Na drugi pogled

Božidar Andrejić

Novinarstvom se bavi od 1969. Stalno od 1973. Pisao za niz listova i časopisa, redovno u Omladinskim novinama, čiji je bio i glavni urednik (NON), urednik u Borbi i Našoj borbi. Od „Borova sela“ 1991. do „5. Oktobra“ 2000. dopisnik ugledne bratislavske Pravde, a sarađivao i sa WDR i Dojče vele. Jedan od osnivača i prvi direktor dnevnika Danas. Bio je član Predsedništva UNS i jedan je od osnivača  NUNS. Urednik niza knjiga i autor tri.

Nemoguća ispravka

Kompjuteri i društvene mreže olakšavaju površnost, ponekad i loše namere. Daju šansu da se isključi mozak kad se uključi sokoćalo.

Laka para

Niste baš imali sreće! A niste se ni potrudili. Izvrdavali ste odgovornost. Lakši vam je bio izgovor nego suočavanje sa sopstvenim propustom.

Muke Sazonovljeve

Čitao sam LJermontovljeve pesme, Turgenjevljeve "Lovčeve zapise" i poneo fine utiske. Ali, kad god pođem u SUP, ili me neko pita gde je to nerviram se jer je ulica - LJermontova.

Grenland i senica

Šta spaja to veliko severno, zasad još ledeno kopno, Grenland i simpatičnu ptičicu, senicu, za koju mnogi, verujem, i ne znaju kako izgleda.

Zapraćivanje i otpraćivanje

Bio je običaj, a i sad ga valjda donekle ima, gosti se na odlasku otprate, isprate. Momci su pratili devojke do kuća kad se vraćaju sa igranke, iz grada, bioskopa, sa žurke... Ne znam da li se to i sada čini. Čini mi se i da i ne.

Tona i po hrabrosti

Koliko puta smo čuli - imam/o ja/mi toga "na tone". I, naravno, u zavisnosti od konteksta to je imalo snagu uveravanja, ili bilo u maniru preterivanja, ali nikad nije bilo bez doze humora...

Poruke (iz) cevi

Dok razmišljam kako nam onim burgijama za lobotomiju ubrizgavaju kič u (ob)liku gipsanog konja što po pustinji trga Slavija vuklja onu kočiju, ne mogu a da se ne podsetim nedalekog, bagremoreda u beogradskoj NJegoševoj ulici. (A dok čitate, molim, mislite šire od drvoreda.)

… posrale ga koke

Početkom nedelje objavio sam glosu: "I da su poprsje Dimitrija Tucovića očistili od korozije dok je bio odsutan sa beogradske Slavije, kao što nisu, pozeleneo bi od besa što je sad ispred banke".

Glas (sa) parkinga

Te scene se setim uvek kad vidim policijsko vozilo sa rotacijom da ide u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici, ili prođe kroz crveno na semaforu...

M’rš, ne smetaj!

Čini mi se, pa i mislim da sam u pravu - reklamni spotovi kojima nas zatrpavaju televizije sve su budalastiji, pa čak i možda i sa suprotnim efektom, da ne privlače konzumenata.

Spomen-dunja

Ubrao sam nedavno tri jabučice, preko ograde, iz dvorišta kuće Zorana Milića u Vražogrncu koja se još održava, iako se tamo, nužno, ređe dolazi.
PrvaPoslednja