Recept nedelje: Rolat sa jagodama 1

Sezona jagoda je počela. Svakog dana su sve lepše i ukusnije. Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.

Sa jagodama možete napraviti razne ukusne poslastice – torte i kolače. Nisu vam neophodni neki posebni recepti, možete da kombinujete oko što volite.

Biskvit (šolja od 2 dl):

  • 3 jajeta
  • 2/3 šolje šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/4 šolje mleka
  • 1 šolja mekog brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

Fil:

  • 2 dl slatke pavlake
  • 150-200 g svežih jagoda
  • marmelada po potrebi

Dekoracija:

  • 100 g čokolade za glazuru
  • po potrebi jagode

Recept nedelje: Rolat sa jagodama 2

Priprema biskvita:

Penasto umutite belanca, dodajte šećer mutite dok se on ne potopi, zatim dodajte žumanca, pa ulje, mleko i na kraju umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili. Za ovu količinu bi bilo poželjno koristiti pleh od rerne (ja sam koristila pleh dimenzija 30*30 cm zato je moj biskvit malo deblji). Pleh obložite papirom za pečenje i pecite ga 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Biskvit prohladite nekoliko minuta, pa ga uvijte (zajedno sa papirom) i upakujte u vlažnu krpu.

Priprema fila:

Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer po ukusu. Jagode iseckajte na sitnije komade i sjedinite sa pavlakom.

Filovanje:

Odvijte biskvit, premažite ga mlakom marmeladom po izboru. Preko marmelade, namažite fil od jagoda i slatke pavlake. Urolajte ga. Rolat premažite marmeladom i sa gornje strane. Prelijte  ga istopljenom čokoladom i dekorišite jagodama

P.S.

Čokoladna glazura i marmelada (na gornjoj strani) nisu obavezni. Rolat možete posuti šećerom u prahu  i kakaom, na primer.

*Napomena:

Ukoliko nemate marmeladu koja se uklapa uz ovaj rolat, možete je pripremiti od nekog crvenog voća – jagoda, malina, višanja… Ja sam izabrala maline – sjedinila sam zamrznute maline i šećer.

Kuvala sam ih desetak minuta na srednjoj temperaturi. Ukoliko se odlučite za jagode ili višnje, nakon 10-tak minuta kuvanja, izmiksajte ih štapnim mikserom. Za marmeladu od malina sam koristila 250 g malina i 100 g šećera.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari