Iza scene

Borivoj Erdeljan

Spoljnopolitički komentator, dugogodišnji stalni dopisnik (Kairo, Jerusalim, Atina) i specijalni izveštač iz zemalja Bliskog istoka i Medietrana. Šest decenija u novinarstvu.

Jerusalimska trojka

Samit zadovoljstva Izraela, Grčke i Kipra u Jerusalimu, uz učešće američkog državnog sekretara Majka Pompea, sazvan kao korak napred u udruženom energetskom pohodu na Evropu projektom zajedničkog gasovoda, istovremeno je i poruka o trojnom bezbednosnom savezu u mediteranskom regionu.

Između zeta i princa

Da li je Mohamedu bin Salmanu za negovanje "nepresušnog strateškog bratstva" Rijada i Vašingtona dovoljna zaliha što ima Trampovog zeta i predsednikovog najbližeg savetnika "u džepu", dok krunskog princa u isto vreme u Kongresu više senatora vidi kao "potpunog gangstera"?

Izdisaj „kalifata“

Kalifat dvadeset prvog veka, koji je Abu Bakr al Bagdadi proglasio 2014, pokoravanjem deset miliona ljudi i vladavinom nad prostorom veličine Britanije, sada je sveden na varošicu Baguz (pre razaranja i izbeglištva 10.000 stanovnika) na Eufratu u istočnoj Siriji i poslednje trenutke očajničke "vatre za goli život" šačice poslednjih čuvara - veruje se da ih je oko hiljadu - islamske države (ISIS) na izdisaju.

Izraelski rulet

Mogu li jedan političar ("naš čovek": otac mu je rođen u Novom Sadu), koji je do pre par godina dugo bio (posebno televizijski) novinar na glasu i trojica umirovljenih generala, ranije načelnika Generalštaba, sada preobraćeni u političare, srušiti sa prestola "kralja Bibija" na aprilskim izborima u Izraelu?

Različiti računi

Naslov "Skup za unapređenje mira bezbednosti na Bliskom istoku" odabirom blagih reči u nazivu ipak nevešto prikriva nameru američkog predsednika Donalda Trampa da - u partnerstvu sa Poljskom kao domaćinom...

Provera pamćenja

U Beogradu je jevrejska zajednica u žestokom međusobnom okršaju, ali jednako je to i pitanje za sve građane Srbije - da li trošni ostaci logora Topovske šupe, rušenjem i sklapanjem, selidbom makar to bilo samo par stotina metara, uzmiču pred budućim tržnim i zabavnim centrom...

Poslednji džep Al Bagdadija

Hidra dvadeset prvog veka u prošlih par godina - poput mitološke nemani - samoproglašeni islamski kalifiat Abu Bakra al Bagdadija, konačno izgleda da je savladana.

Pomen tragovima zla

Vojvodini je (u Srbiji i Jugoslaviji) sve do 1971. trebalo da prođe vreme dvoumljenja kako da podizanje spomenika žrtvama racije mađarske vojske 1942. u Novom Sadu uklopi u vladajuću politiku bratstva i jedinstva i poratnog pomirenja.

Pet kilometara aparthejda

Dva automobilska puta na izlasku iz Jerusalima prema Zapadnoj obali, jedan namenjen Palestincima, drugi Jevrejima, razdvojeni betonskom ogradom od osam metara oivičenom čeličnim šiljcima - zvanično opisani kao "olakšica kretanju stanovništva" - zapravo su "novi monstruozni proizvod sistema aparthejda", ogorčeno ocenjuje Gideon Levi, kolumnista telavivskog Haareca.

Olovke Amosa Oza

Na stolu uvek imam dve olovke, jedna piše crno, druga plavo - svoje "dvojstvo" je jednostavno objašnjavao Amos Oz: "Jednu upotrebljavam kad pišem priče i romane, drugu kad poručujem vladi da sa svojom politikom ide dođavola i - nikad ih ne mešam."

Kosovska sinagoga

Sa svojih ukupno pedeset šest Jevreja, odraslih i četrnaestoro dece, Kosovo će do kraja iduće godine, posle više decenija dobiti sinagogu (ona u Prištini je srušena 1963. da bi se našlo mesto za izgradnju hrama ondašnjeg vremena - pokrajinske skupštine) i, kako je već nazvan, prvi put "Albansko - jevrejski muzej".

Tajmovi čuvari istine

Odličje Ličnost godine, koje nedeljnik Tajm dodeljuje od 1927, ove godine je pripalo novinarima - čuvarima istine u ratu sa lažnim vestima i političkim diktatima.

Loše karte „kralja Bibija“

Treći put ove godine izraelska policija je preporučila podizanje optužnice protiv Benjamina Bibija Netanijahua zbog primanja mita i prevara, u najnovijem slučaju i "pogodbe o kupovini povoljne sopstvene slike u javnosti".

Ispit princa Salmana

Princ Mohamed bin Salman je krenuo na daleki put, dugo i nimalo lako hodočašće, kako bi pokušao da uveri svet da nije krivac, naredbodavac brutalnog ubistva novinara DŽemala Kašogija, već kao saudijski kralj u budućnosti i već sada stvarni vladar, prihvatljiv partner, koji sebe preporučuje svojom Vizijom 2030 - prevođenjem pustinjsko-naftne monarhije u 21. vek.

Prevaspitavanje novinara

Mač visi nad našim glavama, opominje Piter Bejker, izveštač NJujork Tajmsa iz Bele kuće, pošto je predsednik ne jednom novinare nazvao "istinskim neprijateljima naroda".
PrvaPoslednja