Kolumne

Vlada Petrić (1928 – 2019)

Sa sveta je otišao Vlada Petrić, ostavivši u njemu osobeno sinematičko i teorijsko delo u estetici pokretne slike, a ne tek filma, kako je uobičajio da upozorava na tu ontičku razliku, jer je pokretna slika kudikamo širi i precizniji pojam od pojma filma; uostalom, pokretna slika je medij, medium, a film je jedan oblik organizacije tog medija.

Saborna ludačka košulja

Izvinjavam se Zokiju Lutovcu, u međuvremenu se čusmo telefonom, ipak ne gubim nadu u DS, Nastavljamo mini serijal o utiscima. Ima istinoljubivih, ali tankoćutnih dušica koje – ako li se se nešto zamere nekoj od (podjednako bednih) beogradskih čaršija, pa ih podnaredničke čaršije nabede (naravno bez ikakvog osnova) da su nešto „izdale“ ili se nekom „prodale“ – podaviju repić i zaćute.

Pobuna hladnih soba

Vožnja gradskim prevozom ili sedenje u čekaonicama domova zdravlja, predstavlja način da se stari ljudi u Srbiji ugreju tokom zime. Preciznije, svaki peti penzioner se na ovakav način greje u našoj državi.

Dani utisaka

Kreće novi mini-serjal. Fasten your Seatbelts! Može vama zvučati uvrnuto, ali moja malenkost naprosto uživa u vremenima velikih konfuzija, poput ovog u kome se sve raspada na sastavne delove, u kome se ljušte veštački obrazi i u kome se tope voštane maske.

Potreba za reformom taksi prevoza

Saobraćajnom politikom je potrebno dati prioritet javnom prevozu malim prevoznim jedinicama (taksi, minibus) u odnosu na privatne automobile, ali nikada na račun metroa i ostalog masovnog prevoza.

Sve post do posta

Ne znam zašto me redovno godišnje religiozno čišćenje Veliki post, asocira na razne post – trendove, kao što su postkomunizam, postsocijalizam, postkapitalizam, postdemokratija, postistina… valjda zbog homonima – post- i različitog smisla, koji odrednici ispred koje stoji, vraća energiju i polet baš kao verska detoksikacija, odnosno uzdržavanje od jela, pića i loših misli !

Gnu desnica

Mnogi misle da je Ivan Tasovac fantastičan direktor Beogradske filharmonije, retki misle da je bio dobar ministar kulture, ali verovatno bi se i prvi i drugi složili da je izuzetno rečit i duhovit.