Magle i mesečine

Nedim Sejdinović

Nedim Sejdinović je rođen 1972. godine u Tuzli. Autor je dve zbirke priča ("Hodočašče viška" i "San svakog upaljača"), zbirke političkih eseja "Zatvorski sindrom", kao i niza publikacija iz oblasti medijskih politika i istraživanja. Bio je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Sada je glavni i odgovorni urednik portala "Autonomija" i saradnik nekoliko medija u zemlji i regionu.

Zgnječeno društvo

Nekada je dovoljan jedan, a nekada bogami čitav niz estetsko-hirurških zahvata da bi se postigao onaj čuveni kontraefekat kada osoba koja im se podvrgava počne da podseća na lik iz horor-filma ili, u gorim slučajevima, na nekog naprednjačkog poslanika u Skupštini Srbije.

Podgrevanje Vučića

Prošlo je bezmalo 23 godine otkako su građani Srbije između ostalog i lupanjem u šerpe za vreme centralne informativne emisije na državnoj televiziji - odbranili rezultate lokalnih izbora.

Srbija 2042.

Ako ukucate ime Adolfa Hitlera u neki od internet pretraživača, dobićete u roku od pola sekunde bezmalo 100 miliona linkova i desetine hiljada njegovih fotografija.

U evropskoj ropotarnici

Nemoguće je čak i uz pomoć svemogućeg gospodina Gugla naći originalnu verziju, pa ću stari radiojerevanski štos prepričati po sećanju.

Život prolazi pored nas

Često se u čuvenoj britanskoj seriji "Ubistva u Midsameru" stvar zakuva oko urbanističkog pitanja. Recimo, neki investitor hoće da gradi u imaginarnom engleskom "vilidžu" zgradu ili hipermarket, i zbog toga nastaje velika frtutma.