Na drugi pogled

Božidar Andrejić

Novinarstvom se bavi od 1969. Stalno od 1973. Pisao za niz listova i časopisa, redovno u Omladinskim novinama, čiji je bio i glavni urednik (NON), urednik u Borbi i Našoj borbi. Od „Borova sela“ 1991. do „5. Oktobra“ 2000. dopisnik ugledne bratislavske Pravde, a sarađivao i sa WDR i Dojče vele. Jedan od osnivača i prvi direktor dnevnika Danas. Bio je član Predsedništva UNS i jedan je od osnivača  NUNS. Urednik niza knjiga i autor tri.

Senke nad Đerdapom 2

Na kraju prošlog istoimenog teksta obećao sam nastavak. I to zato što sam, ako ste primetili, zakerajući nad neravninana ne samo bukvalnim na putu naspisao i ovo: "A od dve prijatnosti jedna je pomućena, a druga, bojim se, preti nestajanjem već u bližoj, postkovidnoj budućnosti."

Senke nad Đerdapom

U nedelju,19, od lekara, književnika i - nisam znao - visokog našeg predstavnika u UNESCO Gorana Milašinovića imađasmo priliku, ako gledamo tajkunski N1, da čujemo izvanrednu vest.

Intelektualni primitivizam

Znate, to se već dogodilo. Naravno, devedesetih. Bile dve sestre, Vranjanke. Jedna ostala u postojbini, a druga se odselila u sad se to zove Zaječarski okrug.

Šarena vrata i artije

Svašta zna ovaj “Gugl”. Zatrebalo mi je poreklo izraza - a videćemo i zašto -  “gleda kao tele u šarena vrata” i našao sam nekoliko objašnjenja.

Morbidarijum rekorda

Baš kad su se približavala dva finala, onaj trijumfalni izborni i onaj otkazani teniski koji je pomutio nestorovićevsku tezu o đokovićevskom jakom genu srpskog inata, garniranim teslinskom ingenioznošću prinudno sam u provinciji gledao jutarnji prilog na nekoj naci-frekvenci.

Imena luda…

Ponekad sam se šalio, malkice i ozbiljno pomišljao kad vidim kakvih sve nevladinih organizacija ima da osnujem, ili učinim da se osnuje, nevladina organizacija za borbu protiv suvišnih i besmislenih NGO/NVO.

Struka, prema, ka

Nervirao sam se dugo i uvek i još i sad, kad u tekstu, novinarskom, a bome i stručnom, na(i)đem na formulaciju dug PREMA bankama, prema poslovnom partneru... Zar nije ispravno, a svakako lepše reći dug bankama.

„Bivala“ mesta

Dok sam devedesetih bio strani plaćenik, bivajući dopisnik ugledne bratislavske Pravde, jedna me je konstrukcija, često ispunjavala setom.

Župan Neca

Nedavno je kolega Miloš Milovanović u jutarnjem programu na TV N1 napravio jednu meni prijatnu figuru.

…u zdrav mozak

Nije, prvo i iznad svega (über alles) ovo ovde diktatura! Već - propaganda! Diktatura najprizemnije propagande. Nije teza "isisana iz prsta". Jasnoće radi, pogledajmo sve "ovo" u obrnutom ogledalu. Okrenimo princip, borimo se protiv propagande koja je srž ovakvog vršenja vlasti. Jasno, ne stvara "diktatura" propagandu, ona je samo održava pošto je ova druga i omogućila, odnosno produžila ovu prvu.

Posledica/e

Nisam stručnjak za jezik, ali baš ni amater i poslednjih me dana veoma muče pojedine formulacije "struke" koja nam pr(i)opoveda o kovidu 19 i priključenijima.
PrvaPoslednja