Magijska anarhija 1Foto: Radenko Topalović

Na istom ovom mestu zavapio sam za pomoć veterana uličnih protesta u borbi protiv siledžijskog i banditskog režima. Čim sam završio pisanje tog teksta oformio sam Fejsbuk grupu „Veterani protesta 1996 – 2000“.

Za kratko vreme grupa je postigla izvanredan uspeh. Za svega tri dana u nju se učlanilo preko pet hiljada veterana.

Prvi problemi nastali su oko toga zašto su u nazivu grupe samo veterani od 1996. do 2000.

Moja zamisao bila je da u naslovu budu jedini pobednički protesti u Srbiji, istovremeno oni u kojima je učestvovao i sam osnivač grupe.

Kuknjava onih koji su išli na proteste 1991, 1992. i 1993. bila je, međutim, tako intenzivna da sam vrlo brzo promenio naziv grupe u „Veterani uličnih protesta“, tako da su u nju mogli da se učlane i oni koji su išli na proteste devedesetih, ali i oni koji su išli na proteste „Srbija protiv nasilja“.

Tih dana oformljen je i Organizacioni odbor grupe „Veterani uličnih protesta“, a stotinama zahteva članstva da se smesta krene u akciju OO je izašao u susret, pozvavši ih, u nedelju, 13. aprila, da se do 19. aprila prijave za osnivanje „lokalnih operativnih grupa“, čiji bi zadatak bio prijavljivanje režimskog terora na lokalu.

Od 5.700 članova koliko grupa ima, na mejl se tim povodom javilo njih 14. Kada je OO 20. aprila objavio tu sumornu statistiku, javilo se još njih petoro.

Uprkos slaboj zainteresovanosti za akciju na terenu, članovi grupe su pohitali da se međusobno pokolju oko toga ko je u pravu – opozicione stranke koje izlaze na izbore ili one koje ih bojkotuju.

OO je zasedao dva dana i dve noći i odlučio da je jedini način da se spreči međuopozicioni pokolj u grupi taj da se privremeno promeni njen naziv, a samim tim i karakter.

Lažem, nije to odlučio OO već lično ja. Grupa se od juče zove „Magijski obredi za pad režima“.

Zašto?

Pa, nekome je bilo odmah sve jasno, neko se naljutio, a onima kojima nije jasno nema svrhe ni objašnjavati.

Bitno je da je grupa i dalje živa i da je samim menjanjem njenog naziva magijski prekinuta agresija članova, koji su prsli usled suprotstavljenih opozicionih strategija. Neko u grupi bukvalno baca kletve, neko se pravi duhovit, nekome je sumnjivo što prečesto menjam naziv grupe, neko demonstrativno napušta grupu, ali NIKO više ne pizdi zbog opozicije.

Izvolite, učlanite se i vi. A vi botovi (kao vas pedesetoro iz Kragujevca, koji ste pokušali u noći između subote i nedelje da nam se uvalite), odjebite od veterana uličnih protesta i opozicionih građanskih vračeva.

Čekamo razvoj situacije u realnom svetu, a dotad uživajmo u magijskoj anarhiji, jer, za razliku od grupe „Veterani uličnih protesta“, u grupi „Magijski rituali za pad režima“, svaka objava koja je u skladu sa pravilima Fejsbuka se odobrava.

Do pobede.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari