Safeta Biševac

Kada bi Danas svojim „prvoborcima“ delio spomenice, bila bi verovatno prvi nosilac, jer je od prvog dana i prvog broja u našoj dnevnoj novini. Pre Danasa, radila u Našoj Borbi. Bila je urednica unutrašnje rubrike, izveštavala iz Skupštine Srbije, Haškog tribunala, studentskih i političkih protesta, bavila se ljudskim pravima, humanitarnim i izbegličkim temama. Trenutno je kourednica dodatka Sandžak Danas.

Nedovršena i besudna zemlja 1
20.09.2023. 14:15

Nedovršena i besudna zemlja

Član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara Veran Matić i izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović izjavili su da imaju informacije da je Apelacioni sud doneo konačnu oslobađajuću presudu osuđenima za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije, ubijenog u Beogradu, 11.aprila 1999. prvih dana NATO bombardovanja.
Olako obećana brzina, kao aluzija na politiku Slobodana Miloševića 3
06.09.2023. 17:30

Olako obećana brzina, kao aluzija na politiku Slobodana Miloševića

"Po njima se ništa neće zvati: Sporedne i sasvim sporedne ličnosti iz srpske istorije 19. veka" knjiga je poznatog advokata Ivana Jankovića, čije je delove Danas nedavno objavio kao feljton. NJeni su junaci, kako je autor zapisao u uvodu, epizodisti i statisti kojima je zajedničko to što nisu zapamćeni kao akteri istorije srpskog društva, iako su mu, svaki na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima, doprineli, makar i u beskrajno maloj meri.
Nekada je lepo iz Srbije otići u inostranstvo pa je odatle posmatrati 5
23.08.2023. 14:00

Nekada je lepo iz Srbije otići u inostranstvo pa je odatle posmatrati

Njegoš, čije delo niti posebno poznajem niti cenim, je, priznajem, imao mudre poruke i stihove. "Ko na brdu, ak imalo stoji više vidi no onaj pod brdom", jedna je od takvih i zaista se nekada ne samo sa brda već i distance bolje mogu uočiti problemi nekog društva. Naravno uz osnovnu pretpostavku da isto dovoljno poznajete.
Greške i namere 6
09.08.2023. 14:15

Greške i namere

Ko radi taj i greši. Opšte poznata izreka koja je na prvom mestu tačna, a na drugom odličan izgovor za nemar. Ali zaista, normalno je da čovek pogreši i ne treba u svakoj greški tražiti zlu nameru.
Balkanska duša 7
19.07.2023. 14:15

Balkanska duša

Na dan obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici, 11.jula, tridesetčetvorogodišnji državljanin Srbije H.K. iz Aleksinca uhapšen je u Sarajevu, zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanje nacionalne i verske mržnje.
Najmlađa žrtva 8
12.07.2023. 14:00

Najmlađa žrtva

Elvir Salčinović je najmlađa žrtva koja je ukopana juče na obeležavanju 28 godina genocida u Srebrenici.
Život u ružičastom 9
05.07.2023. 14:15

Život u ružičastom

Na konferenciji za novinare sa premijerima Holandije i Luksemburga, Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, odgovarajući na pitanje o protestima u Francuskoj, požalio na dvostruke standarde EU.
Ruska saga 10
28.06.2023. 14:07

Ruska saga

Od predsednika Aleksandra Vučića čovek svašta može da čuje i nauči. Prosto mi nekada bude žao što nemam ni strpljenja, vremena ni živaca da slušam i gledam njegove beskonačne tirade, ali se zato obavestim iz medijskih izveštaja koji uslede.
"Politički odgovor" 12
14.06.2023. 14:15

„Politički odgovor“

Glumica Branka Petrić je intervjuu za Vreme, pre desetak godina, govoreći o memoarima supruga Bekima Fehmiua, ispričala priču iz godina koje su prethodile krvavim ratovima devedesetih.
Strah od onih koji nemaju strah 13
07.06.2023. 16:59

Strah od onih koji nemaju strah

"Jedini način da se rešim strahova je da napravim filmove o njima", govorio je Alfred Hičkok, reditelj koji s pravom nosi titulu majstora napetosti i strave. Njegovi filmovi naravno nisu bili horor ostvarenja već dramski i psihološki trileri. "Psiho", "Ptice", "Prozor u dvorište", samo su neki od Hičkokovih filmova u kojima su generacije uživale. Nadam se da uživaju i milenijalci, zumeri i kako se već zovu rođeni u ovom veku.
Naš prijatelj Erdogan 14
31.05.2023. 14:15

Naš prijatelj Erdogan

Redžep Tajip Erdogan je, očekivano, treći put izabran za predsednika Turske, a njegovu pobedu u drugom krugu održanom u nedelju pratila je čini mi se ekspresna navala čestitki iz celog sveta.
Država koje nema 15
10.05.2023. 14:15

Država koje nema

Psihijatri tvrde da postoji pet faza tugovanja: negiranje, bes, preispitivanje, depresija i prihvatanje.

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. septembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.