Kultura

Od kineskih vrtova do kulture čaja

Posle predavanja o učenjacima drevne Kine i estetici klasičnog kineskog slikarstva u prvoj polovini januara, večeras u Narodnom muzeju u Beogradu nastavlja se prateći program u okviru gostujuće izložbe „Sva lica kulture – Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine“.

FEST otvara film Miljenica

Međunarodni filmski festival FEST, koji se ove godine održava od 22. februara do 3. marta, otvoriće film Miljenica, rekorder sa 10 nominacija za Oskara, a publika u Beogradu moći će da gleda i druge filmove iz konkurencije za zlatne statuete Američke filmske akademije, saopštio je danas Centar beogradskih festivala (CEBEF).

Odlazak Ljiljane Šljapić

U Beogradu je 20. januara u 78. godini preminula pozorišna, filmska i TV glumica Ljiljana Šljapić, saopštilo je danas Pozorište na Terazijama i najavilo da će ova umetnica biti sahranjena danas na beogradskom Novom groblju.

Oproštaj od učitelja glumačke etike

„Šta je moje u ovom pozorištu – to je moj rad. U repertoarskom pozorištu retki su oni koji su se ‘specijalizovali’ – glumci se ‘lome’ da isprate sve žanrove. Mesite sebe da biste bili sveukupan glumac… To je to. Kad se film završi, glumac se ili oseća istrošeno ili mu je žao što je snimanje gotovo. Ja sam Miodrag Mrgud Radovanović“.

Spisak glavnih nominacija za Oskara

Filmovi, „Roma“ (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i „The Favourite“ (Omiljena) Grka Jorgosa Lantimosa osvojili su danas najviše nominacija, po deset, za Oskara američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

„Ledeni breg“ i Holokaust

O Holokaustu iz ugla počinilaca zločina govori predstava „Ledene doktrine“ pozorišne trupe Metanoia Artopedia iz Segedina, čije je gostovanje u Zrenjaninu organizovala Jevrejska opština Zrenjanin.

Kreativna fuzija prirode i kulture

Rio de Žaneiro, po broju stanovnika drugi grad Brazila i nekadašnja prestonica ove latinoameričke zemlje, izabran je za prvu svetsku prestonicu arhitekture 2020. i biće domaćin 27. svetskog kongresa arhitekata, koji će se u njemu održati od 19. do 26. jula iduće godine.

Dodeljene nagrade NIN-a za roman i ličnost godine

Nagrada nedeljnika NIN za roman godine u 2018. uručena je danas Vladimiru Tabaševiću za knjigu „Zabluda Svetog Sebastijana“, dok je nagradu za ličnost godine dobio izdavač i vlasnik „Kontrast izdavaštva“ Vladimir Manigoda koji je priredio knjigu humanitarnog karaktera „Dostojno jest“.