Kultura

Odlazak Crne dame sa zvezdanom senkom

Vest o odlasku velike jugoslovenske glumice Dušice Žegarac iznenadila nas je. Napustila nas je tiho i dostojanstveno. Ponosna, beskompromisna, odvažna, pametna, mudra, dobronamerna, spremna da vam ukaže na grešku.

Brana od revizionizma u posmatranju muzike

Naučni skup na temu „Jugoslovenska ideja u/o muzici“ biće održan 25. i 26. maja u Matici srpskoj i obuhvatiće niz sesija i panela sa 28 izlagača koji će govoriti o različitim temama u okviru diskursa o jugoslovenskoj muzici i muzičkom jugoslovenstvu, saopšteno je na konferenciji za novinare u Sokoju.

Preminula glumica Dušica Žegarac

Glumica Dušica Žegarac preminula je u 75. godini, saopštilo je danas Udruženje filmskih glumaca Srbije. Rođena u Beogradu 1944. godine, angažovana je kao srednjoškolka za glavnu ulogu progonjene Jevrejke u filmu „Deveti krug“, za koju je nagrađena na festivalu u Puli.

Retrospektivna izložba Marine Abramović 21. septembra u Beogradu

Dugoočekivana retrospektivna izložba „Čistač“ Marine Abramović, jedne od najvećih svetskih umetnica, biće prikazana domaćoj i regionalnoj javnosti u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, od 21. septembra do 20. januara 2020. godine, saopštili su danas organizatori.

Pozorišni maraton Narodnog pozorišta Sombor od 13. do 15. juna

Ovogodišnji, 27. Pozorišni maraton Narodnog pozorišta Sombor održaće se od 13. do 15. juna, pod sloganom Liberté, égalité, fraternité – Sloboda, jednakost, bratstvo . Festival će otvoriti naša proslavljena glumica Mira Banjac  13. juna u 19 časova, najavljeno je iz Somborskog pozorišta.

Koncert „Velikani španskog muzičkog pera” u Domu Vojske Srbije

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ u okviru obeležavanja 120. godišnjice svog postojanja, a u saradanji sa Ambasadom Kraljevine Španije u Beogradu, organizovao je sinoć koncert kojim se pridružio međunarodnom obeležavanju godišnjica smrti trojice najznačajnijih španskih kompozitora 18, 19. i 20. veka i njihovom proslavljenom nacionalnom instrumentu – gitari.

Horor sa kosovskom tematikom

Internacionalna filmska ekipa koju predvodi reditelj Dušan Milić na lokaciji nedaleko od Vranja počela je snimanje igranog filma „Mrak“ za čiji scenario je poslužila istinita priča o porodičnoj drami srpske porodice na Kosovu.

Nagrade za najvrednija izdanja u 2018. godini

U Kombank dvorani danas je, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, otvoren četvrti Festival humanistike, kulture i umetnosti „Pazi šta čitaš“, čiji je organizator beogradska izdavačka kuća HERAedu.