Recept nedelje: Musaka od povrća 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Musaka od povrća može biti i posna i mrsna. U posnoj varijanti treba koristiti sojino mleko i biljni sir. Mere su okvirne, mala odstupanja ne predstavljaju problem.

Musaka od povrća, sastojci:

100 g pirinča
300 g tikvica
300 g karfiola
2 kašike brašna
4 dl mleka
3 jajeta (ukoliko postite, nemojte stavljati jaja)
2 kašike ulja
začini po ukusu:
so
biber
kari
beli luk
persunov list
majoran.

Za posipanje:

100 g posnog ili mrsnog kačkavalja
50 g pečenog susama

Priprema:

Pirinač oprati i prokuvati sa šoljicom vode.

Kuvati ga nekolko minuta, dok ne upije vodu u potpunosti.

Sipati ga u pleh.

Brašno propržiti na ulju, zajedno sa svim začinima osim belog luka, soli i pešunovog lista.

Pržiti nekoliko minuta vodeći računa da ne zagori.

Sipati mleko i kuvati dok ne provri.

Dodati so, sitno iseckan beli luk i peršunov list.

Kada se sos malo prohladi, dodati jaja i umutiti.

(Ukoliko pripremate posnu varijantu, umesto jaja, dodajte jos oko 1,5 dl sojinog mleka.)

Karfiol kuvati u vreloj vodi oko pet minuta.

Preko pirinča staviti iseckan karfiol i tikvice, pa preliti sosom koji ste prethodno napravili.

Posuti rendanim kačkavaljem i susamom.

Peći oko 45 minuta na 200 stepeni.

Po želji možete dodati još neko povrće.

Količine začina prilagodite ukusu.

Slobodno eksperimentišite u kombinaciji istih.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari