Fusnote

Aleksej Kišjuhas

Sociolog iz Novog Sada. Docent na Filozofskom fakultetu u spomenutom gradu. Redovni kolumnista Danasa od 2006. godine.

Zapad je sasvim dobro

Drage Fusnote, šta je tačno taj "zamrznuti konflikt" sa Kosovom? Leševi Albanaca prevoženi po hladnjačama kao zamrznuto ljudsko meso možda?

Evo rešenja za Kosovo!

Rešenje za Kosovo postoji, ali treba malo pročačkati po naučnim časopisima. Zato, dragi čitaoče i još draža čitateljko, samo malo strpljenja, i ovo će rešenje biti predstavljeno i sažvakano u ovoj kolumni.

Kosovska salveta

Preko oko 27 godina, u martu 1991., a u lovačkom i turističkom mestašcetu Karađorđevo u Vojvodini, sastaju se Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Zvanično, razgovarali su o "rešavanju jugoslovenske krize".

Između dve vatre

Svi se sećamo igre "Između dve vatre" na časovima fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi. Neko sa ushićenjem, a neko sa užasom.

Spirala ćutanja

Zamislimo sledeći scenario. Subota je, i vreo avgustovski dan. Porodica Petrovića udobno sedi i odmara u hladu terase svog stana u Novom Sadu.

Konformizam naš nasušni

Osim zlatnog doba rokenrola, kontrakulture, lakšeg morala i relaksiranijeg odnosa hipija prema šamponu, sapunu i vodi, 1960-e godine bile su i zlatno doba - socijalne psihologije.

Napred naši!

Glavno političko i društveno pitanje u Srbiji u proteklih par nedelja glasilo je: da li navijati za ili protiv Hrvatske na Svetskom prvenstvu u loptanju nogama?

Čemu premijerka?

Razmislimo o sledećim pitanjima. Da li bi svet bio mirnije ili miroljubivije mesto za život da u njemu vladaju žene? Da li je svet već postao miroljubivije mesto za život zato što je sve više žena na nekoj vlasti?

Vidovdanska rezolucija

Na famozni Vidovdan nije započela samo Kosovska bitka između mitoloških Srba i Turaka, već i otvoreni sukob između sasvim realnih Srba i Rusa, odnosno Jugoslovena i Sovjeta.

Čast i krv

Kao što studenti koji često beže da rmbače i putuju po Amerikama znaju, na novčanici od 10 američkih dolara nalazi se izvesni Aleksander Hamilton.

Nuklearni mir?

I, eto, sastaše se Donald Tramp i Kim DŽong Un. Dva tipa sa smešnim frizurama koje je neobičan zaplet okolnosti lansirao na čelo Sjedinjenih Država i Severne Koreje, a sa namerom da ne lansiraju nuklearne rakete u pravcu jedan drugog.

Srbija i Alzas

Zamislimo sledeću situaciju. Godina je 1964., i izvesni umetnici iz Alzasa gostuju u Berlinu na festivalu gde predstavljaju svoj kulturno-umetnički program: filmove, muziku, fotografiju i slične artističke uratke.
Prva Poslednja