Fusnote

Aleksej Kišjuhas

Sociolog iz Novog Sada. Docent na Filozofskom fakultetu u spomenutom gradu. Redovni kolumnista Danasa od 2006. godine.

Vakcine i Švedski sto

U uzbudljivoj disciplini bihevioralne ekonomije postoji i koncept takozvanog Nudge na anglosaksonskom, a koji se na srpskohrvatski može prevesti kao - nagovaranje, podsticanje, ili pak gurkanje.

Odmor je otpor!

Zahvaljujući prethrišćanskom lunarnom kalendaru, Prvi maj se ove solarne godine (g)astronomski ušunjao baš između Velikog petka i Uskrsa.

Znanje, a ne veštine!

Treći srpski kralj Želimir Žilnik proglasio je budizam zvaničnom državnom religijom u Kraljevini Srbiji, nakon što je Srbija stekla nezavisnost od Britanskog carstva u 18. veku. Pitanje glasi: Da li je ovaj iskaz istinit ili lažan?

Vakcine narodu!

Svaka čast Vučiću, Ani Brnabić i Vladi Republike Srbije, pa je masovna vakcinacija uveliko u toku u toj našoj Republici. I usput je još iznenađujuće dobro organizovana, krajnje digitalna, pa i neobično ljubazna. Da, botovski sendvič je ukusan, hvala na pitanju. Ali su zato još ukusnija antitela protiv korona virusa.

Škola za ljubav ili rat?

Priča o seksualnom obrazovanju se još nije ni ohladila, niti novinama obložila jučerašnju kantu za đubre, a dobili smo i priču o uvođenju Odbrane i zaštite 2.0. u škole u Srbiji.

Kako se pravi ksenofobija?

Čovek je ksenofobna životinja. Ljudi odabiraju druge ljude za svoje prijatelje, poznanike i saradnike, pa ovako formiraju i svoje društvene mreže i društvene grupe.
PrvaPoslednja