Fusnote

Aleksej Kišjuhas

Sociolog iz Novog Sada. Docent na Filozofskom fakultetu u spomenutom gradu. Redovni kolumnista Danasa od 2006. godine.

Razmenjujmo simbole!

Američki predsednik i samozvani "umetnik pregovaranja" Donald Tramp nedavno je ponudio plan za - mir na Bliskom istoku. Tačnije, za mir između Izraela i Palestine, ni manje ni više.

Zapuštena Srbija

"Beda je hijerarhijska, smog je demokratski", kultno je napisao nemački sociolog Ulrih Bek u studiji "Društvo rizika" iz 1986. godine.

Rad ili znanje?

"Voleo bih kada bismo mi, čuvajući našu pravoslavnu veru, prihvatili bar deo one evropske protestantske etike o kojoj je govorio Veber, a koja je nosilac kapitalističkog sistema. Na toj etici počiva uspon Nemačke...", pisao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za "Informer" povodom nove 2013. godine.

Na Zapad po farmerke

Zašto mnogi mladi, ali i više ne tako mladi ljudi, danas napuštaju Srbiju? I zašto tada mahom odlaze u šatro dekadentne, hladne, neprijateljske i mrske države Zapada?

Mir božićni!

Postoji jedna fantastična anegdota iz Španskog rata za nezavisnost (1807-1814), ratnog sukoba Španaca i Britanaca sproću Napoleona.

Naše mračno doba

Živimo u dobu raspojasane antinauke. Hiljade dece iznova oboleva od malih boginja zbog antinaučnog i zaveraškog delovanja protivnika vakcinacije.

Sva naša primirja

Verovatno nema praznika koji ispravnije reflektuje trenutnu društvenu situaciju od Dana primirja u Prvom svetskom ratu.
PrvaPoslednja