Borivoj Erdeljan

Spoljnopolitički komentator, dugogodišnji stalni dopisnik (Kairo, Jerusalim, Atina) i specijalni izveštač iz zemalja Bliskog istoka i Medietrana. Šest decenija u novinarstvu.

Povratak na Nil 1
27.07.2022. 18:00

Povratak na Nil

Počasti kojima je u Srbiji zasut predsednik Egipta, feldmaršal Abdel Fatah Said Husein Halil el Sisi (68), od doktorata Beogradskog univerziteta za unapređenje globalne bezbednosti i saradnje do prikaza primamljivosti srpskog oružja, čini se da najavljuju nameru za obnovom "dobrih prošlih vremena" bliskosti Gamala Abdela Nasera i Josipa Broza Tita - samo u novim oblicima (sada je to strateško partnerstvo) i u sasvim drugačijem dobu, u kome takođe dvojica šefova država neprikosnoveno gospodare svojim narodima.
Hodočašće Džoa Bajdena 2
20.07.2022. 18:00

Hodočašće Džoa Bajdena

Bliskoistočno hodočašće predsednika DŽoa Bajdena, put u Izrael i Saudijsku Arabiju, najprikladnije je opisao iskusni komentator rečima da "nije bilo istorijsko, ali to ne znači da nije bilo i nevažno" za domaćine i američkog gosta i bez oglašavanja posebnih dometa.
Izraelski politički ring 3
29.06.2022. 18:00

Izraelski politički ring

Pošto je premijer Naftali Benet podneo ostavku i sa "šarolikom" vladom u raspadu (osam partija, u kojoj cinici - zbog razlika u ideološkim i političkim shvatanjima - vide da "za istim stolom sede vuk i ovca") zatražio je raspuštanje Kneseta, komentatori su još jednom podsetili da je vlada, "kad je pre godinu dana stvorena bila političko čudo, nastalo zahvaljujući Jairu Lapidu".
Putinova žetva 4
22.06.2022. 18:00

Putinova žetva

Na svom međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Vladimir Putin okrivio je "glupu politiku Zapada" za opasnost od nestašice hrane u mnogim zemljama, za šta - po njemu - "Moskva nije odgovorna, vec u njoj neprijatelji nalaze "žrtvenog jarca", a istovremeno Rusija drži blokirane izlaze iz svih ukrajinskih luka, u kojima je "zarobljeno" najmanje dvadeset, moguće i trideset miliona tona žitarica namenjenog nasušnom hlebu širom sveta dodajući da je kijevsko samoodbrambeno miniranje krivac, a ne njena invazija i mornaričko - raketna blokada obala Crnog mora.
Putinovo izvinjenje 5
11.05.2022. 18:00

Putinovo izvinjenje

Dok je ruska vojska u trećem mesecu invazije na Ukrajinu, Vladimir Putin se izvinio - Izraelu, pošto je ministar spoljnih poslova Kremlja Sergej Viktorovič Lavrov izjavio da je "Hitler imao jevrejske krvi" i da su "mnogi Jevreji bili fanatični antisemiti".
Gosti sigurne kuće 6
04.05.2022. 18:00

Gosti sigurne kuće

Kad je počeo vojni pohod Rusije na Ukrajinu, u očekivanom izbegličkom udaru Izrael se pripremao za useljenički talas iz zemlje, koja je napadnuta, ne iz države koja je povela rat.
Rusko-izraelske varnice 7
20.04.2022. 18:00

Rusko-izraelske varnice

Uz diplomatske čarke, kao znak ruskog nezadovoljstva izraelskim ponašanjem na "ukrajinskom ispitu", Jerusalim mora da"hoda po zategnutom konopcu", kako bi sačuvao stečenu"slobodu" u disciplinovanju Damaska i njegovih otvorenih vrata iranskom zamišljenom "obračunu sa cionističkim neprijateljem" sa teritorije Sirije.
Gostujući ratnici 8
13.04.2022. 18:00

Gostujući ratnici

Pouzdan broj različitih formacija i pojedinaca na obe strane teško da može da se utvrdi, a izvesno je manji od medijskog uvećavanja.
Četvrti Orbanov pogodak 9
06.04.2022. 18:00

Četvrti Orbanov pogodak

Toliko je velika pobeda da može da se vidi sa Meseca, a sasvim sigurno iz Brisela.
Potraga za rajem 10
30.03.2022. 18:00

Potraga za rajem

Brojni moskovski oligarsi, "boljari Kremlja našeg doba", po uzoru na vremena kneževske i carske Rusije, neki od njih i "Putinovi novčanici", kako ih Vašington post jetko naziva, pošto su po računici Atlantskog saveza vešto stekli bogatstvo od najmanje hiljadu milijardi dolara, sada pokušavaju da spasavaju taj novac, dosad gotovo bezbrižno posejan na gotovinskim računima i imovinskim papirima, a i svoje glave.
Kimov pirinač i rakete 11
02.02.2022. 18:00

Kimov pirinač i rakete

Severnokorejsku bogatu, sedam u prvom mesecu 2022., seriju proba pouzdanosti domaćih balističkih raketa različitog dometa ponosno predstavljenu u Pjongjangu, prati gotovo neprekidna briga vrhovnog vođe Kim Džong Una kako da se ubere dovoljno pirinča i kukuruza, zapravo kako da se prehrani stanovništvo.
Briga za kasu UN 12
26.01.2022. 18:00

Briga za kasu UN

Iran je platio članarinu i vratio pravo glasa u Ujedinjenim nacijama.
Poruke sa Dunava 13
19.01.2022. 18:00

Poruke sa Dunava

Na obali Dunava, u nedelju u podne u Novom Sadu, molitvenim pomenom - bogosluženjem pravoslavnih sveštenika i jevrejskog rabina - biće odata pošta žrtvama racije pre osamdeset godina, kad su mađarski okupatori u Drugom svetskom ratu ubili i u zaleđenu reku bacili tela više od hiljadu tri stotine Srba, Jevreja i Roma. Samo tri dana ranije te 1942. na jezeru u predgrađu Berlina, Hitlerov nacizam zvanično je utvrdio postupak za "trajno rešenje jevrejskog pitanja novim tehnologijama".
Prolećni ispit mađarskih suseda 14
12.01.2022. 18:00

Prolećni ispit mađarskih suseda

Opozicija u Mađarskoj se udružila i izabrala kandidata iz političke desnice da uz podršku partija levice koalicijom "čistih ruku" na prolećnim izborima okonča dugotrajnu, po opštem uverenju, autokratsku vlast premijera Viktora Orbana i njegovog Fidesa.
Pod krovom Vitlejema 15
05.01.2022. 18:00

Pod krovom Vitlejema

Crkva Hristovog rođenja u Vitlejemu nije na listi svetske baštine u opasnosti, otkad je pre nešto više od dve godine zamenom krova, prvi put posle posle 1480. hram zaštićen, velikim delom i restauriran. uz otkriće vekovima "izgubljenih": mozaika i drugih belega duhovnosti i umetnosti - prezidanih ili premalterisanih.

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. septembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.