Osam znakova da vam u organizmu nedostaje cink 1Foto: Shutterstock

Da bi naše telo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj hrani ga ima najviše i koji su znaci da je nedostaje organizmu.

Mineral cink je jedan od pet najvažnijih minerala za ljudsko telo, uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Cink ima nekoliko važnih uloga u telu, između ostalog doprinosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju i pomaže telu u proizvodnji važnog tiroidnog hormona T3. Takođe, cink doprinosi boljem funkcionisanju imunog sistema, deobi ćelija, bržem zarastanju rana i regeneraciji tkiva, opštem rastu i razvoju čoveka, zbog čega je važno da trudnice unose dovoljne količine ovog vrednog minerala.

Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i dosta selena, koji doprinosi sintezi hormona štitaste žlezde. Da biste u svoj organizam uneli dovoljno svih hranljivih materija, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica su takođe bogate mineralima, a odličan izvor su i jaja i alge. Dodatne količine cinka se takođe mogu dobiti putem dijetetskih suplemenata, piše portal Zadovoljna.hr.

Iako telu nisu potrebne velike količine cinka, može se desiti da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko telo nema sposobnost da skladišti rezerve cinka, što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine hranom.

Nedostatak cinka se može manifestovati u obliku…

1 …akne, ekcem, suva koža koja se ljušti, seboroični dermatitis ili alopecija

2…nespecifične oralne ulceracije ili beli sloj na površini jezika

3…respiratorni i gastrointestinalni problemi

4 …gubitak apetita

5…letargija

6 …gubitak kose

7 … sporog zarastanja rana

…gubitak kose

S obzirom da se cink dobijen iz mesa mnogo efikasnije apsorbuje u organizmu, vegetarijancima se preporučuje da konzumiraju veće količine mahunarki, soje, pasulja, orašastih plodova i prehrambenih proizvoda od celog zrna.

Deset namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

Meso (posebno crveno, ali ga ipak treba jesti umereno)

Školjke (ostrige, rakovi, škampi)

Mahunarke (slanutak, sočivo, pasulj)

Seme (konoplja, lan, bundeva ili tikva)

Orašasti plodovi (pinjoli, kikiriki, indijski oraščići i bademi)

Mlečni proizvodi (sir, mleko)

Jaja

Integralne žitarice

Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj)

Tamna čokolada

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.