24 laži u sekundi

Pavle Simjanović

Pavle Simjanović, filmski kritičar Danasa. Neplaćen, uglavnom. Zato piše ono što želi a ne po narudžbini. To više liči na kolumne, pa je u međuvremenu prešao u kolumniste. Takođe neplaćeno, ali slava je veća. Kao njegov urednik možete se suočiti sa šalom za svaku pomerenu zapetu, o promenjenom naslovu da ne govorimo. Nije ni čudo jer je završio dramaturgiju. Dakle, pisac. Ima Jelenu, slikarku, zajedno imaju Noru. Ima i pse i mačku. Od urednice kulture tražio je (verovatno u okviru perverzne želje da oseti kako je to kada vas neko svede na niz reči i proreda) prethodnih nekoliko rečenica dok je njegova verzija biografije bila: „Pavle Simjanović, dramaturg iz Beograda. Nije zadovoljan.“. Izgleda da ponekad ipak jeste zadovoljan.

Redovno stanje zaraze

Samoizolovan tokom polusatne vožnje kolima, na Prvom programu Radio Beograda slušao sam glas spikerke kakav se, pretpostavljam, mogao čuti i šezdesetih godina prošlog veka.

Skupljači funkcija

Rekonstrukcija beogradskog Trga republike uključivala je ideju stvaranja pešačke zone veličine nezabeležene u istoriji i sadašnjosti evropskih urbanih centara.

Ko nije grešan…

"Napred i samo napred, Drukčije nije znao, U borbi za radnička prava, Đuro je hrabro pao". Himna OŠ "Đuro Đaković".

Emanacije jugoslovenskog jezika

Na početku teksta inspirisanog jednom jezičkom bizarnošću, malo o prevodima... Jedan od prvih (i jedan od najboljih; svakako bi mogao biti najduhovitiji kao celina) filmova Vudija Alena „Bananas“ (1971.) se na srpskohrvatskom jeziku prevodio i prevodi kao „Banane“.

Dvadeset filmova 2019. godine (Prvi deo)

Pre godinu dana, nakon što sam ispisao listu dvadesetak filmova iz 2018. godine koje ne bi valjalo prebrzo zaboraviti, palo mi je na pamet da proverim njeno rodno stanje. Ispostavilo se da od dvadeset i dva navedena filma samo jedan ima ko-rediteljku.

Snajkin greh

Ready or Not (Ko se nije sakrio...), režija: Met Betineli-Olpin, Tajler Žilet, scenario: Gaj Bjusik, Rajan Marfi, zemlja: SAD/Kanada, 2019.
PrvaPoslednja