Lični stavovi

Kosovo, Srebrenica, Makron

Surova stvarnost neumoljivo povezuje regionalnu geografiju, događaje, ličnosti, sadašnjost i prošlost. Tako je u mnogim delovima sveta, a tako je i na našim prostorima gde se čvor tridesetogodišnje krize zateže umesto da se odrešuje ili bar preseca.

Kad mi živi ustanemo

U četvrtak, 11. jula, bila sam na najavi predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“. Ušla sam kroz otvorena vrata Kolarčevog narodnog univerziteta, na predavanje otvoreno za javnost…

Ekološka nacionalna izdaja

Aktuelni režim u Srbiji i u ekološkom smislu gura državu u ambis. Tolika bezobzirnost se ispoljava sa njihove strane kada je u pitanju ekologija, da teško možemo da se poredimo sa bilom kojom drugom državom u svetu.

Fašistima reći: „Marš napolje!“

Usprotiviti se fašistima danas je dužnost svakoga od nas. Dede i pradede nam se nisu plašile ni Turaka, ni Austrougara, ni Nemaca, Italijana ili bilo koga drugog ko je njihovu slobodu hteo da otme. Kako ja onda da se plašim nekakvih kreatura u lažnim uniformama? Zato sam ustao i rekao „Marš napolje“.

Mladi da kažu – dosta

Gledate moje ime i pitate se ko je ova devojka koja piše o mladima u ovom tekstu? Ja sam Branka. Devojka. Žena. Sestra. Studentkinja. Aktivistkinja. Nečije dete. I osoba koja je ozbiljno zabrinuta za sveopšte stanje u kom se nalazi naše društvo.

„Hm, sve mi se čini da si ovde službeno!“

Razmišljao sam da li ovo da napišem ili ne, ali danas su moji Zemunci pokazali jednu ružnu sliku, i ljudska zloba je toliko eskalirala da se osetilo kako štipa za oči. SLUŽBA ZA KUĆNO LEČENJE, Doma zdravlja Zemun; primamo hitan poziv u Dositejevoj ulici (jako uska ulica, nema mesta za parking). Automobil koji vozimo je beli FIAT 500L, obeležen znakom Doma zdravlja.

Univerzitet na tacni

Nije Vučić kriv. Nije to bio ni Milošević. Ni Tito. Ni kralj Aleksandar, pa ni Nikola Pašić. Ne mogu oni kao pojedinci biti krivi za strmoglavljivanje Srbije.

Podrumske životinje

Nacionalna svest nije biološka kategorija, nije seme koje će na bilo kom tlu dati istu biljku čiji genetski materijal nosi. Ona je promenljiva i u sebi nosi širok dijapazon mogućnosti, od manijakalnog nacionalizma, do hristolikog altruizma.

Pravna magla

U pravu postoje situacije koje u pojedinim državama izazivaju suprotstavljenost zakonskih normi sopstvenog pravnog poretka. To se u pravu zove „unutrašnji sukob zakona“, koji se rješava tzv. unutrašnjim kolizionim normama.