Kultura

Sve tajne Roselinijevih 2

Sve tajne Roselinijevih

Jedan od unuka slavnog italijanskog filmskog režisera Roberta Roselinija okupio je celu porodicu i snimio dokumentarac u kome se otvoreno govori o međusobnim odnosima i nekim disfunkcionalnostima u porodici koja je umnogome obeležila italijansku i evropsku kulturu.

Od crnohumornog krimi romana do "Prustparačkih priča" 3

Od crnohumornog krimi romana do „Prustparačkih priča“

Originalno izdanje meksičkog krimi romana Las Muertas pojavilo se 1977. godine, u srpskom prevodu njegov je naslov „Žrtvovane dame“, odlično ga je preveo Igor Marojević, a objavio izdavač Rio Magnus.

Maslačak u koji treba dunuti 8

Maslačak u koji treba dunuti

Privremeni boravak na mnogo različitih načina opisuje nestalnost mesta i potrage u lirskom subjektu knjige, nekada je to očigledno izmeštanje realnim boravcima u različitim gradovima (Krems, Berlin, Melburn) ili mestima (u vezi sa jadranskom topografijom: Rovinj, Sućuraj, Starigrad, Vela Luka, Korčula itd.), a nekada je onaj osećaj večitog nomadstva koji pisca smešta u poznate Andrićevske definicije „sumnjivog lica“, „putnika bez pasoša u sumraku“ itd. iz eseja „Razgovor s Gojom“.

"Kustendorf" ove godine samo onlajn 15

„Kustendorf“ ove godine samo onlajn

Ovogodišnji 14. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 22. januara do 25. januara, a zbog pandemije će moći da se prati isključivo preko digitalne platforme na adresi kustendorf.online, saopštili su danas organizatori.