Marko Šelić Marčelo

Marko Šelić Marčelo (Paraćin, 22.01.1983), pisac i muzičar. Objavio šest knjiga proze i šest albuma stihova, preveden na nekoliko jezika. Koautor regionalne televizijske emisije Perspektiva. Urednik Dilana Doga u izdanju Veselog četvrtka. Tu i tamo radio i za pozoršite. Diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, smer srpski jezik i književnost; Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu dodelio mu je počasnu diplomu Magister Humanitas za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih. Radi i radi u Beogradu. Živi u svom svetu.

Zanos vukljanja za nos 1
24.11.2023. 07:00

Zanos vukljanja za nos

Ne tako davno, neko je dopunio onu posvetu na Vukovom spomeniku: ispod "Vuku" ide "srpski narod", je li, a potom sprejni dodatak - "za nos".
Demaskiranje maskiranog osvetnika 2
17.11.2023. 07:00

Demaskiranje maskiranog osvetnika

Kaže vest: Kembridžov rečnik izabrao glagol „halucinirati” za reč 2023. godine. „Naizgled videti, čuti, osetiti ili namirisati nešto što ne postoji”, što se, veli definicija dalje, dešava iz zdravstvenih razloga ili kao posledica uzimanja nečega.
Nacionalnost i nadnacionalnost 3
10.11.2023. 07:00

Nacionalnost i nadnacionalnost

Prisustvujem nedavno lepoj sceni: saksofonista mog benda, koji je Ukrajinac, deli binu sa svojim kolegom iz Rusije.
Opus kolege Šešelja 4
03.11.2023. 07:00

Opus kolege Šešelja

„Svako ko živi od knjige, svako ko živi za knjigu, ima dužnost da se oglasi, da pozove na odbranu našeg sajma. Nemamo, ja makar nemam, drugog oružja sem reči”, kaže Dejan Atanacković u svom autorskom tekstu, apropo tendencija domaćeg okupatora da širi svoj ekosistem rušeći i ružeći sve što se nađe na putu njegovog napretka u našu propast.
Dajte nam Tomu, on je mera nas 5
27.10.2023. 07:00

Dajte nam Tomu, on je mera nas

U godini koja se kao prebijeno kuče vuklja prema kraju, bizarno se ostvario san specijalnog agenta Moldera iz "Dosijea X": američka vlada je u Kongresu kanda priznala da je našla vanzemaljske letelice; iste godine, čovečanstvo je dočekalo da gleda direktan prenos jednog genocida. Nijedan od ova dva događaja, čak ni kad staju u isti kalendar, nije nas kao vrstu izglavio iz ležišta.
Lakoća falsifikovanja dijagnoze 6
20.10.2023. 07:00

Lakoća falsifikovanja dijagnoze

"Dok bukte neobjašnjive mržnje gašene ravnodušnošću" - tako glasi stih jedne pesme Ognjenke Lakićević. Prividno usputan, zapravo duboko dijagnostičan. Savremenog homosapiensa podjednako spopada i obrnuto: neobjašnjiva ravnodušnost koju gasi mržnjom. Ustanoviti šta je tu zapravo boljka a šta simptom - to je hamletovština reda veličine kokoška-jaje.
Stonoga u galopu 7
13.10.2023. 07:00

Stonoga u galopu

Kad po ovim danima probam da mislim o svetu, osećam kako mi se donja vilica beči u nazubljenu isturenu fioku i gužva lice u onu jezivu grimasu kojom Predsednik dočekuje pitanja Žakline Tatalović. Poster-boj odbora za doček neprijatnosti. Ne saosećam s Njim, daleko bilo. Samo s grimasom.
U ime naroda 8
06.10.2023. 07:00

U ime naroda

„U ime naroda” – stoji pri početku teksta svake presude. Svemu što potom sledi ovo bi trebalo da nadoda ozbiljnost. Ali i ne mora: kakav narod, takva i ozbiljnost.
Žao mi je i ubijenih Srba i ubijenog Albanca 9
29.09.2023. 07:00

Žao mi je i ubijenih Srba i ubijenog Albanca

Pre koji dan, na severu Kosova desilo se nešto o čemu se jedino pouzdano može reći da je tragično i užasno: životi su izgubljeni u oružanom sukobu. Svaki pokušaj preciznijeg razumevanja uvlači nas u detektivizam, na lične dedukcije naterani smo hroničnim manjkom potpunih i istinitih informacija.
Prolazne okolnosti poprišta 10
22.09.2023. 07:00

Prolazne okolnosti poprišta

Legendarni reditelj i scenarista Miša Radivojević dao je intervju prvi put nakon čitave decenije - a povodom toga što je ove godine njegov rad ovenčan nagradom "Živojin Žika Pavlović"; u moru dragocenih promišljanja o filmskoj umetnosti ima i opšteživotnih crtica, lepih koliko i oporih, među kojima je ova: "Uhvatio sam sebe da kad pomislim na odlazak, u meni se pojavi izvesna radost jer osećam da ću pobeći sa poprišta. Da neću morati da rešavam problem. (...) Osećanje da odlazim nije prirodan strah od smrti, već i izvesna nada, jer više ne mogu da pomognem".
Jeftina debela digresija 11
15.09.2023. 07:00

Jeftina debela digresija

Novinarka Maja Nikolić završava svoj prilog o famoznom parizeru maestralnim zaključkom: nismo videli kako Prvi Među Nejednakima zagriza, ali sasvim izvesno zagrizli smo svi mi ostali.
Radi pogrešno i nadaj se najboljem 12
08.09.2023. 07:00

Radi pogrešno i nadaj se najboljem

Rekli su: samo sačekajte septembar. Neka vam leto, lepršajmo kud koji, sunce je za poete; septembar je realizam. Svima treba pretiti septembrom, ako ti se preti. Nećeš pogrešiti.
Priča iz autobusa 13
01.09.2023. 07:00

Priča iz autobusa

Podmazivanje zupčanika mržnje ne sme prestati, jer u suprotnom njeni promoteri gube tako mnogo: društvene privilegije, unosne biznise, možda čak i smisao života.
Popularnost nepopularnih mera 14
25.08.2023. 07:00

Popularnost nepopularnih mera

Gradonačelnik Banjaluke zabranio je koncert nekoj najnovijepopularnoj treperčadi, koju iz pijeteta prema mentalnim žrtvama njihove muzike nećemo pominjati poimence; jedna škola misli zastupa stav da je ovo još jedna od onih nagaznih vesti što nam se podmetnu da pričamo o njima dok nam iza leđa pažnje prođe neki mnogo krupniji voz, ali teško da je tema baš tako jednokratno iscrpiva.
Zemljotres pod Olimpom 15
18.08.2023. 07:00

Zemljotres pod Olimpom

Zatičem se u Sarajevu na dan žalosti. Kao i uvek u ovo doba godine, kada se održava čuveni festival filma, grad je kao košnica - i nemoguće je istinski proglasiti kočnicu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. novembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.