Glavna autobuska stanica u Kragujevcu opet je u centru pažnje šumadijske javnosti, jer ne samo da ponovo danima nije u funkciji, već i zbog novog zamešateljstva oko njenog zakupa. Pojedini lokalni mediji preneli su, naime, ovih dana da će ona uskoro da počne sa radom, te da se tu, u svojstvu zakupca, vraća beogradska firma Bamiron. Reč je preduzeću koje je po odobrenju Agencije za privatizaciju proletos sklopilo ugovor o zakupu, uložilo novac u renoviranje zapuštenog objekta i počelo da radi. Ali, onda je Autosaobraćajno preduzeće, u čijem sastavu posluje stanica, otišlo u stečaj, pa je, opet uz saglasnost Agencije za privatizaciju, ugovor raskinut, raspisan novi konkurs a po odluci stečajnog upravnika Rajka Fuštara, izabran i novi zakupac – Autoprevoz „Janjušević“ iz Priboja.

Vlasnik Bamirona Draško Đuričković tvrdi da je Agencija za privatizaciju shvatila, kako je rekao, „prevaru firme 'Janjušević' i bivšeg direktora Agencije Ljubomira Šubare, pa je odlučeno da se njegova firma ponovo vrati na kragujevačku stanicu“. Nakon aneksiranja ugovora sa Agencijom za privatizaciju, koje treba da bude okončano do početka sledeće sedmice, Bamiron će, prema Đuričkovićevim rečima, zajedno sa 38 radnika koji su bili angažovani u toj firmi, normalizovati stanje na kragujevačkoj stanici i „nastaviti sa kvalitetnim pružanjem usluga njenim korisnicima“.

 

– Nije mi poznato da se Bamiron vraća na stanicu. Možda se i vraća, ali ja nisam obavešten o tome, mada bi po prirodi posla koji obavljam u Autosaobraćaju za to morao prvi da znam – komentarisao je za Danas izjavu Đuričkovića stečajni upravnik Fuštar.

Vlasnik AP „Janjušević“, Vinko Janjušević, kaže da Đuričković na kragujevačku autobusku stanicu može da se vrati kad god hoće, ali kao putnik.

– Valjda u Srbiji još uvek ima države. Agencija za privatizaciju je dala saglasnost da se stanica u Kragujevcu vrati u prvobitno stanje, nakon čega od Ministarstva za građevinarstvo, infrastrukturu i saobraćaj treba da dobije upotrebnu dozvolu. Čim se to desi, stanica u Kragujevcu će ponovo biti stavljena u funkciju – tvrdi Janjušević u izjavi Danasu.

Podsetimo da je glavna autobuska stanica u Kragujevcu, koja, zbog protesta radnika Autosaobraćaja i dugova za struju, nije bila u funkciji od oktobra 2013. do maja ove godine. Čelnici Samostalnog i Slobodnog sindikata Autosaobraćaja protestovali su tim povodom, tvrdeći da se stanica Bamironu daje u zakup po bagatelnoj ceni od 300.000 dinara mesečno i pod, najblaže rečeno, sumnjivim okolnostima. Tim pre što je na konkursu za njeno izdavanje, prema navodima sindikalaca, bilo mnogo povoljnijih ponuda. Nadležni su tada ignorisali primedbe ove vrste koje su stizale i od dela kragujevačke javnosti. U ponovljenom konkursu, „Janušević“ je bio spreman da plaća oko 5,5 miliona dinara mesečno, pa je ta ponuda prihvaćena kao najpovoljnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari