Recept nedelje: Podvarak 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Podvarak pripremljen samo od mesa i kiselog kupusa ima jak ukus. Pirinač, običan ili integralni, „ublažava“ ukus ovog dobro poznatog specijaliteta.

Kada ga pripremate, ne morate precizno meriti sastojke, već ih možete stavljati po potrebi, želji i ukusu. Dajem vam okvirne mere za jedan od načina pripreme podvarka. Recept i slike su od pre dve godine. Podvarak je tek sada stigao na red da se objavi.

Podvarak, sastojci:

1-2 kg dimljenog mesa sa kostima (ili bez, kako ko voli, može i kolenica);

100 g slanine;

2 kg seckanog kiselog kupusa (ili ribanca);

1 šolja integralnog pirinča (2 dl);

2 čena belog luka;

1/2 kašičice mrvljene ljute paprike;

1 kašičica kima;

1 list lovora.

*ukoliko se odlučite za običan pirinač, koristite 1/2 šolje

Recept nedelje: Podvarak 2

Priprema:

Suvo meso preliti vodom da ogrezne i kuvati oko sat vremena. Dok se meso kuva, propržiti slaninu sa kimom, dodati kupus, iseckan beli luk, lovorov list i ljutu papriku. Kupus dinstati oko pola sata. Pirinač preliti sa 3 dl vode i kuvati ga dok ne upije vodu. Sjediniti pirinač i kupus. Sipati u pleh prečnika oko 30 cm. Meso iseći na komade željene veličine i poređati preko kupusa. Sipati 2-3 dl vode u kojoj se kuvalo meso.

Peći na 200 stepeni oko sat vremena uz povremeno mešanje i dodavanje vode, po potrebi.

Napomene:

Ko ne voli pirinač, ne mora ga stavljati, ali ukoliko ga volite i ukoliko do sada niste pripremali podvarak na ovaj način, savetujem da ga pripremite.  Količinu pirinča možete smanjiti ili povećati po želji.  Običan pirinač ne treba prethodno kuvati.

Takođe, u zavisnosti od ukusa, kada pržite slaninu, možete dodati i malo crnog luka. A kao salata – najčešće crni luk ili ljuta paprika. Ukoliko pripremate podvarak bez mesa, savetujem da obavezno stavite pirinač jer će imati puniji ukus.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari