Vege recept: Miso supa sa soba nudlama 1Foto: Tijana Zdravković

Miso pasta potiče iz Japana, pravi se od fermentisane soje, veoma je zdrava i ukusan je začin bogat probioticima.

Proces fermentacije proizvodi enzime koji stimulišu varenje, promovišu eliminaciju toksina i povećavaju bioavailnost i apsorpciju hranljivih materija. Miso pasta takođe poboljšava crevnu floru. Miso sadrži i melanoide za koje se veruje da pomažu u zaustavljanju rasta ćelija raka.

Danas za vas imam predlog za veoma zdrav, brz i jednostavan obrok sa ovom hranljivom namirnicom koji će se dopasti svim ljubiteljima azijske kuhinje. Ova supa je vrlo često predjelo koje se služi uz suši i ja je najčešće tako jedem.

Vege recept: Miso supa sa soba nudlama 2
Foto: Tijana Zdravković

Za dve osobe:

  • 200g soba nudli (nudle od heljdinog brašna)
  • 3 kašike miso paste
  • kašika soja sosa
  • 2 struka mladog luka
  • parče nori alge ili kelp alge
  • kašika susamovog ulja
  • 1 cela suva čili papričica ili pola kašičice mlevene suve papričice
  • čen belog luka
  • 2 kašike tostiranog susama
  • 200g svilenog tofua

U 2l ključale vode dodajte soba nudle i kuvajte ih 3 minuta. Procedite ih i vratite u šerpu, nalijte hladnu vodu i ostavite ih da odstoje do serviranja.

U 700ml vode dodajte susamovo ulje, soja sos, ceo čen belog luka, komad alge i čili papričicu i kuvajte dok ne provri, zatim izvadite algu, beli luk i papričicu i sklonite sa vatre.

Lagano umešajte miso pastu dok se ne rastvori, zatim dodajte svileni tofu.

U činije dodajte procedjene nudle, prelijte miso supom, pospite susamom i sitno iseckanim mladim lukom.

Uživajte u toploj supi!

Tijana Zdravković  je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.

Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari