Resetovanje

Safeta Biševac

Kada bi Danas svojim „prvoborcima“ delio spomenice, bila bi verovatno prvi nosilac, jer je od prvog dana i prvog broja u našoj dnevnoj novini. Pre Danasa, radila u Našoj Borbi. Bila je urednica unutrašnje rubrike, izveštavala iz Skupštine Srbije, Haškog tribunala, studentskih i političkih protesta, bavila se ljudskim pravima, humanitarnim i izbegličkim temama. Trenutno je kourednica dodatka Sandžak Danas.

Fudbal u Tavankutu

Ko kaže da fudbalske utakmice između timova iz Srbije i Hrvatske moraju da podignu tenzije i rasplamsaju političke sukobe?

Divlji ljudi

"Kuda idu divlje svinje" čuvena serija tadašnje TV Zagreb oduševljavala je bivšu Jugoslaviju početkom sedamdesetih godina kada je premijerno prikazivana i osamdesetih kada je reprizirana.

Grozni šumski ljudi

Dozvolite mi da se na početku složim sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Slabo je poznajem, videla sam je i popričala sa njom dva-tri puta, ali iz njene biografije ne bih rekla da je rasista.

„Dogodine u Borči“

Srbija je zemlja misterija. Građani su, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, odbili njegovu kosovsku politiku, iako ona nikada nije predstavljena, sem opšteg mesta da je Kosovo deo Srbije i kontradiktorne ideje o razgraničenju.

Daleko je Pančevo

Pančevo je centar Južnobanatskog okruga. Sa oko 120 hiljada stanovnika četvrti je po veličini grad u Vojvodini.

„Ratom protiv istine“

Uoči godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, HRT je prikazao poučni američki film kod nas preveden kao "Ratom protiv istine", a kod njih "Predsedničke laži" Barija Levinsona. Gledali ste sigurno.

Maškarade

Karneval pod maskama, maskarada ili maskenbal, ima dugu tradiciju. Naročito su bili popularni u 15. veku u Italiji.

Potpisi i peticije

Kada vas umore dešavanja u zemlji, posebno ona politička, nije loše pogledati šta se dešava u svetu oko nas. Čini se, nije "ružičasto".

„Bela ruža“

"Tako lep, sunčani dan, a ja moram da umrem. Ali, što je moja smrt važna, ako se kroz nas probudi i pokrene hiljade ljudi?", izgovorila je 21-godišnja Sofija Šol, najpoznatija članica "Bele ruže", udruženja koje se borilo protiv nacizma i Hitlera, pred pogubljenje 1943.
PrvaPoslednja