Umor, otežano disanje...Ovo su znaci da vam nedostaje jedan od najvažnijih minerala 1Foto: Pixabay/Peggy_Marco

Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata ljudskog tela. Najviše gvožđa u organizmu nalazi se u hemoglobinu, mišićima i vitalnim enzimima, a njegova osnovna uloga je snabdevanje živih ćelija kiseonikom.

Deo gvožđa je i u obliku rezervi u jetri, koštanoj srži i slezini. Uravnotežena ishrana obezbeđuje 10-30 mg gvožđa dnevno, ali samo 10-20% te količine apsorbuje telo.

Prirodni izvori ovog minerala su džigerica, tunjevina, soja, bundeva, ovas, grašak i smokve. Zanimljivo je da se gvožđe iz hrane životinjskog porekla apsorbuje mnogo bolje nego iz hrane biljnog porekla. Postoje i drugi poznati faktori koji mogu smanjiti ili povećati apsorpciju gvožđa, prenosi N1 info.

Vitamin C, životinjski proteini i voćni šećer poboljšavaju apsorpciju, dok je biljna vlakna, mleko, jaja, kafa i čaj smanjuju. Zbog povećanih potreba nekih grupa ljudi, posebno trudnica, teže će se postići preporučeni dnevni unos gvožđa. Nedostatak gvožđa može nastati i zbog neadekvatne ishrane ili gubitka krvi. Tada se mogu pojaviti znaci nedostatka gvožđa kao što su umor, otežano disanje i smanjene fizičke sposobnosti.

Osim što doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina i transportu kiseonika u organizmu, gvožđe ima i druge korisne efekte na zdravlje. Ima ulogu u normalnom stvaranju energije, pa pomaže kod umora i iscrpljenosti. Takođe doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, posebno kod dece gde nedostatak gvožđa može izazvati smanjenje pažnje i pamćenja.

Za bolju apsorpciju preporučuje se uzimanje vitamina C sa gvožđem, a još bolje rešenje su preparati koji uz gvožđe sadrže vitamin C.

Gvožđe bisglicinat – nežan za probavni sistem

Vitamin C – povećava apsorpciju gvožđa

Obogaćen folnom kiselinom i vitaminom B12

Gvožđe doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.