Beli listić

Snežana Čongradin

Novinarstvom se bavi od 2003. godine, sve vreme u listu Danas. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odseku za filozofiju.

Doktor Kon-tra

I zločinac i žrtva, i Kosovo i Evropska unija, i Rusija i EU, i otcepljenje Republike Srpske i celovitost Bosne i Hercegovine, i čist vazduh i deponija Evrope i ostalih investitora, zagađivača životne sredine, i da sam vakser, ali i da me ne mrze antivakseri, odnosno - i za poštovanje epidemioloških mera i svuda da se u javnosti pojavljujem bez maske...

Porodica – ulivanje zla

Ovih dana, osim sramnih pokušaja rehabilitacije diktatora i zločinca Slobodana Miloševića od strane njegovih naslednika, podržavaoca i ostalih javnih radnika sklonih opravdavanju uzroka i posledica najvećeg krvoprolića na evropskom tlu u novijoj istoriji, u reakcijama na seriju "Porodica" - o njegovim poslednjim danima na slobodi - preovlađuju i drugi, iako s druge strane od ove podržavalačke, sa aspekta ljudskosti - takođe, sramni glasovi.

Šta hoće narod?

Neće ih narod, narod hoće nas koji smo uzurpirali sve poluge vlasti, stavili medije pod apsolutnu kontrolu, koristeći ih kao pogon za ostvarenje naših ličnih naspram javnog i interesa svih građana tako što lažno izveštaju o našim navodnim uspesima u obavljanju najviših državnih funkcija, a o njima da su najgori lopovski i kriminalni ološ.

Sloba, Mira i Voja zauvek

Građani Srbije dočekali su još jednu godišnjicu NATO bombardovanja, čak 22, pod vlašću partija zbog čije politike su im se i sručile bombe na glavu.

Nasilje i nasilje

Posledice ratnozločinačke politike Slobodana Miloševića, tokom ratova devedesetih, ostavile su, razume se, u najvećoj meri trag na pripadnicima drugih nacionalnosti i vere, ali osetili su ih i Srbi, u čije ime i za čiji interes je, navodno, ovaj diktator i krenuo u ratne pohode.

Život posle smrti

Pre nego što je krenuo sa svojim saborcima u ratno zločinački pohod na republike bivše Jugoslavije, otevši gotovo svo oružje nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, Slobodan Milošević izveo je tenkove na ulice protiv sopstvenog naroda.

Vučićeva pucaljka

Aleksandar Vučić je prilikom povratka u Beograd iz Sarajeva - gde je lično otišao da donira vakcine i, opet, svojim izjavama ostavio utisak kao da ih on iz sopstvenog džepa vadi i obezbeđuje, ostavljajući i građane Srbije i važnost samih vakcina, u senci svoje arogancije i nepristojnosti - objavio fotografiju na kojoj se vidi kako sedi u avionu i jede ćevape.

Jedno veliko ništa

Afere Krušik, Jovanjica, Telekom, koje su amandmanima evropski poslanici uvrstili u izveštaj specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, a koji bi trebalo da bude usvojen krajem sledećeg meseca, zapravo su amandmani koji ukazuju na slučajeve opterećene ozbiljnim sumnjama i indicijama da je sam vrh režima Aleksandra Vučića organizovao - trgovinu oružjem, drogom i pokušajima potpunog gašenja jedinih elektronskih medija koji se na kritički način odnose prema vlastodržačkoj kliki.

Srpski i albanski

Biti Albanac u Srbiji i pokušati živeti iole dostojanstveno dovoljno je već samo po sebi teško, iako je od niza ratnih zločina i etničkih čišćenja koje je režim Slobodana Miloševića počinio u bivšoj srpskoj pokrajini prošlo više od dvadeset godina, a od sticanja nezavisnosti čak trinaest.

Profiteri sa nacionalistima

Jasno je uveliko da opozicija i oni koji kritički sagledavaju društvenu, političku i ekonomsku situaciju u Srbiji, pod režimom Aleksandra Vučića, ne očekuju od predstavnika vlasti da će, uoči predstojećih izbora, 2022. godine, "popustiti" i postati manje autoritaran, da će odustati od sumnjivog i koruptivnog načina vladanja, ili kazniti ljude u svojim redovima zbog koruptivnog, tajnog, nikada objašnjenog odnosa prema javnom novcu.

Velik kao Vučić

U danu kada se otkriva spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, u Beogradu, a pre održavanja same svečanosti, teško je odoleti utiscima koji nastaju na osnovu izjava državnih zvaničnika, čak nezavisno i od ocena stručne javnosti povodom ovog "umetničkog dela" i estetike, kao i mesta na kojem je postavljen.

Podrška nasilju važna je za vlast

Da je u Srbiji vlast elementarno odgovorna, s obzirom na funkcije i pozicije moći koje zauzima u rešavanju tragedija koji dotiču veliki broj građanki i građana, u Srbiji bi korupcija i posledično siromaštvo bili mnogo manji, a fizička bezbednost i sigurnost osećanje koje obuhvata veći procenat članova našeg društva.

Predsednik žrtva

Borba moćnika i onih koji uživaju privilegije da u javnom govoru i prostoru preuzmu ulogu žrtve, da obrnu uloge sa ljudima koji direktno snose posledice njihovog nasilništva, odlika je aktuelne političke i kulturne elite unazad godinama.

Dela 69

Do kraja godine cena testiranja na virus kovid 19, na lični zahtev, za građane Srbije, iznosiće 6.000 dinara, dok će od 1. januara ona porasti i koštati 9.000 dinara, saopšteno je iz Vlade Srbije.
PrvaPoslednja