Na drugi pogled

Božidar Andrejić

Novinarstvom se bavi od 1969. Stalno od 1973. Pisao za niz listova i časopisa, redovno u Omladinskim novinama, čiji je bio i glavni urednik (NON), urednik u Borbi i Našoj borbi. Od „Borova sela“ 1991. do „5. Oktobra“ 2000. dopisnik ugledne bratislavske Pravde, a sarađivao i sa WDR i Dojče vele. Jedan od osnivača i prvi direktor dnevnika Danas. Bio je član Predsedništva UNS i jedan je od osnivača  NUNS. Urednik niza knjiga i autor tri.

Šampon za Srbe

Niko nije rakiju doneo u Srbiju, Izmislio Srbin, brate, i za žalost i za svate! (Pesma iz reklame za disk na državnom radiju).

(Ne)taknuta priroda

Od poštapalice netaknuta priroda gora, ali ne i netačnija je ona kad lepo vreme izmami desetine, stotine... izletnika da odu u šetnju, na izletišta, pa naravno i u tu famoznu netaknutu prirodu.

Subjektivna bol

Beležim ja tako temice za ove redove. Nekad same nalete, neke odaberem po važnosti i aktuelnosti, a desi se i da neku važnu preskočim.

„Pisari“ i Dra(j)inac

Kako se zove selo između Svrljiga i Knjaževca - nisam proveravao da li ga je zahvatila Brnabićkina cirkulacija, pa možda i ne postoji, osim na putokazima - Drainac ili Drajinac.

Šnicla na vagi

Gledam nedavno svog mesara kako šnicla meso i meri ga na vagi, onoj sa kazaljkom što lako titra. Skoro da je neslućen broj odnosa i stvari koje, osim mesa, mogu da se izmere u tom titraju.

Apatridi

Krhotine ostataka ostataka svetana kakav smo navikli tako se zgušnjavajuda je sve teže i dospevanje u delove poznatog sveta kojih, pak, ima sve manje.

Prava „Juga“

Priznajem, makar mi se ni pola ne oprostilo. Jeste, zemlju i državu u kojoj sam proživeo veći deo života sigurno simpatišem i zato što mi se „podudara“ s mladošću.

Štirak (i Milo)

Iznenadiše me onomad, u polju krici s neba koje nisam čuo decenijama. U brzom letu prolazilo je jato ptica pčelarica (u Vražogrncu ih zovu blagoride, da li zato što su se gnezdile i živele u dupljama na hridima, visokim obalama reke/a).
PrvaPoslednja