Torta ruska salata za božićnu trpezu 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Torta ruska salata je bila popularna pre više decenija. Sada je skoro zaboravljena. Moderne su neke druge torte.

Svi imamo manje-više iste recepte, ali ja sam odlučila da tradicionalni recept malo korigujem.

Sastojci za kore:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 žumaceta
  • 10 kašika  mlevenih oraha
  • 6 kašika brašna (ne prepunih)

Torta ruska salata za božićnu trpezu 2

Sastojci za fil:

  • 8 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 6 kašika oštrog brašna
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 250 g margarina/maslaca
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 150 g suvog grožđa
  • 150 g seckanih oraha
  • 150 g seckanih žele bombona
  • 2 dl slatke pavlake
  • litar mleka

Torta ruska salata, priprema: Od ove količine napravite tri kore okvirnih dimenzija 20*30 ili prečnika cca 25 cm.

Penasto umutite belanca, dodajte šećer, mutite dok se on ne otopi, pa dodajte žumanca i umutite. Umešajt orahe i brašno kore ste prethodno sjednili.

Kore pecite na 150-170 stepeni 10-15 minuta.

Za fil stavite 7 dl mleka da provri. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte brašno i 3 dl mleka. Umutite sve sastojke. Kada mleko provri, skuvajte fil uz neprekidno mešanje – kuvajte nekoliko minuta dok se fil ne zgusne. Umešajte vanilin šećer. Kada se fil ohladi, sjedinite ga sa maslacem koji ste umutili sa šećerom u prahu. Potom umešajte umućenu slatku pavlaku. Odvojite trećinu fila, a u dve trećine dodajte suvo grožđe, orahe i žele bombone.

Tortu nafilujte na sledeći način: kora, fil, kora, fil, kora i završite žutim filom.

Ukoliko volite slađe torte, u fil stavite više šećera.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.