Magle i mesečine

Nedim Sejdinović

Nedim Sejdinović je rođen 1972. godine u Tuzli. Autor je dve zbirke priča ("Hodočašče viška" i "San svakog upaljača"), zbirke političkih eseja "Zatvorski sindrom", kao i niza publikacija iz oblasti medijskih politika i istraživanja. Bio je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Sada je glavni i odgovorni urednik portala "Autonomija" i saradnik nekoliko medija u zemlji i regionu.

Čovek je čoveku Vučić

Neki dan me prijatelj podseti na glupavi vic koji nam je iznimno bio smešan u periodu bratstva i detinjstva, u vreme - što se ono kaže - procvata socijalističkog samoupravljanja, u ono doba kada smo bili antropološki optimisti i živeli u uverenju da čovek čoveku nije Vučić.

To je greh!

Čak bi i oni, čiju bezmalo jedinu pisanu i vizuelnu literaturu čine energični statusi i tvitovi, fotke i smehotresni klipovi po društvenim mrežama - mogli pomisliti da je o fenomenu AIDS-a sve odavno napisano i snimljeno.

Đole, Dara, Buda i svinja

Desetine verzija ove drevne priče čovek može pronaći, što na internetu, što u drugim, zastarelim sredstvima za upoznavanje sveta koji nas okružuje, takozvanim knjigama.

Valjanje u septičkoj jami

U jednom se redu ispred sajamskih hala u Novom Sadu, gde vredni medicinski trudbenici građanima zabadaju u rame vakcine raznih kineskih vrsta, zadesio i vremešni Lala.

Sveti Petar u Čurugu

Oni koji su propustili tu izuzetnu priliku da pročitaju moju prethodnu kolumnu, neka znaju da je ona dobrim delom posvećena jednom malom vojvođanskom mestu čije se ime ne spominje bez preke potrebe - Čurugu.

Zemun-Srbija

Bilo mi je pre neki dan teško da objasnim drugaru, značajno mlađem od mene, šta je to zapravo - Radio Jerevan.

Naprednjački libido

Narodno predanje veli da je glavni junak dinarsko-karpatskih viceva, gospodin Mujo, bio smeran čovek, pošten i kulturan, i do reči svoje i običaja je držao.

Fredi Vučić

Pre neki dan mi se ponovo javio drugar koji živi u dalekom inostranstvu i koji, iz ne sasvim jasnih razloga, redovno čita moje tekstove.

Bitka za Vojvovod

Promoteri vica navode da je tu noć, celu noć Mujo strepeo, nahvatala ga ona anksioznost od koje čovek sav drhturi i s vremena na vreme se zakašlje kao da će da ga strefi infarkt.

Zabranjeno sjedit nako!

Rekao bi čovek da su proteklih dana na društvenim mrežama, a povodom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, uspostavljena pravila koja inače važe u poštenim bosanskohercegovačkim kafanama - posebno ona važna regula koja se na parčetu hartije počesto zakači iznad šanka, na vidljivom mestu.

Mentalna detonacija

Rečnikom uvažene Brnabić-premijerke, ovih dana je regionalna javnost bila zabavljena "mentalnom detonacijom" grupacije od 452 intelektualca, većinom iz Srbije, to jest njihovim predizbornim pismom - građanima Crne Gore.

Lukašenko u Beogradu

Ne može se reći da ovi naši jugoslovenski ratovi s kraja XX stoleća, u kojima smo strasno i sa dubokim razumevanjem učestvovali, nisu doneli i ponešto dobro ovdašnjim narodima i narodnostima.
PrvaPoslednja