Recept nedelje: Štrudla sa bundevom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Tokom jeseni i zime, pored štrudle sa makom, često pripremam štrudlu sa jabukama. Ove godine je došla na red štrudla sa bundevom. Priprema je jednostavna, a ukus i miris neodoljivi.

Sastojci za testo:

  • 500 g mekog brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3 dl toplog mleka/vode
  • 1 dl ulja
  • rendana korica limuna po ukusu

Sastojci za nadev:

  • 1 kg rendane bundeve
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 6 kašika griza
  • 2 kašičice cimeta
  • Za završnicu:
  • 1 jaje

Za posipanje:

  • 2-3 kašike šećera u prahu

Štrudla sa bundevom, priprema:

Kvasac sjedinite sa šećerom, kašikom brašna i malo mleka.

Ostavite da odstoji desetak minuta da se kvasac aktivira.

U činiju za mešenje stavite suve sastojke, izmešajte ih, pa sipajte ostatak mleka, ulje i aktivirani kvasac.

Umesite testo, pokrijte ga i ostavite na toplom mestu da naraste, oko pola sata.

Na radnoj površini koju ste posuli brašno, lagano premesite testo i podelite na dva dela.

Testo razvijte prema veličini pleha.

Izmešajte rendanu bundevu, šećer, griz i cimet.

Razvijena testa premažite sa po pola količine nadeva i uvijte štrudle.

Stavite ih u pleh/modle i ostavite oko pola sata da narastu.

Premažite ih umućenim jajetom.

Štrudle pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko pola sata i još desetak minuta na 200 stepeni.

Dužina pečenja zavisi od debljine štrudli, pa proveravajte tokom pečenja.

Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu, isecite i poslužite.

Napomene:

Količinu šećera prilagodite ukusu.

Količina griza može da varira u zavisnosti od toga koliko je bundeva sočna.

Koristila sam muskatnu bundevu.

U nadev možete dodati suvo grožđe.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari