Aleksej Kišjuhas

Sociolog i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bavi se klasičnom i savremenom teorijskom sociologijom. Dobitnik je Nagrade za najboljeg mladog naučnika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu (2015) i Nagrade "Stanislav Staša Marinković" za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu (2016). Redovni kolumnista dnevnog lista "Danas" od 2006. godine.

Popovska kultura 1
25.09.2022. 07:30

Popovska kultura

Kad je Prvoslav Perić izabran za patrijarha Porfirija - zadelovalo je da se vremena menjaju (The Times They Are a-Changin'), čuvenim rečima Nobelovca Boba Dilana.
Šta hoće pederi? 2
17.09.2022. 07:30

Šta hoće pederi?

Šta hoće ti gejevi, lezbejke, transrodne osobe i ostali pederi? I to baš sad, kad nam (ponovo) otimaju Kosovo, a registarskim tablicama? Kad su opet kriza, embargo i inflacija? Kad već nema mleka, a neće biti ni struje i grejanja na zimu? Kad gori Hilandar, takoreći? I malo li je ljudskih prava na ovu skupoću?
Zakon protiv slobode 3
11.09.2022. 07:30

Zakon protiv slobode

Već uvozimo rusko oružje - hoćemo li da uvozimo i ruske zakone? Pokret Dveri je zatražio od Skupštine Srbije da usvoji Deklaraciju o zabrani propagande homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, sa preporukama o tome "kako zakonski zaštititi decu od ove agresivne ideologije" i "propagande privlačnosti netradicionalnih seksualnih odnosa".
Čije su naše vrednosti? 4
04.09.2022. 07:30

Čije su naše vrednosti?

U kampanji ekstremnih desničara, dveraša, popova i litijaša protiv Evroprajda u Beogradu, tipično se zazivaju nekakve porodične ili tradicionalne vrednosti.
Dve Srbije 5
28.08.2022. 07:30

Dve Srbije

"Srbija je podeljeno društvo", poručuju nam otkrivači rupe na saksiji. Dođavola, možda i jeste? I možda je krajnje vreme da počnemo da razmišljamo o našoj zemlji kao o saveznoj državi koju čine dve republike - Republika Prva i Republika Druga Srbija? Šta ako u pitanju nije samo metafora, već i jedna geografska, demografska, sociološka, te istorijska realnost?
Naši ajatolasi 6
21.08.2022. 07:30

Naši ajatolasi

Salman će verovatno izgubiti jedno oko. Živci u ruci su mu presečeni, a jetra izbodena i oštećena. Vesti nisu dobre - javio je književni agent Salmana Ruždija.
Leto u Istri 7
14.08.2022. 07:52

Leto u Istri

Već petnaest godina uzastopno, bez izuzetka, ovaj sociolog i kolumnista letuje u Istri. Tokom svojih letnjih ferija, boravio je i na Malti i Siciliji, u Portugalu, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, te Grčkoj i Turskoj. Ali, i tada je bar desetak dana proveo na Jadranskom moru u Istri.
Druga Srbija živi! 8
07.08.2022. 07:40

Druga Srbija živi!

Srbija je podeljeno društvo - ovako glasi truizam, opšte mesto ili rupa na saksiji svake jeftine političke analize. Jer, za sociologe, svako društvo je podeljeno društvo. Na bogate i siromašne, na moćne i nemoćne, na stare i mlade, na muškarce i žene, na grad i selo, na levicu i desnicu, na tradicionalno i moderno.
Vostani, Neoplanta! 9
31.07.2022. 07:31

Vostani, Neoplanta!

Dogodilo se i to čudo. U poslovično mirnom Novom Sadu bilo je nereda i nemira po ulicama. I pred sistemski onemoćalu i davno usnulu Skupštinu Vojvodine, bili su postavljeni kordoni, barikade, pa i privatna obezbeđenja sa nameštenog tendera. Međutim, uprkos popularnim stereotipima, Novi Sad je niti naročito mirna, pa ni miroljubiva sredina.
Nevine žrtve? 10
24.07.2022. 07:30

Nevine žrtve?

Hortijevci i četnici zajedno podižu spomenik ustašama, a za ubijanje Srba u Novom Sadu - zvuči kao njuzovska "vest u ogledalu" ili apsurdni skeč Letećeg cirkusa Montija Pajtona. Ali ništa nije smešno, već krajnje sramotno, neoprostivo, podlo, skaradno i zlo. Naime, na inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara, novosadske vlasti od 2016. uporno pokušavaju da podignu izvesniSpomenik nevinim žrtvama 1944/1945. I, njegovo postavljanje je započelo na novosadskom Limanu pre par nedelja. A odmah se postavljaju i mnoga razborita pitanja. Ko su, dođavola, "nevine žrtve"? I zašto u pitanju nisu samo - "žrtve"? Postoje li tada i one "krive i odgovorne žrtve"? I da li su to onda zaista - žrtve?
Fusnota o Australiji 11
17.07.2022. 07:30

Fusnota o Australiji

Brzo pitanje - gde se nalazi Australija, u Evropi ili u Aziji? Da, okej, u pitanju je zasebni kontinent i relativno samostalna država. Ali, kom delu sveta je Australija (naj)bliža?
Nikada više? 12
10.07.2022. 07:30

Nikada više?

Nakon krvoprolića iz Prvog, a posebno Drugog svetskog rata, Zapadna Evropa je napustila ideju i praksu rata kao imperijalnog osvajanja susedne teritorije. I mentalno i praktično, ovakav rat je (p)ostao nemoguć na evropskom Zapadu.
Šta želi Istočna Evropa? 13
03.07.2022. 07:30

Šta želi Istočna Evropa?

Prvo, šta je to Istočna Evropa? Pa, zavisi koga pitamo. Naime, Istočna Evropa ponekad obuhvata i baltičke države Estoniju, Letoniju i Litvaniju. Ali, ove države se neretko smatraju i Severnom Evropom.
Čemu spomenici? 14
26.06.2022. 07:30

Čemu spomenici?

Postoji li šta bednije od rušenja ili skrnavljenja nadgrobnih spomenika? Manje jadno je i ukrasti novac od slepog prosjaka, iz nebranjene kutije za humanitarnu pomoć, odnosno slatkiš od deteta. U slučaju nadgrobnih spomenika, žrtva je još slabija i ne može da se brani, pošto je i doslovno mrtva.
Putin u Hamburgu 15
19.06.2022. 07:30

Putin u Hamburgu

Davnog 25. februara 1994. godine, na susretu između predstavnika gradova Hanzeatske lige, sve u balskoj dvorani gradske kuće u Hamburgu, svoj antologijski govor je održao i tadašnji predsednik Estonije - izvesni Lenart Meri.

Naslovna strana

28. septembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.