24 laži u sekundi

Pavle Simjanović

Pavle Simjanović, filmski kritičar Danasa. Neplaćen, uglavnom. Zato piše ono što želi a ne po narudžbini. To više liči na kolumne, pa je u međuvremenu prešao u kolumniste. Takođe neplaćeno, ali slava je veća. Kao njegov urednik možete se suočiti sa šalom za svaku pomerenu zapetu, o promenjenom naslovu da ne govorimo. Nije ni čudo jer je završio dramaturgiju. Dakle, pisac. Ima Jelenu, slikarku, zajedno imaju Noru. Ima i pse i mačku. Od urednice kulture tražio je (verovatno u okviru perverzne želje da oseti kako je to kada vas neko svede na niz reči i proreda) prethodnih nekoliko rečenica dok je njegova verzija biografije bila: „Pavle Simjanović, dramaturg iz Beograda. Nije zadovoljan.“. Izgleda da ponekad ipak jeste zadovoljan.

Bilo jednom u melodiji

Ukoliko ste gledalac čiji interes obuhvata širok produkciono-estetski opseg filmske umetnosti/biznisa, u poslednjih dvadesetak godina verovatno ste primetili da je primenjeno-muzički dodatak pokretnim slikama gotovo na aparatima za održavanje života.

U juriš, sa Pklatovima na desnom krilu

Dok čekamo da doktori iz kriznog štaba pospu kukuruz po za javno poniženje sada još prikladnijem Trgu republike, kleknu i zamole za oprost (ostavke odavno nisu dovoljne), još malo o toku i posledicama nedavnog praznika demokratije.

Čekajući keltski ustanak

Irska državna televizija (RTÉ - Raidió Teilifís Éireann) obeležila je 2016. stogodišnjicu Uskršnjeg ustanka mini-serijom "Ustanak" ("Rebellion") za čiji scenario je angažovala iskusnog dramskog pisca imena Kolin Tivan.

Izbor između dvojice doktora

Bliže se izbori, slični nekim imaginarnim izborima koje bi Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija panično pokušala da organizuje pre nego što vesti o krahu Paulusove Šeste armije stignu do glasačkog tela.

Filmovi strave i utehe

Underwater (Pod vodom); režija: Vilijem Jubenk; scenario: Brajan Dafild, Adam Kozad; zemlja: SAD/Kanada. Sea Fever (Morska groznica); režija i scenario: Nesa Hardiman; zemlja: Irska/SAD/VB/Švedska/Belgija.

On je diler, a ne ja!

Film „Kolo sreće“ („Trading Places“, r. Džon Lendis, 1983.) sazdan je od krajnje neprijatnih situacija dramski pretvorenih u komediju sa gorkom, stvarnom osnovom.

Poslednji od najboljih

Crtica 1. Pre par godina, sagovornica u telefonskom razgovoru pominje film koji je slučajno očešala na televiziji, prateći svoju liniju razmišljanja kako su pre tridesetak godina naizgled zanatski, nepretenciozni filmovi znali da sadrže ozbiljnu količinu subverzivnosti.

Kvisling i ostali sinonimi

Zamislite situaciju... 2120. godine nekoliko adolescenata igra basket, nadajmo se, na otvorenom, uživo i trodimenzionalno. Jednom klincu, kako se to ponekad nemilo dešava, ispadne rame iz zgloba.

Redovno stanje zaraze

Samoizolovan tokom polusatne vožnje kolima, na Prvom programu Radio Beograda slušao sam glas spikerke kakav se, pretpostavljam, mogao čuti i šezdesetih godina prošlog veka.
PrvaPoslednja