Na drugi pogled

Božidar Andrejić

Novinarstvom se bavi od 1969. Stalno od 1973. Pisao za niz listova i časopisa, redovno u Omladinskim novinama, čiji je bio i glavni urednik (NON), urednik u Borbi i Našoj borbi. Od „Borova sela“ 1991. do „5. Oktobra“ 2000. dopisnik ugledne bratislavske Pravde, a sarađivao i sa WDR i Dojče vele. Jedan od osnivača i prvi direktor dnevnika Danas. Bio je član Predsedništva UNS i jedan je od osnivača  NUNS. Urednik niza knjiga i autor tri.

Privremenost đubreta

Ovde ponekad "praJimo" (tako govori većina naše elite!) svojevrsnu top-listu hitova iz upornog procesa kvarenja govora. U proteklih nekoliko sedmica pri vrhu su iskazi radio-voditelja.

Setva po Grdelici

Prvo, pa uzgred: kad je onomad TV N1 pitala mnoge, pa i firmu BAS - Beogradska autobuska stanica (radio sam im pre tri decenije sa drugarima flajer/prospekt za privatizaciju, pa je i ovo podsećanje privatno, krajnje!) - zašto na brzaka odjednom niču dve privremene stanice u Beogradu, odgovorili su: "Trenutno nismo u mogućnosti da odgovorimo na SVA pitanja..." itd.

Smrt (u) Valnišu!

Svi su u strahu od jednog čoveka! Sa brigom prate koji će biti njegov sledeći potez. I koliko će biti nespokoja u iščekivanju sve neizvesnije budućnosti.

Leskovački ko(lele)ktor

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović onomad je obnarodovao jednu dobru vest. Da se upravo kreće u projekat izgradnje kolektora od 5 km i 150 m vrednog 463,5 miliončića dinarčića.

Priplodne osobe

Ovih dana sam pravio mini-anketu sa mlađim kolegama i drugima da li znaju šta je - berićet. Inače, kopka me to povremeno o mnogim domaćim rečima koje nove generacije doživljavaju kao nepoznate, neprijatne i odvratne arhaizme ili sa onim koje mi stariji smatramo delom opšte kulture. I čudimo se kad "ukapiramo" da su im nepoznate, valjda i nepotrebne.

Mala pauza

Uvek sam tvrdio da kolumna mora da se piše stalno, nema prekida zbog odmora, putovanja, bolovanja.

Klupa kao gumenjaš

Odavno nisam pravio top listu jezičkih nedoslednosti i grešaka koje se pomaljaju u medijima, posebno u sve nepismenijim titlovima filmova i na renomiranim televizijama.

Grozomorna priroda

Povodom jakog i krupnog grada koji je onomad "uspešno" opustošio voćnjake u zapadnoj Srbiji, slušam, držana je konferencija za novinare. Intonacija je bila da se malo šta moglo protiv te nepogode.

Bele sobe

Za oskudno nameštene prostorije, bez ikakvih ukrasa i luksuza, i bilo čega na čemu može da se zadrži oko obično se kaže –monaški prostor. Ć(k)elija.
Prva Poslednja