Kula od karata

Jasmina Lukač

Jasmina (Spasić) Lukač rođena je 1969. u Paraćinu, završila beogradski Fakultet političkih nauka 1993. i od tada radi kao novinar i urednik u dnevnim i nedeljnim novinama, najduže u dnevnom listu Danas, od 1999. Kao koautor objavila je priručnik za mlađe kolege - Političko izveštavanje (2005), kao i elektronski roman Inverno.

Povratak Šapića

Aleksandru Vučiću nije stalo, uprkos tome što priča, to da se Srpska napredna stranka ne pretvori u Demokratsku stranku, koliko da on lično ne prođe kao Slobodan Milošević i Boris Tadić, već kao Milo Đukanović. Ako se bude moglo, još i bolje od Đukanovića, koji vlast mora da deli u Crnoj Gori sa više drugih faktora, mada se na kraju ipak o svemu što mu je važno, on pita.

Ludi Zeleni

Svako malo pa naša opoziciona javnost razglašava i širi dalje vest da je Srbija pala na ovoj ili onoj skali neke od svetskih organizacija ili institucija koje prave liste o demokratiji, slobodi medija, ljudskim pravima...

Zapad želi drugog predsednika

Tvrdi se da je Vučić nedavno sazvao sastanak sa poslanicima liste AV ZND i da im je preneo da "Zapad želi drugog predsednika" Srbije. Isti medijski izvor tvrdi i da traje zapadna potraga za odgovarajućim protivkandidatom Vučiću, da se ispituju šanse izvesne ličnosti van političke opozicije, koja poseduje "doktorat iz ekonomskih nauka".

Elita

Kad sociolog Jovo Bakić kaže da su nam vlast i opozicija baš takvi kakvi su većinski deo naroda, red bi bio da doda da je tome saobrazna i intelektualna elita i da je to trojstvo okvir Srbije.

Opčinjenost

Jedini način da Vučić posle deset godina vladavine dobije još jedan predsednički mandat jeste održavanje opčinjenosti javnog mnjenja da je on možda loš, ali su opozicionari nedvosmisleno mnogo gori.

Kralj Aleksandar

Kad već moramo da imamo vladarsku porodicu, možda je najbolje da vratimo Karađorđeviće na presto.

Sarkozi i Navaljni

Ukoliko protiv Dragana Đilasa, nevoljnog i nevoljenog lidera srpske opozicije, ali svakako najjačeg i najozbiljnijeg Vučićevog javnog protivnika, bude poveden neki sudski postupak, to neće biti slučaj Nikole Sarkozija nego Alekseja Navaljnog.

Iskvarenost

"Čak ni teoretska mogućnost da se pojavi neki Vladimir Cvijan i pređe na stranu opozicije, sada ne postoji".

Predsednik je ostao sam

Nije primećeno možda, ali predsednik Vučić je ostao sam. Možda i usamljeniji nego Šešelj pre pre deset godina u zatvoru u Hagu, dok su Vučić i Nikolić bili u zaletu za pobedničku kampanju. S tom razlikom što je Vučić izgleda svestan šta se dešava, dok se Šešelj i dalje nečemu nadao.

Zašto Dijana?

Zašto je uhapšena kriminalna grupa Veljka Belivuka i dovedena u vezu sa Dijanom Hrkalović, a to znači i sa određenim ljudima iz vrha policije i SNS?

Kulturna ofanziva

Spomenikom Nemanji i filmom o Dari iz Jasenovca Vučićeva vlast sprovodi opsežnu kulturnu ofanzivu, nezamislivih razmera do pre deset godina.

Treći mandat

Vučić se sada bori za treći mandat na vlasti, i ako mu pođe za rukom da ga osvoji, uspeće ono što nisu ni Milošević ni Tadić.

Šta je metro Vučiću

Metro nije zamena za Kosovo, kako tvrde po broju pristalica sitna ali po medijskom odjeku glasna desna paraudruženja u Srbiji, dajući svoju ocenu Vučićevog susreta sa Makronom.

Sve počinje od Dijane

Godinama u političkim krugovima u Beogradu ide ista ocena stanja politike u Srbiji svedena u rečenici "ovo će da pukne" ili "ovo samo što nije puklo".
PrvaPoslednja