Resetovanje

Safeta Biševac

Kada bi Danas svojim „prvoborcima“ delio spomenice, bila bi verovatno prvi nosilac, jer je od prvog dana i prvog broja u našoj dnevnoj novini. Pre Danasa, radila u Našoj Borbi. Bila je urednica unutrašnje rubrike, izveštavala iz Skupštine Srbije, Haškog tribunala, studentskih i političkih protesta, bavila se ljudskim pravima, humanitarnim i izbegličkim temama. Trenutno je kourednica dodatka Sandžak Danas.

Maškarade

Karneval pod maskama, maskarada ili maskenbal, ima dugu tradiciju. Naročito su bili popularni u 15. veku u Italiji.

Potpisi i peticije

Kada vas umore dešavanja u zemlji, posebno ona politička, nije loše pogledati šta se dešava u svetu oko nas. Čini se, nije "ružičasto".

„Bela ruža“

"Tako lep, sunčani dan, a ja moram da umrem. Ali, što je moja smrt važna, ako se kroz nas probudi i pokrene hiljade ljudi?", izgovorila je 21-godišnja Sofija Šol, najpoznatija članica "Bele ruže", udruženja koje se borilo protiv nacizma i Hitlera, pred pogubljenje 1943.

Možda ne ili ipak da

Pojavio se nedavno Milan Božić na RTS, emisiji Olivere Kovačević "Da, možda ne", tema - Intelektualci i politika. Godinama nije bio u žiži javnosti, mada se davno zna da je prešao, naravno, u SNS.

Bitka za Nobela

Svet je teško zadovoljiti, pogotovo kada su u pitanju nagrade. Posebno one važnije. Često nam se čini da u našoj ulici žive devojke lepše od izabranih "misica", a šta tek reći o "ozbiljnim": Oskarima, NIN-ovim, Nobelovim nagradama...

Svi na Palau

Ministar Ivica Dačić je uobičajeno vickast. "Ni Šerlok Holms ne može da utvrdi koliko država je priznalo Kosovo", poručuje.

„48 sati“

Verovatno ste gledali film "48 sati" Voltera Hila sa Nik Noltijem i Edi Marfijem. Snimljen je 1982. godine, a naše televizije su ga prikazivale "mali milion" puta.

Aleksandar Aleksandru

Jedna misterija Srbije je rešena. Ne, nije otkrivena tajna beogradskih laguma, Đavolje varoši ili Save Savanovića. Nešto mnogo važnije.

Umro i Milika

Pre nekoliko dana, u Podgorici je, u 86. godini, umro Milika Pavlović, pesnik, publicista, novinar i jedan od lidera antiratnog pokreta iz 90-ih.

Nazovi izbori

"Obaveza je novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije."

„Žuti prsluci“

Šteta. Zbog nemira u Parizu i protesta "žutih prsluka", francuski predsednik Emanuel Makron odložio je, na nekoliko nedelja, za danas planiranu posetu Beogradu. No, lepo kaže izreka iz čuvene domaće serije "Grlom u jagode": "Ko zna zašto je to dobro."
PrvaPoslednja