Recept nedelje: Orijentalni kuglof 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Miris istoka i oblik zapada kao savršen spoj. Naravno, ništa ne bi bilo tako savršeno bez moje mašte.

Ne mora sve biti strogo po receptima i pravilima.

Ne očajavajte ako nemate neke od sastojaka jer im uvek možete naći adekvatnu zamenu.

Koristite ono što sebi možete da priuštite. Nemojte čeznuti za skupim i nepristupačnim sastojcima.

Još uvek sam pod uticajem ukusa i mirisa istoka, posebno Indije.

Tako je nastao ovaj orijentani kolač-kuglof za koji nisam imala recept sve dok ga nisam osmislila.

Nemam informaciju da li se u Indiji pripremaju kuglofi, ali toplo im preporučujem da ga pripreme po mom receptu 😉

Kolač ima orijentalni ukus, pa verujem da bi im se dopao.

Neophodni sastojci:

  • 200 ml belanaca:
  • 120 g braon šećera (ili običnog);
  • 10 g vanilin šećera;
  • 80 g istopljenog gi-a ili običnog maslaca;
  • 80 g brašna po izboru;
  • 80 g mlevenih badema;
  • 1/2 kašičice praška za pecivo;
  • 1/2 kašičice cimeta;
  • 1/4 kašičice đumbira u prahu;
  • 1 kašičica rendane kore od limuna;
  • prstohvat muskatnog oraščeta;
  • (ukoliko imate zeleni kardamom, dodajte malo)

Glazura:

  • 100 g čokolade;
  • 3 kašike vode;
  • 1 kašičica gi-a ili običnog maslaca.

Priprema:

Belanca i šećere umutiti u čvrst sneg, dodati istopljen maslac, potom i sve ostale suve sastojke. Izmešati i peći u modli za kuglof (ili u običnoj modli prečnika oko 20 cm) 40-tak minuta na 150 stepeni.

Prohlađen kuglof preliti čokoladnom glazurom i dekorisati po želji. Možete koristiti komadiće čokolade, bilo koje orašaste plodove, suvo grožđe i slično.

Recept nedelje: Orijentalni kuglof 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Takođe, kuglof možete preliti sosom od jogurta uz dodatak začina, meda i nekog bobičastog voća.

S obzirom da jogurt ne volim, zamenila sam ga čokoladom

Uz kuglof možete poslužiti limunadu od đumbira-đumbir, limun, med, voda, nana.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.