24 laži u sekundi

Pavle Simjanović

Pavle Simjanović, filmski kritičar Danasa. Neplaćen, uglavnom. Zato piše ono što želi a ne po narudžbini. To više liči na kolumne, pa je u međuvremenu prešao u kolumniste. Takođe neplaćeno, ali slava je veća. Kao njegov urednik možete se suočiti sa šalom za svaku pomerenu zapetu, o promenjenom naslovu da ne govorimo. Nije ni čudo jer je završio dramaturgiju. Dakle, pisac. Ima Jelenu, slikarku, zajedno imaju Noru. Ima i pse i mačku. Od urednice kulture tražio je (verovatno u okviru perverzne želje da oseti kako je to kada vas neko svede na niz reči i proreda) prethodnih nekoliko rečenica dok je njegova verzija biografije bila: „Pavle Simjanović, dramaturg iz Beograda. Nije zadovoljan.“. Izgleda da ponekad ipak jeste zadovoljan.

Sloboda da se bude Neko

Naslovni junaci francuskog vesterna "Braća Sisters" (r. Žak Odijar, 2018), jednog od dvadesetak najboljih filmova u poslednjih nekoliko godina, uposlenici su izvesnog Komodora, šefa severnoameričke bande (zapravo, izvorišta neke od međunarodnih korporacija našeg vremena) sredinom XIX veka.

Poredak otvorenih vrata

26PALIĆ19: Žao nam je što što smo vas propustili (Sorry We Missed You), režija: Ken Louč, scenario: Pol Laferti, zemlja: Velika Britanija, Francuska, Belgija, 2019.

Istraživanje ambisa

26Palić19: Ljubav na mrežama (Celle que vous croyez, 2019), režija: Safi Nebu, scenario: Safi Nebu, Žili Peir, po romanu Kamij Lorans, zemlja: Francuska, Belgija. Neću da budem luzerka (Ne bom več luzerka, 2018), režija i scenario: Urša Menart, zemlja: Slovenija.

Neuništivi ovan ponosa

U svojim memoarima „Zbogom svemu tome“ Robert Grevs određuje Bertranda Rasela kao jednog od retkih antiratno nastrojenih ljudi koji su u isto vreme bili suviše stari za regrutaciju.

Stanarima Topličinog venca

„Ja znam kad je Kuzmanović došao, ja-to-neću-moći-da-zaboravim… To je šou bio. Znači… to je bio šou. On… E, a dečko dobar da ga ma’eš na ‘leb. I još nije znao, znaš, dobar… dobro nije znao srpski i nije znao ove… Znaš, mangupi su to, e… Ne moš’ ti… Moraš dođeš pripremljen. Nema… Uhvate te, između […]

Kolektivna nevinost

Film Koste Gavrasa "Specijalno odeljenje" ("Section speciale", 1975) počinje izvođenjem opere "Boris Godunov" avgusta 1941. godine u francuskom banjskom gradiću Viši.

Režiser pozorišta surovosti

Tekst o Anjes Vardi je bio na jednonedeljnom čekanju dok se ne pojavi dovoljno novinskog prostora za malo neizbežne opširnosti te su događaji počeli da me prestižu.

Dagerotip koji ne nestaje

U početnim kadrovima filma "Sans toit ni loi" (zvanični engleski prevod je "Vagabond" te odatle potiče i srpski "Skitnica" dok bi fraza zapravo značila, recimo, "Ni kučeta ni mačeta") Anjes Varde (1928 - 2019) iz 1985. godine, u skrajnutom, poljoprivrednom kraju Francuske policija rešava slučaj sveže smrznutog leša devojke.
PrvaPoslednja