Narodna medicina u Srba otrove je zvala lekom 1Foto: muzej zrenjanin

Farmakopeja, medicina, samo su neki od starih naziva za lekove i lečenje, dok se u narodu zadržala i uzrečica „Kako leči, tako truje“ što ukazuje na poznata svojstva lekovitih biljaka koje mogu biti i opasne.

Upravo ovoj temi biće posvećeno predavanje u Zrenjaninu “Između nade i zločina: O ambivalentnom dejstvu narodnih lekova u tradicionalnoj kulturi Srba” koje će se održati u Narodnom muzeju u okviru izložbe „Tanka linija – Između leka i otrova“.

„Lek i otrov nisu uvek bili suprotstavljeni i oba su se u narodu podvodila pod isti naziv lek. Lek je bio i kada su se lečili neplodnost, kostobolja, kožne i mnoge druge bolesti ali vrlo često taj lek je sadržao i opasne sastojke koji su dovodili do suprotnog dejstva, kada bi umesto ozdravljenja nastupila smrt“, kaže u najavi događaja etnolog dr Vesna Marjanović, koja je proučavala ambivalentno dejstvo narodnih lekova i otrova u tradicionalnoj kulturi Srba.

Predavanje će biti održano u salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 29. marta 2023, sa početkom u 19 časova.

Predavanje se organizuje povodom izložbe “Tanka linija – Između leka i otrova” koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejom za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, a koja je trenutno dostupna zrenjaninskoj publici u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.