Nina Savčić

Rođena u Beogradu. Diplomirala Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, Unutrašnju arhitekturu na Fakultetu primenjenih umetnosti, magistrirala Teoriju umetnosti i medija, doktorirala Teoriju dramskih umetnosti, medija i kulture. Piše svašta za decu i odrasle, slika akvarel. Dobitnica Nagrade “Isidora Sekulić” za 2019. godinu.

Moje telo sam ja 1
21.09.2023. 17:00

Moje telo sam ja

Pored silnih manipulacija prolazi i ova: seksualni rad je legitiman oblik rada, trebalo bi ga legalizovati i dekriminalizovati. Čak se i neki feministički ogranci sa tim slažu uz izrazito zabrinjavajući način „opravdanja“: moje telo je moje vlasništvo pa sa njim mogu da radim šta hoću, da ga prodajem ili preprodajem ako mi je volja. Iz mog ugla ovo deluje kao potpuna besmislica, čak me i zbunjuje.
(Ne)Rad na putu 2
07.09.2023. 17:00

(Ne)Rad na putu

Već mesecima pratim razvoj jedne pukotine u asfaltu. Nalazi se u mojoj ulici i u početku se nimalo nije razlikovala od ostalih pukotina koje viđam i kojih je prilično. One, da tako kažem, organizuju interesantnu dekorativnu čipku u sivom horizontalnom saobraćajnom sistemu. Ipak, ova se pukotina pre mesec i po dana izdvojila po svojoj energiji i nesumnjivo nezaustavljivom napredovanju. Ubrzo je postala rupa.
Pred ogledalom 3
26.08.2023. 16:05

Pred ogledalom

Kad sam bila mala kružio je vic koji je počinjao ovako: probudi se jednog jutra Mujo, stane pred ogledalo i shvati da je Afroamerikanac (tad se nije vodilo računa o političkoj korektnosti pa je umesto ove stajala druga reč). Ne sećam se nastavka, nije ni važno, poenta je da je odraz u ogledalu dao Muji povod da se zamisli nad svojim identitetom ili da se zbuni.
Kako nastaje naučna fantastika 4
10.08.2023. 17:00

Kako nastaje naučna fantastika

Počela sam da pišem novi roman. Ide onako... kilavo. Između ostalog, zato što su mi potrebni konsultanti, ono što se zove „mišljenje struke“, za delove radnje, a to je prilično delikatna i neizvesnog rezultata faza procesa. Postoji realna mogućnost da se autor i struka ozbiljno sukobe pa pocepaju „klaud“ (u kom su čvrstim vezama spojeni) kako bi uništili kontakt vo vjeki vjekov.
Rekla-kazala 5
27.07.2023. 17:00

Rekla-kazala

Od svih izraza kao što su kako-tako, povuci-potegni, idi mi-dođi mi itd. najzanimljiviji mi je rekla-kazala. Sinonimni glagoli u prošlom vremenu (tačnije, u obliku radnog glagolskog prideva, dakle, dela perfekta, što je takozvani krnji perfekat u rečenicama, često korišćen u pripovedanju) u ženskom rodu.
Zagrlite novinara 6
13.07.2023. 17:00

Zagrlite novinara

Pronašla sam podatak da je 4. april u Americi Nacionalni dan grljenja novinara (zvuči bolje na engleskom). Ne znam da li su lokalni novinari/urednici spremni da se grle sa publikom, ali mislim da bi trebalo uvesti takav dan i kod nas. Bar za virtuelne zagrljaje, ako nisu spremni na fizičke. Jer, ovde se novinari uglavnom šikaniraju i iznuruju. Često iskorišćavaju i podrazumevaju.
Vreme straha 7
29.06.2023. 17:00

Vreme straha

U poslednje vreme su učestale poruke o internet prevarama, tj. o barabama koje na razne perfidne načine pokušavaju da vas uvuku u svoju mrežu i pokupe vaše podatke. Ti savremeni kradljivci informacijama o vama posle trguju ili vam skinu sve sa računa.
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima 8
15.06.2023. 17:00

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima

Ne sećam se kad sam prvi put čula za lapot. Bila sam mala. Sećam se samo da sam bila užasnuta i da sam mnogo godina skupljala hrabrost da se o tome obavestim više. Informacija je toliko monstruozna da je, mislila sam, bolje ne istraživati. Za literaturom sam posegla posle jednog filma, japanskog čini mi se.
Epidemija femicida 9
18.05.2023. 16:30

Epidemija femicida

Nadam se da je prepoznatljivo iz naslova: kad kažem "epidemija", mislim na bolest.
Sufiks ubica 10
04.05.2023. 16:30

Sufiks ubica

S vremena na vreme u vezi sa spornim sufiksima izroni neobična "teorija". Ova poslednja prilično je zanimljiva i meni veoma zagonetna.
Postpraznična melanholija 11
20.04.2023. 16:30

Postpraznična melanholija

Nekoliko dana pred Uskrs, iako to činim zaista veoma retko, prošla sam Knez Mihailovom. Samo ukoliko ste ljubitelj guranja u autobusu tokom špica, ovaj večernji ambijent u centru oko Saborne crkve bio bi vam prijatno iskustvo. Mnoštvo lica, mnoštvo glasova, muzika sa svih strana. Učinilo mi se da se i zgrade pomeraju.
Čemu služe dnevne novine 13
23.03.2023. 16:30

Čemu služe dnevne novine

Ne poznajem nikog ispod pedeset godina ko čita dnevne novine (papirna varijanta). Čak od onih iznad šezdeset znam za samo nekoliko njih koji u ruke uzimaju dnevnu štampu.
Milionče 14
10.03.2023. 09:59

Milionče

Sasvim sam sigurna da mi nikad milozvučnije nije bilo obraćanje nekog od ministara za celog mog veka od skorašnje izjave doktorke Grujičić. Vetar joj je nosio pramenove kose, osmeh joj nije silazio s lica, a odlučnost u glasu dala mi je nadu i pružila dugo željenu utehu. Kratke rečenice izgovorene u kameru sadržale su sve lepe reči za kojima sam čeznula decenijama: Zabranićemo pušenje u zatvorenim prostorima... Pušači su najveći egoisti... Ko prekrši naredbu - milionče!
Pomen plavom psu 15
24.02.2023. 19:37

Pomen plavom psu

Epidemija iživljavanja nad umetničkim delima kao da je započela stvaranje novog bontona u galerijama.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. septembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.