Fusnote

Aleksej Kišjuhas

Sociolog iz Novog Sada. Docent na Filozofskom fakultetu u spomenutom gradu. Redovni kolumnista Danasa od 2006. godine.

Šta je počelo?

#Počelo je, vele demonstranti sa protesta subotama. A, po svemu sudeći, ono što je pre nedelju dana zaista počelo samo je već viđeno utrkivanje u patriotizmu sa preponama.

Uvrede (ni)su okej

Na internetima koji su galaksijama daleko, daleko odavde, američka glumica vijetnamskog porekla Keli Mari Tran morala je da obriše svoj Instagram nalog zbog hrpe rasističkog i seksističkog zlostavljanja koje je bila doživela.

Država ubija

Država, kako je to pronicljivo ustvrdio veliki sociolog Maks Veber, pre svega je institucija koja ima monopol na legitimnu upotrebu nasilja.

Politike građanima!

Može kratak kviz ili ispitno pitanje? Koja osoba, odnosno koji građanin je opasniji po vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke?

Fusnote o nacionalizmu

Za hirurški preciznu i minucioznu analizu sociokulturnog miljea u Srbiji valja potražiti - DŽordža Orvela. I to ne alegorijsku "Životinjsku farmu" ili "1984", iako u društvu imamo podosta svinja, ovaca i "jednakijih" individua, baš kao i prinude, represije i nadzora.

Društvene mreže i revolucija

Zamislimo da je Volter imao nalog na Fejsbuku. Da su enciklopedisti Dalamber i Didro pisali blogove. Ili pak pravili edukativne video-klipove kao popularni "jutjuberi" sa mnoštvom "pretplatnika" ("sabskrajbera").

Klima je kapitalizam

Crno i toplo nam se piše. Sudeći po najnovijem izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija, ostalo nam je još oko 12 godina pre nego što sve ode dođavola.

Kupovina će spasiti svet

Nakon što se propisno (i svesno?) obrukao sa onom reklamom o niskoj i jeftinoj ženi i visokom i kvalitetnom muškarcu kao "savršenom paru", trgovački lanac "Lidl" je u Srbiji dobio reklamu o kakvoj je mogao samo vlažno da sanja.
PrvaPoslednja