Milena Bogavac

Milena Bogavac (Beograd, 1982) je spisateljica, dramaturškinja, pozorišna rediteljka, aktivistkinja i radnica u kulturi. Zaposlena je u organizaciji Centar E8, u okviru koje posluje i nezavisno pozorište Reflektor teatar, čija je ko-osnivačica i direktorka. Živi u Beogradu, radi na internetu, radi sa mladima i za mlade. Deklariše se kao feministikinja, antifašistkinja, Jugoslovenka i borkinja za ljudska prava. Prijatelji je zovu Minja, a drugari sa tvitera @MinjaDMS.

Da li će roboti uzeti moj posao 2
19.12.2022. 08:12

Da li će roboti uzeti moj posao

Podelila sam vrtićki virus sa malim sestrićem i još manjom sestričinom i verujte mi - za ovo đubre, kovid je bio čisti užitak u radu od kuće! Ležim u krevetu, nepomična... i sve što radim, to je da kukam i uništavam papirne maramice. Fazon: zovite notara, hitno, moram da overim testament!
Novi optimizam na Dan ljudskih prava 3
12.12.2022. 11:47

Novi optimizam na Dan ljudskih prava

Ovo bi trebalo da bude lepa kolumna. Koristim je da čestitam punoletstvo pokretu Novi Optimizam, rođendan Građanskim inicijativama, povelju "Dušan Mitrović" za Dobar primer Novog Optimizma drugaricama i drugovima sa (prognane, a slobodne!) Nušićijade, kao i Nagrade "Tri slobode" organizacijama civilnog društva, koje su ih zaslužile, svojim građanskim aktivizmom, u prethodnih godinu dana.
Mir u doba Mundijala 4
05.12.2022. 15:00

Mir u doba Mundijala

Fudbal i ja egzistiramo u paralelnim univerzumima i to je oduvek tako. Kada me pitaju za koga navijam, kažem da navijam za Zvezdu i sećam se dana kad se o tome odlučilo, u moje ime.
Vučić, sarma i svekrva 5
28.11.2022. 10:36

Vučić, sarma i svekrva

Šesnaest dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja često bude i 16 dana krindža na društvenim mrežama, kada se stranke, organizacije i trolovi-pojedinci, trigeruju na marketinško takmičenje: ko će poslati najpogrešniju poruku?! Ove godine brzo smo dobili pobednike!
Srbija u jesen 6
21.11.2022. 07:49

Srbija u jesen

Jesen u mom kraju, ukratko. U septembru, đaci se vraćaju u školske klupe. U boljim kućama, stavlja se zimnica. Počinju jesenji festivali: Bitef i Bemus (moja nastavnica srpskog u osnovnoj, mnogo je volela kad pomenemo festivale, pa mi je to ostalo - kao trauma iz detinjstva), a nevladine organizacije posvećene zaštiti ljudskih prava, pokušavaju da organizuju Nedelju ponosa. Nikada ne znamo da l' će im uspeti i to je ono što naše septembre čini dinamičnim. I dramatičnim. Napeto pratimo situaciju, iz dana u dan.
Režija straha 7
14.11.2022. 15:00

Režija straha

Vest o pretnjama upućenim redakciji Danasa zatekla me je u zanimljivom društvu: nekoliko minuta pred početak emisije "Utisak nedelje". Gledamo Dražu na vestima, čitamo lirsko pismo prikazano na ekranu. Ćutimo. Vrlo je neprijatno... A zatim, neko odluči da prekine tišinu: "To je zbog tvoje kolumne!"
"Devojčice" i njihove mame 8
07.11.2022. 15:00

„Devojčice“ i njihove mame

U prethodnih šesnaest nedelja družim se sa devojkama. Zajedno smo pravile predstavu o ženskom odrastanju, zasnovanu na ličnim iskustvima.
Novi krug spirale nasilja 9
31.10.2022. 07:00

Novi krug spirale nasilja

Mladić je otišao na razgovor za posao. Ekipi kod poslodavca, tog dana je bilo do šege. Ubacili su ga u mašinu svojih glupavih fora, sve su to snimili kamerom i naravno - zakačili na net.
Toplina štednje 10
24.10.2022. 15:00

Toplina štednje

Finansijski PTSP. Dakle: posttraumatski stresni poremećaj, vezan za novac... Jeste, postoji i to!
Generacija alfa 11
17.10.2022. 15:00

Generacija alfa

Iako je #OKMillennial serijal zamišljen kao tetkasta kolumna, o generacijskim razlikama, do sada još nisam pisala o generaciji alfa: najmlađoj generaciji, koja naseljava našu planetu. Ova generacija je „obrnula aflabet“ i posle generacija X, Y, Z… vratila igricu na početak, na prvo slovo i „fabrička podešavanja“. Nezahvalno je pisati o generacijskim karakteristikama alfica, jer – još […]
Cigareta u ustima vatrogasca 12
10.10.2022. 15:00

Cigareta u ustima vatrogasca

Posle Parade ponosa, nedelju dana smo raspravljali o jednoj fotografiji i jednoj goloj zadnjici sa te fotografije. Organizatori Parade su se ograđivali i izvinjavali, zbog ove gole zadnjice - pa sam zbog nečeg stekla utisak da se od organizatora protesta, izgleda OČEKUJE da budu odgovorni, za svakog pojedinca na protestu... A to je NEMOGUĆE!!!
Zapalite ovaj svet 13
03.10.2022. 15:00

Zapalite ovaj svet

"Serijski silovatelj iz Beograda pušten na slobodu" - ama, ko je uopšte prvi objavio ovu vest?!
Mali Perica i Veliki Petar 14
26.09.2022. 15:00

Mali Perica i Veliki Petar

Moj sestrić Boris i najdraži predstavnik Generacije Z, u toku letnjeg raspusta, postao je humanista.
Porodične vrednosti 15
19.09.2022. 15:00

Porodične vrednosti

Juče, dok smo pokisli i nasmejani, kroz kordon, ulazili na Prajd, nekakva grupa besnih ljudi, stajala je na uglu i glasno psovala za nama: "Jebem vam mater, bolesničku!", urlikala je jedna gospođa, po sedoj kosi - rekla bih, nešto mlađa od moje majke, koju pominje.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. novembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.