Kula od karata

Jasmina Lukač

Jasmina (Spasić) Lukač rođena je 1969. u Paraćinu, završila beogradski Fakultet političkih nauka 1993. i od tada radi kao novinar i urednik u dnevnim i nedeljnim novinama, najduže u dnevnom listu Danas, od 1999. Kao koautor objavila je priručnik za mlađe kolege - Političko izveštavanje (2005), kao i elektronski roman Inverno.

Gvozdeni tron

Uprkos koroni, ali uprkos i ozbiljnim vikend demonstracijama prošle zime sadašnji izbori 2020. u Srbiji imaju istu temu.

Zla bajka

Ne treba da budete u nedoumici da nešto što se zove klasni sukob ne postoji u Srbiji i da je to prevaziđenost iz prošlih vekova, poput kočije recimo. To što kočiju i dalje neko ima, ne znači, je li, da se sada koristi kao prevozno sredstvo.

Loši momci

Ako je Milorad Vučelić svojevremeno neprestano pisao o vlasti Demokratske stranke kao o "žutom kartelu", onda se sadašnja vlast Srpske napredne stranke može opisati kao "kartel svih kartela".

Deca

Zvanično se tvrdi da je u Srbiji virusom korona zaraženo oko 12 odsto zdravstvenih radnika, dok je u Evropi taj procenat između 10 i 26 odsto, ali to su samo brojevi.

Udarac

Da li udarac u šerpu sa balkona i prozora stvara jaku "buku protiv diktature" i vodi ka smeni Vučićeve vlasti?

Protiv diktature

Kada je pre tačno tri godine jedna od grupica građana, u pokušaju da vodi politički protest bez političara, dodala u nizu zahteva i taj da se zdravstvenim radnicima povećaju plate, u političkim krugovima Beograda je to izazvalo blagi podsmeh.

Neša iz Šangaja

Mora biti da se Neša iz Šangaja iznenadio kada mu se javio Bratislav Gašić, ili neko u njegovo ime, da ga obavesti da je u toku operacija "respirator".

Fascikla

Šta će biti sa fasciklom sa papirima na kojima je predsednik Vučić ispisao koliko ćemo para dobiti u vreme korone, još ne znamo.

Fabrikovanje

Pred vratima smo zvaničnog početka izborne kampanje za opšte izbore koja svečanim činom raspisivanjem treba da otvore Aleksandar Vučić i Maja Gojković. Mogućnost da Vučićeva i Gojkovićeva SNS te izbore izgubi ili čak napravi lošiji rezultat od predviđenog ne postoji.

Pad gradova

Da li će Paraćin i Šabac "pasti", odnosno sadašnji gradonačelnici Saša Paunović i Nebojša Zelenović biti smenjeni, ne zavisi od toga šta opozicioni birači misle o njima.

Vreme trpljenja

Iz Sretenjskog intervjua za Informer, prvom posle četiri godine kako je naznačeno, predsednik Vučić je, može se reći, stavio do znanja ko mu ide na živce.

Sami u igri

Naši vlastodršci odavno sebe vide kao moćnike koji oblikuju svest i javnost baš onako kako im je tog jutra naloženo. Baš onako kako im je poslato, tako i nastupaju, sledeći zadato.
PrvaPoslednja