Pekari u Nišu pokušaće da naprave burek prečnika dva metra i tako uđu u Ginisovu knjigu rekorda na ovogodišnjoj „Niškoj buregdžijadi“ koja se od sutra do 2. septembra održava u Nišu. Predsednik jednog od organizatora Unije privatnih pekara Bratislav Vukadinović rekao je agenciji Beta da će ukoliko predstavnici Ginisove knjige rekorda ne dođu na buregdžijadu, postupak pravljenja bureka od dva metra biti zvanično snimljen i dokumentovan.

Pekari u Nišu pokušaće da naprave burek prečnika dva metra i tako uđu u Ginisovu knjigu rekorda na ovogodišnjoj „Niškoj buregdžijadi“ koja se od sutra do 2. septembra održava u Nišu. Predsednik jednog od organizatora Unije privatnih pekara Bratislav Vukadinović rekao je agenciji Beta da će ukoliko predstavnici Ginisove knjige rekorda ne dođu na buregdžijadu, postupak pravljenja bureka od dva metra biti zvanično snimljen i dokumentovan. „Pokušali smo i ranijih godina da napravimo veliki burek, ali je problem što u gradu ne postoje pećnice velikog prečnika“, rekao je Vukadinović.
Na ovogodišnjoj buregdžijadi prijavljeno je desetak pekara iz Niša, Apatina i jedan pekar iz Australije. Burek u Nišu je izuzetno popularan obrok. Niški pekari tvrde da se burek u Nišu pojavio još 1498. godine, kada je jedan Turčin otvorio radnju kod Tvrđave, kao i da je niški burek karakterističan i po tome što se jedino u Nišu „dozirano premazuje svinjskom mašću“. Tvrdi se i da svakog jutra najmanje 20.000 Nišlija doručkuje burek, što znači da se mesečno potroši najmanje 150 tona bureka. Burek u Nišu se ne prodaje na grame već se burek iz okrugle tepsije seče na osmine i četvrtine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari