24 laži u sekundi

Pavle Simjanović

Pavle Simjanović, filmski kritičar Danasa. Neplaćen, uglavnom. Zato piše ono što želi a ne po narudžbini. To više liči na kolumne, pa je u međuvremenu prešao u kolumniste. Takođe neplaćeno, ali slava je veća. Kao njegov urednik možete se suočiti sa šalom za svaku pomerenu zapetu, o promenjenom naslovu da ne govorimo. Nije ni čudo jer je završio dramaturgiju. Dakle, pisac. Ima Jelenu, slikarku, zajedno imaju Noru. Ima i pse i mačku. Od urednice kulture tražio je (verovatno u okviru perverzne želje da oseti kako je to kada vas neko svede na niz reči i proreda) prethodnih nekoliko rečenica dok je njegova verzija biografije bila: „Pavle Simjanović, dramaturg iz Beograda. Nije zadovoljan.“. Izgleda da ponekad ipak jeste zadovoljan.

Tri tačke

Pripovetka "Nepokorena" ("Unconquered") V. Somerseta Moma napisana je 1943, tokom 2. sv. rata stidljivo objavljivana u časopisima i kao tanko, samostalno izdanje, da bi 1947. bila od strane pisca arhivirana za trenutnu prodaju i buduće naraštaje u okviru zbirke "Creatures of Circumstance" ("Bića okolnosti").

Smrt svega starog

Film "Zoi" (r. Drejk Dorejmus, rođen 1983) dešava se u bliskoj budućnosti (bez letećih automobila, čak ni pantalona neobičnog kroja kao u srodnom filmu "Ona" Spajka DŽonzija).

Mali čovek velikih tema

Film "L'armée du crime" ("Armija kriminala") iz 2009. godine prikazuje aktivnosti emigrantskog ogranka FTP-a, komunističke organizacije koja je bila deo pokreta otpora u Francuskoj tokom Drugog sv. rata.

Čir društva

Par puta sam govorio ljudima da pre nego što počnu da rade u marketinškoj agenciji, ili nedugo nakon toga, dok za njih još uvek ima nade, moraju da pogledaju film "How to Get Ahead in Advertising" (igra reči je u pitanju pa preporučujem maštoviti prevod "Kako postati glavni u svetu marketinga").

Ostrvo iz mašte

"'Najviše volim slučajeve od kojih su doktori odustali. Kada im doktori kažu da ne mogu da ih izleče, ja im kažem, "dođite meni". Jesam ti pričao o momku koji je imao rak?'

666 do Beograda

Brak (Martesa) režija: Blerta Zećiri scenario: Blerta Zećiri, Krešnik Keka Beriša zemlja: Kosovo, Albanija; Teret režija i scenario: Ognjen Glavonić zemlja: Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar.

La Commedia e Finita!

Seriju "Konak kod Hilmije" koja se dešava u Sarajevu početkom nemačko-ustaške okupacije, naseljavaju naslovni lik, vlasnik konačišta - mesta radnje, nekoliko komunističkih ilegalaca...

Nevidljivi ubica

Najavljujući film "Uteja, 22. jul", selektor festivala pokušao je da publiku podseti na sedam godina stare događaje sa norveškog ostrva Uteja rekavši da se radilo o manijaku koji je izvršio masakr nad velikim brojem mladih ljudi željnih letnjeg provoda.

Krastače i gatalinke

Pre par godina, jednog ranog zimskog popodneva, u skromno ispunjenoj velikoj sali Sava centra, gledao sam prvi kadar srpskog filma "Vlažnost", mog prvog na tom izdanju FEST-a.

Tragedija pejzaža

"Uveče je šetao, uvek sam, i često bi provodio ceo dan sedeći, nepokretan, pridržavajući glavu rukama", opisuje svog glavnog junaka Benžamen Konston u romanu "Adolf".

Marketinški i ostali užasi

Počelo je pre nekoliko meseci... 'Nasleđeno zlo' je najstrašniji film ikada", "Najstrašniji film od 'Rozmarine bebe', 'Isijavanja', 'Isterivača đavola', 'Ćao, inspektore'...".

Sve je u redu, čoveče

Serija „Bolje pozovi Sola“ (prednastavak serije „Breaking Bad“ – zvanični prevod „Čista hemija“, valjda) trebalo je da u tekstu „Priča o postanku“ (serijal eseja „24 laži u sekundi“) bude jedan od dramskih primera korišćenih u analizi fenomena postajanja ničega iz ničega otelotvorenog, između mnogih drugih za tu svrhu upotrebljivih savremenika, kroz poslanika Đuku Molera.
Prva Poslednja