Lični stavovi

Da li je Srbija odustala od nacionalne enciklopedije? 2

Da li je Srbija odustala od nacionalne enciklopedije?

Nedavno sam pročitao tekst gospodina Zorana V. Popovića, potpredsednika SANU, pod naslovom „Akademija mora da daje savete i kada je pitaju i kada je ne pitaju“, u kojem on između ostalog kaže da SANU „učestvuje u izradi Srpske enciklopedije“…

Kako sam dospeo u režimske medije 3

Kako sam dospeo u režimske medije

Ekološki ustanak, održan 10. aprila ispred Narodne skupštine, predstavljao je veličanstven skup oko 10.000 građana zabrinutih za sveprisutno zagađenje životne sredine.

Pacijenti primorani da se leče kod kuće 8

Pacijenti primorani da se leče kod kuće

Hiljade pacijenata sa upalom pluća na bolničkom i vanbolničkom lečenju zbog kovida, kako u svetu, tako i u Srbiji, primaju kiseoničnu terapiju.

Od Franca Lista do Šabana Bajramovića 9

Od Franca Lista do Šabana Bajramovića

Romi, najveća nacionalna manjina u Evropi, možda su najnerazumijenija i najprogonjenija nacionalna zajednica na starom kontinentu. Od migracije iz Indije pre jednog milenijuma, Romi su pretrpeli ekonomsku, političku i kulturnu diskriminaciju od strane komunističkog i kapitalističkog, ali i demokratskog i totalitarnog društva.

Ima li plana za dan pre? 10

Ima li plana za dan pre?

Pojedine opozicione stranke ovih dana živo polemišu o planu za „dan posle“ pada Vučića. Cela situacija pomalo podseća na Ugovor sa narodom koji je DOS predstavio pred onu sudbonosnu jesen 2000. godine, a od kojeg se nažalost malo šta ostvarilo. I to je veliki problem sa ovakvim obećanjima.

Identitetsko pitanje Crne Gore – Suština današnjih problema 11

Identitetsko pitanje Crne Gore – Suština današnjih problema

Za razumevanje sadašnjih,  a verovatno i budućih zbivanja u Crnoj Gori od neobične je važnosti sagledati njen istorijski razvoj i istoriju odnosa Srbije i Crne Gore koja je bila puna je uspona i padova, bratskih zagrljaja ali i oštrih, nemilosrdnih sukoba.

Kovid nacionalisti oko Stefana Nemanje 13

Kovid nacionalisti oko Stefana Nemanje

Igranje kola oko spomenika Stefanu Nemanji ili po Studentskom gradu organizatori prikazuju kao izraz potrebe ljudi da se druže i vesele, a u stvari radi se o folklornom izrazu političkog stava.

Pitanje prava i zdravlja 15

Pitanje prava i zdravlja

Pitanje prava i zdravlja: Kroz kratak prikaz određenih krivičnih dela upoznaćemo se sa tačkama dodira medicinskog i krivičnog prava, postojanjem situacija u kojima ima posla za lekare i pravnike.