24 laži u sekundi

Pavle Simjanović

Pavle Simjanović, filmski kritičar Danasa. Neplaćen, uglavnom. Zato piše ono što želi a ne po narudžbini. To više liči na kolumne, pa je u međuvremenu prešao u kolumniste. Takođe neplaćeno, ali slava je veća. Kao njegov urednik možete se suočiti sa šalom za svaku pomerenu zapetu, o promenjenom naslovu da ne govorimo. Nije ni čudo jer je završio dramaturgiju. Dakle, pisac. Ima Jelenu, slikarku, zajedno imaju Noru. Ima i pse i mačku. Od urednice kulture tražio je (verovatno u okviru perverzne želje da oseti kako je to kada vas neko svede na niz reči i proreda) prethodnih nekoliko rečenica dok je njegova verzija biografije bila: „Pavle Simjanović, dramaturg iz Beograda. Nije zadovoljan.“. Izgleda da ponekad ipak jeste zadovoljan.

Guje u nedrima i tvitovima

Puno toga se zbiva - iako, priznaćete, na spor način - tokom dugačke, segmentno poređane akcione sekvence na početku raspleta filma "Put samuraja" Džima Džarmuša (a kojem se, usput, nešto dogodilo krajem devedesetih kada je počeo da snima filmove sa velikim slovom F, samo da bi prelako i prebrzo odustao).

Kraj početka

Mislim da je, kao što bi Karpenteru bilo pametnije da je svoj rediteljski opus okončao "Duhovima Marsa", DŽon Voters trebalo da stavi tačku posle filma "Cecil B. DeMented" (zvanični, gnusni prevod "Otkačeni režiser" - naslov jeste gotovo neprevodiv ali, možda, "Zdravko Šatro", ili "Veljko Belajić"?).

Izlazak iz opskurnosti

Da se Barbara zove Baraba (muško ime aramejskog jezika, zbog upotrebe iz Novog zaveta izuzeto iz razmišljanja uplašenih roditelja tokom prvog čina obeležavanja svog potomka za ceo život) teško da bi njeno televizijsko laganje izazvalo određeni broj žena da, sakrivene iza anonimnosti interneta, pišu odvratne poruke i komentare seksualne prirode.

U slavu laži

Kralj Petar Prvi: U slavu Srbije; režija: Petar Ristovski; scenario: Vladimir Ćosić, Petar Ristovski, Milovan Vitezović po romanu Milovana Vitezovića „Čarape Kralja Petra“.

Making of

Čudno je setiti se ali Vladimir Putin je 2000. godine bio svepriznati dobar momak, ili barem onoliko dobar kao što je Barak Obama unapred dobio Nobelovu nagradu za mir devet godina kasnije.

Tri tačke

Pripovetka "Nepokorena" ("Unconquered") V. Somerseta Moma napisana je 1943, tokom 2. sv. rata stidljivo objavljivana u časopisima i kao tanko, samostalno izdanje, da bi 1947. bila od strane pisca arhivirana za trenutnu prodaju i buduće naraštaje u okviru zbirke "Creatures of Circumstance" ("Bića okolnosti").

Smrt svega starog

Film "Zoi" (r. Drejk Dorejmus, rođen 1983) dešava se u bliskoj budućnosti (bez letećih automobila, čak ni pantalona neobičnog kroja kao u srodnom filmu "Ona" Spajka DŽonzija).

Mali čovek velikih tema

Film "L'armée du crime" ("Armija kriminala") iz 2009. godine prikazuje aktivnosti emigrantskog ogranka FTP-a, komunističke organizacije koja je bila deo pokreta otpora u Francuskoj tokom Drugog sv. rata.

Čir društva

Par puta sam govorio ljudima da pre nego što počnu da rade u marketinškoj agenciji, ili nedugo nakon toga, dok za njih još uvek ima nade, moraju da pogledaju film "How to Get Ahead in Advertising" (igra reči je u pitanju pa preporučujem maštoviti prevod "Kako postati glavni u svetu marketinga").

Ostrvo iz mašte

"'Najviše volim slučajeve od kojih su doktori odustali. Kada im doktori kažu da ne mogu da ih izleče, ja im kažem, "dođite meni". Jesam ti pričao o momku koji je imao rak?'

666 do Beograda

Brak (Martesa) režija: Blerta Zećiri scenario: Blerta Zećiri, Krešnik Keka Beriša zemlja: Kosovo, Albanija; Teret režija i scenario: Ognjen Glavonić zemlja: Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar.
PrvaPoslednja