24 laži u sekundi

Pavle Simjanović

Pavle Simjanović, filmski kritičar Danasa. Neplaćen, uglavnom. Zato piše ono što želi a ne po narudžbini. To više liči na kolumne, pa je u međuvremenu prešao u kolumniste. Takođe neplaćeno, ali slava je veća. Kao njegov urednik možete se suočiti sa šalom za svaku pomerenu zapetu, o promenjenom naslovu da ne govorimo. Nije ni čudo jer je završio dramaturgiju. Dakle, pisac. Ima Jelenu, slikarku, zajedno imaju Noru. Ima i pse i mačku. Od urednice kulture tražio je (verovatno u okviru perverzne želje da oseti kako je to kada vas neko svede na niz reči i proreda) prethodnih nekoliko rečenica dok je njegova verzija biografije bila: „Pavle Simjanović, dramaturg iz Beograda. Nije zadovoljan.“. Izgleda da ponekad ipak jeste zadovoljan.

Kolektivna nevinost

Film Koste Gavrasa "Specijalno odeljenje" ("Section speciale", 1975) počinje izvođenjem opere "Boris Godunov" avgusta 1941. godine u francuskom banjskom gradiću Viši.

Režiser pozorišta surovosti

Tekst o Anjes Vardi je bio na jednonedeljnom čekanju dok se ne pojavi dovoljno novinskog prostora za malo neizbežne opširnosti te su događaji počeli da me prestižu.

Dagerotip koji ne nestaje

U početnim kadrovima filma "Sans toit ni loi" (zvanični engleski prevod je "Vagabond" te odatle potiče i srpski "Skitnica" dok bi fraza zapravo značila, recimo, "Ni kučeta ni mačeta") Anjes Varde (1928 - 2019) iz 1985. godine, u skrajnutom, poljoprivrednom kraju Francuske policija rešava slučaj sveže smrznutog leša devojke.

Trik nestajanja

Aprila ili maja 1999. godine, u vreme bombardovanja (i dalje ne znam gde mi je bilo sklonište; pretpostavljam da sam rezonovao - ako toliko promaše zgradu Politike da bi pogodili baš mene, pa, onda je to kosmička odluka koju ne bi trebalo ometati) drug i ja otišli smo do stare Kinoteke u Kosovskoj ulici.

FEST bez zaštite

Hteo sam ovog puta da budem precizan u nameri i jednostavan u izrazu, da tekst bude, kako mi je nekada davno rekla urednica neke od bezbrojnih redakcija RTS-a dajući mi uputstva pre pisanja scenarija za serijal

Sistem društvenog kredita

Dok sam u subotu šetao na začelju protestne kolone, negde kod Ateljea 212 odjednom se počelo događati komešanje: ljudi su se polako, i dalje pomerajući se unapred, primicali ivicama kolovoza.

Guje u nedrima i tvitovima

Puno toga se zbiva - iako, priznaćete, na spor način - tokom dugačke, segmentno poređane akcione sekvence na početku raspleta filma "Put samuraja" Džima Džarmuša (a kojem se, usput, nešto dogodilo krajem devedesetih kada je počeo da snima filmove sa velikim slovom F, samo da bi prelako i prebrzo odustao).

Kraj početka

Mislim da je, kao što bi Karpenteru bilo pametnije da je svoj rediteljski opus okončao "Duhovima Marsa", DŽon Voters trebalo da stavi tačku posle filma "Cecil B. DeMented" (zvanični, gnusni prevod "Otkačeni režiser" - naslov jeste gotovo neprevodiv ali, možda, "Zdravko Šatro", ili "Veljko Belajić"?).
PrvaPoslednja