Petar Đurić i Ruska stranka odgovaraju odakle im tako brzo potpisi za beogradske izbore; Alimpić: Vrlo su popularni 1Foto: Grad Beograd

Brzo sakupljanje potpisa i predaje listi Ruske stranke i grupe građana “Ćale, ovo je za tebe” za beogradske izbore 2. juna, otvorilo je sumnju u validnost ovih potpisa, pogotovo jer su među potpisima podrške za ove liste tokom proteklih decembarskih izbora pronađenje falsifikovane izjave.

Nakon što je proglašena izborna lista koalicije oko Srpska napredne stranke „Beograd sutra“ Gradska izborna komisija proglasila je i liste Ruske stranke, kao liste nacionalne manjine, i GG “Ćale, ovo je za tebe”.

Ono što je sumnjivo je što  obe grupacije nemaju, barem da javnost zna, razvijenu infrastrukturu, a uz to su potpise isključivo sakupljale u opštinskim upravama, a ne kod javnih beležnika.

Tako je lista “Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek” 1666 potpisa u šest opština u Beogradu  – Voždovcu, Zvezdari, Zemunu, Novom Beogradu, Rakovici i Starom gradu, u svakoj između 250 i 300 potpisa.

Sa druge strane lista Petra Đurića sakupila je 3134 potpisa u osam opština –  Voždovcu, Zvezdari, Zemunu, Novom Beogradu, Rakovici, Starom gradu i Čukarici. Najviše u Zemunu, i to ravno 500 potpisa.

Obe liste su i na prošlim izborim predale potpise takođe isključivo sakupljivanje u opštinskim upravama, a obe su takođe bile među onim listama kod kojih su pronađeni falsifikovani potpisi podrške.

Lista Petra Đurića predala je tada nešto više od 3300 potpisa, a osvojila 4.385 glasova, dok je Ruska stranka predala 2069 potpisa, a osvojila 30692 glasova.

Upravo je falsifikovanje potpisa bilo jedno od najvećih afera decembarskih izbora, pogotovo jer su pronađene i izjave brojnih javnih ličnosti koje su navodno podržavale određene liste – poput novinarke Jelene Zorić i glumice Bojane Maljević.

Sporni potpisi nađeni su listama „Srbija na Zapadu“, koalicije DJB-a, SDS i Otetih beba, Čedomira Jovanovića, Stranke pravde i pomirenja, „Ćale, ovo je za tebe“, Radeta Baste, Ruske stranke i Miše Vacića. Sve one su potpise većinski sakupljale bez javnih beležnika.

Šta kažu Rusi i Petar Đurić?

Dok su nam iz Ruske stranke rekli da su se odlučili da “zaobiđu” javne beležnike jer ovi nisu zainteresovani da za 30 po potpisu overavaju potpise za izbore, iz GG “Ćale ovo je za tebe” istakli su svoju, navodnu, moćnu infrastrukturu koja je doprinela ovako brzoj predaji liste.

Predsednik i narodni poslanik Ruske stranke Slobodan Nikolić kaže za Danas da su potpise sakupljali u nekoliko opština.

“Učestvujemo u Nišu i drugim gradovima, a notari nisu zaitneresovani ili dođu na dva sata, da za 30 dianra da overavaju. Više im se isplati da overavaju ugovore neke, dok opštine imaju više službenika koje mogu da aganuju i da pomeraju matičare. S toga je gospodin pantić, koji je nosilac liste se odlučio na taj način”, navodi.

Petar Đurić i Ruska stranka odgovaraju odakle im tako brzo potpisi za beogradske izbore; Alimpić: Vrlo su popularni 2
Nikolić na konsultacijama za mandatara; Foto FoNet Milica Vučković

Napominje da je iz Šapca i da se nije mešao u proces vezan za beogradske izbore, te nas je uputio na Željka Pantića, koji je nosilac beogradske liste Ruske stranke.

Nikolić je rekao da će kontakt Pantića našem novinaru proslediti nakon što završi sastanak na kojem se u trenutku razgovora nalazio, da bi nakon više od sat vremena našem novinaru poslao poruku zanimljive sadržine.

“Nisam siguran da ste novinar, možda je provokacija. Dođite u Skupštinu daću vam intervju”, napisao je Nikolić.

Petar Đurić bio je pričljiviji, ali bez konkretnih odgovara na pitanja.

Na upite zašto nisu potpise sakupljali kod beležnika, nego isključivo u opštinama, te zašto nisu obajvljivali gde potpisu sakupljaju i kako su tom brzinom to uspeli da urade, ali i kako odgovaraju na kritike da su im potpisi sumnjivi, Đurić je odgovorio dužom pisanom izjavom o uspehu i uticaju ovog pokreta.

Jedino konkretno što je Đurić odgovorio, a da je u vezi sa našim pitanjima, je da je “prikupljanje potpisa bio i test dosadašnjeg rada naših opštinskih odbora, kao i snage svih partnerskih organizacija sa  kojima ćemo nastupiti na predstojećim izborima“.

“Mi, (organizacija) nemamo, nikada nismo imali „svoje“ notare. Dobri su nam i opštinski overivači”, naveo je on.

Petar Đurić i Ruska stranka odgovaraju odakle im tako brzo potpisi za beogradske izbore; Alimpić: Vrlo su popularni 3
Foto: BETAPHOTO/ SVETLANA DOJCINOVIC

Kako kaže, ”Ćale, ovo je za tebe”, se za izbore u Beogradu sprema mesecima unazad.

“Za ovo se spremamo od dana kada smo nastali. Svakog dana rastemo i to je očigledno problem ove vlasti, ali i „prave“, višestruko podeljene opozicije”, porućuju Đurić.

Alimpić: Listama dat vetar u leđa za falsifikovanje potpisa

Član Gradske izborne komisije Zoran Alimpić kaže da činjenica da određena lista većinski ili celokupno potpisi skupi u opštinskim uprava može da bude znak nevalidnosti tih potpisa.

On podseća na proces pred izbore 17. decembra, kada su članovi GIK-a zvali osobe koje poznaju i javne ličnosti čija su imena videli među potpisima podrške, a koje su im potvrdile da potpise nisu dale.

“Zbog toga su podnete krivične prijave od kojih nijedna jopš uvek nije procesuirana i uzeta u obzir. To svakako listama koje sada prikupljaju potpise daje jednu sigurnost da se ništa neće dogoditi ukoliko se potpisi praktično falsifikuju”, ukazuje član GIK-a.

Petar Đurić i Ruska stranka odgovaraju odakle im tako brzo potpisi za beogradske izbore; Alimpić: Vrlo su popularni 4
foto M.K./ATAImages

Alimpić kaže da je vidljivo da se notari ovoga puta izbegavaju.

“Građani mogu da primete kada neko zaista sakuplja potpise i kada zove ljude, kada se stvaraju redovi na mestima gde se potpisi sakupljaju što se pojavljuju snimci toga na društvenim mrežama. Ali to su sve posredni dokazi. Ovoga puta nismo gubili vreme zovući ljude da li su potpisali jer vidimo da od toga nema ništa. Mogu samo da dam svoju procenu da očigleno da se nastavlja praksa skupljanja potpisa na nelegalan način, ali ovog puta nemam dokaze za ove dve liste, nisam proveravao. Ali da je sumnjivo, jeste. Jasno je da su izbornom postupku ništa nije promenilo, obećanja i načelni dogovori postoje, ali priča teče na isti način kao u decembru”, kaže on.

Falsifikovanje potpisa na taj način je ozbiljno krivično deli, napominej sagovornik, ali s obzirom da se tužilaštvo “pravi mrtvo” onda se ova praksa nastavlja.

“Kao što vidim za par dana su u jednoj opštinskoj upravi skupili 400-500 potpisa, to ide vrlo efikasno. Kada je neko toliko popularan i kada toliko ljudi žele da potpišu, da ne moraju čak na svim opštinama da skuplja, nego skuplja na pet-šest opština zašto bi se uopšte mučio. To su jako popularne liste. Naravno velika je verovatnoća da će na izborima dobiti manje glasova nego što su potpisa skupili”, ciničan je Alimpić.

On očekuje da će na ovim izborima čak biti više listi sa spornim potpisima nego na prošlim, koje će SNS proizvesti i kojima će pomoći, kako bi obezebdili većinu u GIKu koja će odbijati sve razumne predloge za poboljšanje izbornih uslova. Drugi razlog je što te liste nikada ne pređu cenzus i što se onda glasovi preliju prvoplasiranoj listi, napominje Alimpić.

Rok za predaju listi je do 20 dana uoči izbora 2.juna, izlazak su najavile koalicija “Biram borbu”, Kreni-Promeni, 1od5miliona-Beogradski front, a zajedničku konferenciju za štampu u subotu povodom lokalnih izbora najavili su i Nemanja Šarović, iz pokreta Ljuba Vera Nada, i Srđan Škoro, iz Pokreta BUNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari