rasel krouFoto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Sleeping Dogs (Uspavani psi) u kome glumi Rasel Krou je film koji je donedavno bio u bioskopima i koji nije prikupio puno dobrih kritika.

Rasel Krou u poslednje vreme glumi u filmovima upitnog kvaliteta, ali ovo ostvarenje je toliko loše da deluje da ga je napisala veštačka inteligencija, piše Jurica Pavičić u kritici za Index.hr koju prenosimo u nastavku.

Film Sleeping Dogs je slobodna adaptacija kriminalističkog romana The Book of Mirrors rumunskog pisca koji piše na engleskom Eugena Kirovicija.

Kirovicijeva knjiga je mozaički krimić kojem se u poslednjem delu uvodi intrigantan motiv: detektiv koji zbog Alchajmera gubi pamćenje.

Taj motiv postao je okosnica ove adaptacije u režiji iskusnog scenariste (ali rediteljskog debitanta) Adama Kupera.

Rasel Krou je nedavno glumio u filmu The Pope’s Exorcist

Junak filma Sleeping Dogs je detektiv u penziji (Rasel Krou) koji je davno rešio slučaj ubistva univerzitetskog profesora (Marton Cokas).

Počinitelj je, čini se očiglednim, bio mladi crni provalnik. Koju nedelju pre smaknuća osuđenog aktivistkinja junaka moli da još jednom pretrese slučaj.

Krou, koji se ničeg ne seća, počinje zapravo da istražuje sam sebe. Pažnju mu privuče bivša asistentkinja ubijenog, tajanstvena naučnica Laura (Karen Gilan).

Sleeping Dogs je zamišljen da jednom nogom bude Memento, drugom Shutter Island.

Film se poigrava perspektivom junaka koji se ne seća ničega, a njegova istraga vodi prema šokantnom obrtu koji bi trebalo da nas izuje iz cipela.

Problem je što u Sleeping Dogs baš iz svega vrišti opšte mesto. Film ima noarovsku zlikovkinjuu, režiran je školski noarovski, vizualiziran noarovski, takođe i ozvučen tako.

Da ste veštačkoj inteligenciji dali zadatak da napiše i snimi psihološki noar, film bi verovatno jako ličio na Sleeping Dogs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari