Resetovanje

Safeta Biševac

Kada bi Danas svojim „prvoborcima“ delio spomenice, bila bi verovatno prvi nosilac, jer je od prvog dana i prvog broja u našoj dnevnoj novini. Pre Danasa, radila u Našoj Borbi. Bila je urednica unutrašnje rubrike, izveštavala iz Skupštine Srbije, Haškog tribunala, studentskih i političkih protesta, bavila se ljudskim pravima, humanitarnim i izbegličkim temama. Trenutno je kourednica dodatka Sandžak Danas.

Povratak u prošlost

Trilogija "Povratak u budućnost" najpoznatiji su filmovi Majkl Džej Foksa. Prvobitni scenario, koji se razlikovao od finalnog i po tome što je zamišljeno da Marti (Majkl Džej Foks) i "Dok" (Kristofer Lojd) kroz vreme putuju frižiderom, odbili su holivudski filmski studiji 40 puta, ali je prvi deo 1985. bio hit godine sa zaradom većom od 380 dolara.

Brod zvani Srbija

Priča se da veliki Danilo Bata Stojković nije voleo komunističku vlast. Tačnije, izgleda da generalno nije simpatisao vlast i političare.

Bumerang iz Novog Pazara

Ko god je bio u Novom Pazaru zna da su građani ovog grada neobično gostoljubivi. I tu nema nacionalnih, verskih ili političkih razlika.

Podignuta rampa

Srbija može da odahne. Stotine srpskih turista koji su se u ponedeljak ujutru uputili u Grčku na more i ceo dan čekali na bugarsko-grčkoj granici, pušteni su da uđu u zemlju Helena.

Poetska tačka

Srbija može da odahne. Poezija Desanke Maksimović ostaje u školskom programu, kao i do sada, odlučeno je u ponedeljak na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije.

Alternativne činjenice

Neposredno po inauguraciji predsednika Donalda Trampa, pre tri i nešto godine, njegova savetnica Kelijan Konvej, u pokušaju da odbrani kolegu Šon Spajsera, prvog u nizu portparola Bele kuće, lansirala je izraz "alternativne činjenice".

Ponovo rade Skupština i šerpe

"Mi u Srbiji od Karađorđa, preko Miloša, Aleksandra, Tita, Miloševića i Tadića do danas, ne uspevamo da vladavinu vlastodržaca i njihove svite i proizvoljnu primenu zakona zamenimo vladavinom institucija koje zakone primenjuje prema svima jednako. Mi malo stariji pamtimo da je još Josip Broz Tito govorio da se ne moramo držati zakona ko pijan plota. Ni vlastodršci što su došli posle njega nisu u tom pogledu ništa promenili".
PrvaPoslednja