Marko Šelić Marčelo

Marko Šelić Marčelo (Paraćin, 22.01.1983), pisac i muzičar. Objavio šest knjiga proze i šest albuma stihova, preveden na nekoliko jezika. Koautor regionalne televizijske emisije Perspektiva. Urednik Dilana Doga u izdanju Veselog četvrtka. Tu i tamo radio i za pozoršite. Diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, smer srpski jezik i književnost; Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu dodelio mu je počasnu diplomu Magister Humanitas za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih. Radi i radi u Beogradu. Živi u svom svetu.

Nikad izvini 1
17.03.2023. 07:00

Nikad izvini

U minuloj nedelji napustio nas je divni, legendarni pisac Dragoslav Mihailović. Kao i Luiđi Pikato, jedan od veterana crtačkog tima Dilana Doga. A podsetili smo se i da su čitave dve decenije prošle otkad nas je napustio Zoran Đinđić. Ponekad se zapitam zašto je fraza tako skovana, zašto koristimo baš taj glagol: napustiti. Kao da je reč o nekakvoj voljnoj radnji.
Dislocirani smo od sebe, raseljeni iz telesa 2
10.03.2023. 07:00

Dislocirani smo od sebe, raseljeni iz telesa

Zbog narojenih pretnji, moj drug Marko Vidojković je relociran. Mi ostali smo u najmanju ruku dislocirani. Ovo je vreme ispalo iz zgloba, reče davno veliki bard. Nameštanje u ležište isuviše boli; radije biramo da živimo polomljeni.
Simbolistinita priča 3
03.03.2023. 07:00

Simbolistinita priča

Kad se deca posvađaju, privede ih se obredu pomirenja: pruže mali prst, izdeklamuju "mir, mir, niko nije kriv". Tako lagano moguće je pacifikovati jedino malce.
Demontaža foliraže 4
24.02.2023. 07:00

Demontaža foliraže

Smak sveta oduvek je imao svoje pesnike - ali je u svim predanjima otkad je sveta imao i svoje vesnike. Pojave koje deluju kao najava da smo pri kraju takođe su istorijska konstanta, ali čovečanstvo je dosad svaki put preguralo.
Portret umetnika u gadosti 5
17.02.2023. 07:00

Portret umetnika u gadosti

Stiskam pauzu na daljincu za šaltanje aktuelnosti da s vama podelim malo drugačiji utisak nedelje. Drugarica Mia Popić, psihoterapeutkinja, pozvala me u svoju emisiju da malo, za promenu, bistrimo zakulisje, a ne predstavu oko nas: ćaskali smo o psihologiji umetnosti.
Komedija u Skupštini: "Ko zna zašto je to dobro" 6
10.02.2023. 07:00

Komedija u Skupštini: „Ko zna zašto je to dobro“

U parlamentu se dešava takva suspenzija pristojnosti da se to ne samo može, nego i mora nazvati je**njem u mozak; nije lako s tog aspekta kinjiti onog poslanika što je na telefonu za vreme rasprave, a po principu asociranja, gledao pornić: kad se sve sabere, pa i mi smo.
Šljiva-konsenzus i kordiceps-loža 7
03.02.2023. 07:00

Šljiva-konsenzus i kordiceps-loža

Dragi čitaoci i čitateljke, kucam vam zaglušen: kako ovu rubriku pišem četvrtkom, to ove nedelje znači raditi baš dok se u skupštini deru i skoro pa tuku.
Vrljavi vuk iz "Laku noć, deco" 8
27.01.2023. 07:00

Vrljavi vuk iz „Laku noć, deco“

U vrhunskom primeru frojdovske omaške, zureći u članak koji sadrži rečenicu da je "lopta sada kod Vučića" pročitao sam umesto lopta - lopata.
Gde puške liče na kišobrane 9
20.01.2023. 07:00

Gde puške liče na kišobrane

U knjižari, omlađi svet razgleda odeljak posvećen poeziji; kada nabasaju na zbirku Marka Tomaša "Trideset deveti maj", neko se naglas zapita: "Hah, po kom je ovo kalendaru?" Po životnom, mislim se. Meni je, na primer, prošle godine bio 39. maj.
Dok nas ima, brodogradivi smo 11
06.01.2023. 07:00

Dok nas ima, brodogradivi smo

Srećna vam Ova, dragi ljudi. Bolje tako reći, jer odavno nismo sigurni u mogućnost da postoji Nova godina.
Korenje je važno 12
30.12.2022. 07:00

Korenje je važno

Godinu iskakanja iz šina završavamo ogavno prigodno: bukvalnim iskakanjem iz šina. Nemogućnost stamenog trasiranja kao opšta dijagnoza - to nam ispostavlja račun.
Vapaj Ane Brnabić čudno se primio 13
23.12.2022. 07:00

Vapaj Ane Brnabić čudno se primio

Pregled nedelje je žalostan: Tiago više nije među nama; gostujući glumci pretučeni u Novom Sadu jer su Hrvati; napetost na Kosovu raste, a premijerka poziva nevladine organizacije da se tim povodom oglase.
Dan u kom Aca Srbin biva ražalovan na Acu 14
16.12.2022. 07:00

Dan u kom Aca Srbin biva ražalovan na Acu

Ima tako osoba - cela jedna zasebna i mnogoljudna sorta - koje postoje isključivo kroz poređenje s drugima. Njihova sreća koliko i svaka njihova frustracija niču isključivo iz nezdravog takmičarstva sa svetom.
Tesna reč 15
09.12.2022. 07:00

Tesna reč

"Jedino što duguješ publici jeste dobar performans", reče svojevremeno Bogart, svestan koliko je kolosalan taj dug. Nisam sasvim saglasan da se romansa umetnik-publika svodi na to, ali nema sumnje da taj aspekt ništa drugo ne može nadoknaditi u slučaju da trokira.

Naslovna strana

18. mart 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.