Redakcijski komentar

Posredovanje ili pomoć

Predstavnici Evropskog parlamenta pokušaće da doprinesu povratku dijaloga u parlament Srbije, u čijem radu opozicija već mesecima ne učestvuje.

Uslovi za slobodu

Vučićevu vlast mnogi upoređuju sa Miloševićem u nastojanju da joj vide kraj, ili da ga barem predvide. Često se kao vrlo važan znak se uzima to da li se ispoljava nezadovoljstvo van Beograda i ističu sećanja na 90-e i Peti oktobar.

Šta može OEBS?

„Srbija je već pozvala OEBS i ODIHR da prate izbore, da prate šest meseci unapred i da zajedno sa nama donose zaključke. Nemamo nikakav problem sa tim. Znate, nekome možete da pomognete, nekome ne možete. Ali narod da prevarite ne možete lako“, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u nedelju u Titelu.

Trg po meri građana

Široj javnosti pomalo neshvatljivo deluje poređenje čuvenog Trga republike i Gradskog trga u Šapcu.

Nevidljivi

Od kada je sredinom avgusta objavljena Šangajska lista za 2019. godinu, na kojoj se Univerzitet u Beogradu spustio za sto mesta u odnosu na prethodno rangiranje, srpska nauka našla se na meti kritika javnosti, od kojih su mnoge bile neutemeljene i politički motivisane.

Eksploziv za opoziciju

Napadi na političke neistomišljenike, uključujući poslednji sa napravama podmetnutim pod automobile opozicionog aktiviste, oprobani su vid političkog obračuna vlasti sa opozicijom.

Rampa na Bajakovu

Nedavno se na društvenim mrežama u Srbiji pojavila šala da je predsednik Aleksandar Vučić izgleda postao šef izbornog štaba koleginice iz Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Jedan od 6.500

„Ne umanjujući problem koji imamo demografski, realni podaci, a to su oni koji su zavedeni, pokazuju da je u 2018. iz Srbije otišlo 6.500, a u prvih šest meseci ove godine 3.000 ljudi. To su jedini pravi podaci koje imamo“, rekao je pre dva dana ministar rada Zoran Đorđević i ostao živ.

Žitorađa na Bledu

Ivica Dačić je ponovo na tapetu, bilo na način da samog sebe eksponira ili da to čini njegov šef Aleksandar Vučić preko svojih medija.

Partijska knjižica

Partijska knjižica je postala najunosnija preporuka za zapošljavanje u srpskom javnom i državnom sektoru. To nije ekskluzivitet Srbije, niti samo njene aktuelne vlasti.