Godine 2012. grad Oslo dobio je novi zaštitni znak. Moderno zdanje od 7.000 metara kvadratnih, na obali osloanskog fjorda, integrisano u prirodni ambijent, sa krovom koji podseća na brodska jedra projektovao je italijanski arhitekta Renco Pijano (Renzo Piano).

Astrup Frnli muzej (Astrup Fearnley Museet) zahvaljujući privatnoj fondaciji i inicijativi poseduje jednu od trenutno najboljih kolekcija savremene umetnosti u Evropi koja datira od 60-ih godina prošlog veka, dok Muzej postoji od 1993. godine. Sadašnji direktor, Islanđanin, Gunar B. Kvaran, jedan je od zaslužnih što su slavna internacionalna imena poput Demijana Hirsta, Džefa Kunsa, Metju Barnija, Sindi Šerman, Olafura Elijasona… izložena uz savremene norveške autore kao što je Bjarne Melgrad (Bjarne Melgaard). Zanimljivo je da je javnost posebnu pažnju obratila na kolekciju kada je za 5,1 milion dolara otkupljen čuveni Kunsov rad – Michael Jackson and Bubbles, koji, naravno, krasi stalnu postavku u kojoj su najznačajnija dela autora grupe Mladi britanski umetnici (Young British Artist), nemački apstraktni ekspresionisti i savremeni engleski slikari. U Muzeju se nekoliko puta godišnje dešavaju privremene izložbe. Trenutno (04. 06 – 22. 09. 2013) je retrospektiva rada Sindi Šerman (Cindy Sherman, 1954) pod nazivom Untitled Horrors. Sindi Šerman je jedna od najutucajnijih umetnica, koja je svojim konceptualnim portretima redefinisala fotografiju i njenu recepciju u savremenoj vizuelnoj kulturi. U Astrup Frnli muzeju izloženi su njeni poznati autoportreti na kojima sebe predstavlja kao heroinu klasičnih filmova, pin-ap model, ali i kao grotesknu karikaturu.

Ukoliko se ovih letnjih meseci nađete u prilici da posetite Oslo, ne propustite šansu da pogledate izložbu radova Sidni Šerman, ali i privilegiju da na jednom mestu vidite mnoga dela koja se nalaze u publikacijama koje se bave savremenom umetnošću – od Endija Vorhola preko Širin Nešat, Frensisa Bejkona, Anselma Kifera, Brusa Nojmana, Mauricija Katelana do Trejsi Emin, Demijana Hirsta, Džefa Kunsa i Metju Barnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari