Život

Ogroman potencijal energije iz središta Zemlje 2

Ogroman potencijal energije iz središta Zemlje

Šta je zajedničko površini Sunca i središtu Zemlje? Temperature koje vladaju na ova dva mesta približne su jedna drugoj, u unutrašnjem jezgru Zemlje ona varira od oko 4.400 °C do oko 6.000 °C, dok je na površini Sunca, takozvanoj fotosferi, temperatura oko 5500 °C.

Pašalić: Ministarstvo da stavi van snage nalog o automatskom oduzimanju dece koja žive i rade na ulici 3

Pašalić: Ministarstvo da stavi van snage nalog o automatskom oduzimanju dece koja žive i rade na ulici

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da stavi van snage radni nalog upućen pre tri godine svim centrima za socijalni rad u Srbiji prema kojem su, između ostalog, dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja i pokreću sudske postupke za oduzimanje roditeljskog prava.

Stepski vivak prvi put u Srbiji 10

Stepski vivak prvi put u Srbiji

Na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj otkrivena je tokom jučerašnjeg dana nova vrsta ptice u Srbiji, stepski vivak koji se tu pojavio tokom prolećne seobe, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Recept nedelje: Kolač sa višnjama 11

Recept nedelje: Kolač sa višnjama

Ovaj kolač je nastao po uzoru na kolač koji je mama nekada često pravila. U pitanju je kolač sa višnjama koji ima jedan žuti biskvit, sličan fil kao u ovom kolaču, a šlag pod obavezno kao završnicu.

Šta nam otkriva san bradatog zmaja? 12

Šta nam otkriva san bradatog zmaja?

Pitanje evolutivnog porekla našeg sna oduvek je intrigiralo naučnike. Zahvaljujući jednoj vrsti guštera – australijskom bradatom zmaju, naučnici su danas jedan korak bliže odgovoru na njega.

Zašto je Džozef Pulicer mislio da novine ne treba da imaju prijatelje? 13

Zašto je Džozef Pulicer mislio da novine ne treba da imaju prijatelje?

Džozef Pulicer je bio vlasnik i urednik dnevnih listova Sejnt Luis Post-Dispeč i Njujork Vorld. Smatra se začetnikom „žute štampe“ i senzacionalističkog novinarstva. Najpoznatiji je po Pulicerovoj nagradi koja se dodeljuje za novinarstvo i umetnost.

San Marino: Duh ukorenjene demokratije 14

San Marino: Duh ukorenjene demokratije

Uz mali napor da se popne na planinu Monte Titano visoku sedam stotina metara, koja se nalazi u centru države, stanovnik San Marina, pa tako i posetilac, može obuhvatiti pogledom celu njenu teritoriju.