Kultura

Smeh delotvoran i za propagandu i preživljavanje

U Narodnoj biblioteci Srbije večeras se otvara izložba „Rat i humor“ na kojoj će javnosti biti predočena retko viđena originalna građa Narodne biblioteke Srbije, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i Instituta za istoriju oglašavanja koju čine leci, plakati, razglednice, časopisi, novine u štampanom i rukopisnom izdanju iz vremena Prvog svetskog rata u kojima je humor korišćen u svim formama.

Srbija vodi računa o kulturi svih naroda

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, doktor Miloš Milenković, član Etnološko-antropološkog društva i Svetskog saveta antropoloških asocijacija je aktivno učestvovao u sprovođenju trogodišnjeg projekta „Doprinos očuvanju i afirmaciji kulture Bošnjaka kroz razvoj intersektorske saradnje“.

Izvršitelji iseljavaju pisce uz saglasnost gradskih vlasti

Iseljenje Društva književnika Vojvodine iz prostorija Društva izvršiće se 20. novembra tačno u podne, tako glasi zaključak ovog „revolveraškog obračuna“ između gradskih vlasti u udruženja koje zastupa pisce u Vojvodini, a koji je DKV dramatično dostavio u svom saopštenju.

Počeo 20. Novosadski džez festival

Novosadski džez festival, 20. po redu, koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima AP Vojvodine, svečano je otvoren večeras na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta.

Strip “Do pakla i nazad” o Velikom ratu

U galeriji Doma kulture u Kotlujevcu danas je održana promocija stripa i otvaranje izložbe stripa “Do pakla i nazad”(Epopeja srpske vojske u Prvom svetskom ratu).

Iluzija Kvačice

Priznajem da sam izbegao gledanje dokumentarnog filma „Srbenka“ na Sarajevskom filmskom festivalu. Budući da nas film i pozorišna predstava, čiji nastanak beleži pozivaju da se zagledamo u svoje „srce tame“ i istražimo sadržaj njegovih dubina u kojima obično nalazimo osećaje i porive slične nakaznim, zubatim i okatim ribama što nastanjuju okeanska dna, moram da, sada, obučem skafander prisećanja.