite nedovoljno ohlađen kolač, nemojte da očekujete idealno parče. Da, da, i mi smo bili nestrpljivi, pa smo kolač sa jagodama sekli posle sat vremena.

Napominjem da je pored izgleda i ukus drugačiji kada kolač odstoji…

Za mene je ovo kolač, ali zapravo može biti vrlo ozbiljna torta ako se doda još jedan sloj.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.