Iza scene

Borivoj Erdeljan

Spoljnopolitički komentator, dugogodišnji stalni dopisnik (Kairo, Jerusalim, Atina) i specijalni izveštač iz zemalja Bliskog istoka i Medietrana. Šest decenija u novinarstvu.

Mediteranske varnice

Grčka i Turska, susedi i članice istog saveza (NATO) još jednom "isprobavaju mišiće". Nije izvesno da uzavrela retorika i pomorski manevri, koji teku kao igra mačke i miša neće dovesti i da se potegnu mačevi, ovog puta u borbi za podvodno blago u istočnom Mediteranu.

Šolja ruskog čaja

Berlinski lekari utvrđuju detalje o tome da li je čaj - koji je na aerodromu u sibirskom Tomsku popio Aleksej Navaljni - bio začinjen otrovom.

Libanski virus

Gnev građana, koji su preživeli "smak sveta" u Bejrutu - eksploziju tri hiljade tona veštačkog đubriva, koje se po pogubnom učinku simbolično poredi sa 11.septembrom u Njujorku, Černobiljem ili čak atomskom bombom u Horošimi - iz temelja potresa ustrojstvo libanske države...

Politički žongleri

Izraelska "vlada spasa" - sizifovski sastavljena posle tri puta ponovljenih parlamentarnih izbora - "liči na bračni par pred razvodom u svakom trenutku".

Zavesa na Bosforu

Prvi džuma namaz - petkom u podne, najvažnija molitva muslimanskih vernika, koju nisu dužne da klanjaju žene, zatvorenici, putnici, bolesnici, iznemogli starci, slepci i oni u strahu od neke opasnosti - posle osamdeset šest godina u Svetoj Sofiji počeo je čitanjem Redžepa Tajipa Erdogana Fatihe, početka Kurana i još šest ajeta iz sure Bekata.

I sultan i kalif

Predsednik Redžep Taip Erdogan, "i sultan i kalif" Republike Turske potpisom na odluku Državnog veća još jednom je crkvu Svete Sofije (Aja Sofija) u Istanbulu - po rečima uglednih znalaca "nikad ponovljeno ekumensko zdanje, uistinu vaseljenski hram" - pretvorio u džamiju.

Prazna klupa

Suđenje, započeto u Istanbulu, otpuženima za smrt Džamala Kašogija - bez njihovog prisustva, jer je Saudijska Arabija odbila da ih preda turskom pravosuđu - treba da razjasni monstruozni zločin (ko su izvršioci i nalogodavci) i kazni krivce.

Asadov teret

Uspeh Bašara al Asada da građanski rat (posle devet godina) okonča "vraćanjem većeg dela zemlje pod kontrolu iscrpljenog režima u Damasku, počinje da liči na Pirovu pobedu.

Palestinski barometar

Bibi i Beni vlada Izraela (dvojica Benjamina, koalicioni partneri desničar Netanijahu i centrista Ganc) nestrpljivo očekuje prvi jul, da posle tog datuma ubrzano donese odluku o aneksiji doline Jordana i oblasti uz Mrtvo more, gotovo trećine okupirane Zapadne obale, kojoj se Palestinci nadaju kao prostoru svoje nezavisne države.

Kratkovidi Tramp

U korona ratu predsedniku Donaldu Trampu (oko 100.000 umrlih u Americi) veći neprijatelj od virusa su, čini se, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Kina.

Bibi na klupi

Pored zauzimanja pete fotelje premijera - izraelski "kralj Bibi" je seo i na optuženičku klupu u jerusalimskom Okružnom sudu.

Orbanova matura

Poruka ohrabrenja premijera Viktora Orbana mladim sunarodnicima, uz njihov ispit iz istorije na maturi dopunjena mapom "Velike Mađarske", u više susednih zemalja je primljena kao neprijatan, zabrinjavajući nagoveštaj "puštanja duha iredentizma iz boce".

Slagalica virusa

Dok kovid 19 nalazi svoje puteve, odbrana sveta od opake pandemije prolazi kroz svojevrsne lavirinte koje nije postavio virus preuzet od slepih miševa.
PrvaPoslednja