Iza scene

Borivoj Erdeljan

Spoljnopolitički komentator, dugogodišnji stalni dopisnik (Kairo, Jerusalim, Atina) i specijalni izveštač iz zemalja Bliskog istoka i Medietrana. Šest decenija u novinarstvu.

Asadov teret

Uspeh Bašara al Asada da građanski rat (posle devet godina) okonča "vraćanjem većeg dela zemlje pod kontrolu iscrpljenog režima u Damasku, počinje da liči na Pirovu pobedu.

Palestinski barometar

Bibi i Beni vlada Izraela (dvojica Benjamina, koalicioni partneri desničar Netanijahu i centrista Ganc) nestrpljivo očekuje prvi jul, da posle tog datuma ubrzano donese odluku o aneksiji doline Jordana i oblasti uz Mrtvo more, gotovo trećine okupirane Zapadne obale, kojoj se Palestinci nadaju kao prostoru svoje nezavisne države.

Kratkovidi Tramp

U korona ratu predsedniku Donaldu Trampu (oko 100.000 umrlih u Americi) veći neprijatelj od virusa su, čini se, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Kina.

Bibi na klupi

Pored zauzimanja pete fotelje premijera - izraelski "kralj Bibi" je seo i na optuženičku klupu u jerusalimskom Okružnom sudu.

Orbanova matura

Poruka ohrabrenja premijera Viktora Orbana mladim sunarodnicima, uz njihov ispit iz istorije na maturi dopunjena mapom "Velike Mađarske", u više susednih zemalja je primljena kao neprijatan, zabrinjavajući nagoveštaj "puštanja duha iredentizma iz boce".

Slagalica virusa

Dok kovid 19 nalazi svoje puteve, odbrana sveta od opake pandemije prolazi kroz svojevrsne lavirinte koje nije postavio virus preuzet od slepih miševa.

Izraelski test

Političkom dijagnozom, začinjenom dozom cinizma, komentator telavivskog dnevnika Haarec je ocenio da je Benjamin Bibi Netanijahu ljutog, glavnog suparnika u tri puta ponavljanim parlamentarnim izbornim bitkama Benjamina Benija Ganca pogodbom pretvorio u ličnog telohranitelja.

Tragovi slepog miša

Dok više od polovine svetskog stanovništva - po nekim računicama oko 4,5 milijardi ljudi - odbrojava dane u blažem ili strožem odbrambenom karantinu od virusa korona, naučnici u bar sedamdeset centara širom planete su u trci sa vremenom da otkriju sve ćudi kovida 19 i pronađu melem protiv pandemije.

Uskršnji plamen

Zlo dvadeset prvog veka pokušava da omete i jedinstveno bogosluženje u Jerusalimu, čudesno paljenje svete vatre molitvom, koje se u Crkvi Hristovog groba događa dan uoči Uskrsa već skoro trinaest stoleća.

Cenovnik virusa

Napad korone mobiliše i državne obaveštajne službe, koje su - verovatno ne biste to očekivali - pored dužnosti da love neprijatelje, postale posebno potrebne u ratu sa kovidom 19.

Pouka iz kosmosa

Stanovnicima planete Zemlje u karantinu - jedine na kojoj postoji život, koliko se zna - moglo bi dobro da dođe iskustvo kako se u vasioni živi u izolaciji.

Čekajući vakcinu

Odbrojavanje kad će svet dobiti vakcinu za odbranu od virusa Covid 19 će potrajati, a očekivanja o brzom spravljanju spasonosne zaštite treba zameniti razumnim predviđanjima da je potrebno bar još godina, verovatnije i godina i po strpljenja.
PrvaPoslednja