Kultura

Stenli Klark: Čovek sa džez Olimpa

Stenli Klark (Stanley Clarke) je zauzeo mesto na džez Olimpu još sredinom sedamdesetih, kao osnivački član proslavljenog fjužn sastava Return To Forever i uspešan solo izvođač.

Glumačke legende na Slaviji

U okviru Dana evropske baštine na Trgu Slavija postavljen je specijal posvećen glumačkim legendama jugoslovenske kinematografije.

Komadi sa dušom u glavnoj ulozi

Izdavačka kuća Zepterov svet knjige (Zepter book world) objavila je u prevodu s ruskog Novice Antića i predstavila u Beogradskom kulturnom centru „Veliku (post)sovjetsku enciklopediju“ Nikolaja Vladimiroviča Koljade – njegovih deset komada.

Aleksandar Đokić (1933-2019)

Na beogradskom Novom groblju danas je sahranjen nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bas Aleksandar Đokić.

Čitalište u dva veka

Skromno i prigodno Biblioteka šabačka obeležila je nedavno, 172 godine postojanja i rada.

Opera „Koštana“ pred državnim vrhom „Nečista krv“ za Vranjance

Posle više odsedam godina rekonstrukcije i ulaganje od preko 360 miliona dinara, od čega je 175 iz državnog budžeta nova zgrada pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju biće otvorena 21. oktobra u 20 sati izvođenjem opere „Koštana“ Petra Konjovića, u režiji Juga Radivojevića i produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, potvrdio je u izjavi za Danas upravnik vranjskog tetra Nenad Jović.

Film „Dolina vladara“ u izboru za IDA nagradu

Film „Dolina vladara“, koji je snimjen tokom Međunarodnog studetskog filmskog kampa „Interakcija“, koji se održava u Požegi, uvršćen je u najuži izbor za nagradu IDA (International Documentary Association).