Na drugi pogled

Božidar Andrejić

Novinarstvom se bavi od 1969. Stalno od 1973. Pisao za niz listova i časopisa, redovno u Omladinskim novinama, čiji je bio i glavni urednik (NON), urednik u Borbi i Našoj borbi. Od „Borova sela“ 1991. do „5. Oktobra“ 2000. dopisnik ugledne bratislavske Pravde, a sarađivao i sa WDR i Dojče vele. Jedan od osnivača i prvi direktor dnevnika Danas. Bio je član Predsedništva UNS i jedan je od osnivača  NUNS. Urednik niza knjiga i autor tri.

Dva kosovska konteksta

Opraštajući se na TV-ima od Đorđa Balaševića, moj vajkadašnji drug Vuk Žugić domisli jedan neologizam u kontekstu Đoletove moći povezivanja ljudi.

Kontekst je odsutan

Nakupi se svake nedelje takozvanih sitnica, ne onih famoznih što život znače nego onih, meni omiljenih, na prvi pogled neznatnih i neprimetnih, ali koje, kad se malo povežu, razmotre drugačije nego što smo navikli, ili u brzini i ne vidimo da imaju neku pozadinu, a kad se stave u kontekst, širu sliku - mogu da otkriju i najdublje naše zablude.

Drveće se guši

I drveću je vrućina, sve teže diše, troši sve više kiseonika, a emituje više ugljendioksida nego milionima godina ranije.

Čitanje sa maske

Već sam u Danasu u onoj kratkoj svakodnevnoj ozbiljnoj zafrkanciji što je u redakciji odmilja zovemo haiku objavio: MRLJE ZLATNOG DOBA: Istražite diljem Srbije koliko ljudi nosi još onu istu masku iz marta i A) razumećete vic o sirotinji koja krpi i kondome B) kako ovde i najcrnji vic postaje stvarnost.

Zbogom krkuše

Najavio sam pre neki dan, krajem prošle decenije, da ću prošli tekst o neumitnom nestajanju vode nastaviti ovde, evo, početkom (n)ove decenije. Imao sam u vidu da u njemu pomenem i ove ribe iz naslova.

Bunde, skafanderi i – burek

Tih dana kad me je prodavačica u posluzi grdila što sam posegao za organskim, dakle skupljim krastavcem, jer to nije primereno mom odoka procenjenom statusu penzosa, a ja mislim da je u pitanju njen osećaj da neke artikle ne može sebi da priušti sa bednom platom, e tada, negde na mrežama potegla se tema bundi: da li postoje primerene ili neprimerene situacije u kojima se one nose?

Šampon za Srbe

Niko nije rakiju doneo u Srbiju, Izmislio Srbin, brate, i za žalost i za svate! (Pesma iz reklame za disk na državnom radiju).
PrvaPoslednja