Iza scene

Borivoj Erdeljan

Spoljnopolitički komentator, dugogodišnji stalni dopisnik (Kairo, Jerusalim, Atina) i specijalni izveštač iz zemalja Bliskog istoka i Medietrana. Šest decenija u novinarstvu.

Lapidove mešane karte

Izrael očekuje da će konačno dobiti vladu, koja će - kako kaže budući premijer "u prvom krugu" Naftali Benet -"kola izvući iz blata". Jair Lapid, nosilac mandata za obrazovanje kabineta i lider stranke simboličnog imena Ješ atid (Ima nade) na red doći u "drugom poluvremenu".

Jermenska čitanka

Otkad su Ujedinjene nacije 1948. usvojile tumačenje reči "genocid", Jermeni očekuju da će svet prihvatiti da je prema njima Turska počinila upravo takvu kvalifikaciju zločina istrebljenja milion i po ljudi u godinama Prvog svetskog rata, davne 1915 - vremenu izdisaja osmanske carevine, preteči moderne države.

Pravednici i grešnici

Dok je u vindzorskoj kapeli Svetog Đorđa kenterberijski arhiepiskop Džastin Velbi, anglikanski prvosveštenik, služio opelo princu Filipu, u pravoslavnoj crkvi Svetog Spiridona na Krfu mitropolit Nektarios načalstvovao je parastosu preminulom vojvodi od Edinburga, rođenom i krštenom na ovom grčkom ostrvu.

Zvona za princa

Princ Filip, životni pratilac britanske Elizabete Druge, hodajući u "zvaničnim, javnim prilikama" uvek - po strogom protokolu monarhije - na dva-tri koraka iza vladara Ujedinjenog Kraljevstva, bez ikakvih ustavnih ovlašćenja ("koji se ni za šta ne pita"), u stvari je bio najveći oslonac kraljice od njenog stupanja na presto davne 1952, u svojoj dvadeset petoj godini.

Oslobođeni Golijat

Trgovci i kupci su odahnuli: Golijat je izbavljen. Gubici se sabiraju, pošto je četrnaest malih, snažnih brodova tegljača oslobodilo pomorsko "čudovište" (400 metara dugačak nosač osamnaest hiljada kontejnera "Ever given" japanskog vlasništva, sa posadom od dvadeset pet Indusa), koje se udarom hamsina (opakog pustinjskog vetra) ili možda ljudskom greškom preprečilo u Sueckom kanalu i tako preseklo jednu od najzaposlenijih pomorskih staza, kojom prolazi oko dvanaest procenata svetske trgovine.

Izraelski izborni lavirint

Izbori u Izraelu - četvrti u dve godine - čiji konačni ishod neće biti brzo poznat, čak i kad se završi prebrojavanje glasova, izvesno će potvrditi unapred poznato: nema na vidiku lakog izlaska iz lavirinta.

Sirijska golgota

Moguće čak i šest stotina hiljada mrtvih, a sigurno ne mnogo manje, polovina stanovništva (jedanaest miliona) u izbeglištvu, razdrobljena zemlja, zastrašujući je popis sirijske golgote posle decenije građanskog rata, u kome su borbe uglavnom utihnule, ali stradanja nisu okončana.

Kvadratura saudijskog kruga

U Vašingtonu je i zvanično objavljeno - ono što je svima, u Americi i svetu odavno poznato - da je saudijski krunski princ Mohamed bin Salman (36) organizovao ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018, ali su uz najavu novih aršina (diplomatski formulisano kao "rekalibrisanje") u odnosima SAD sa kraljevinom, brzopotezne kazne Bele kuće dotakle "sitnije jato", ne i prestolonaslednika, stvarnog naredbodavca zločina.

Ključ zlatnog kaveza

Raskoš i bogatstvo Dubaija - privlačne biznis Meke i primamljive "rajske adrese" za predah od zemaljskog umora - zasenjujućim bljeskom dostignuća dvadeset prvog veka zaklanja istovremeno tragove bliže srednjevekovnom dobu.

Haška ispovedaonica

Neugašena varnica u večnoj bliskoistočnoj vatri još jednom je sevnula pošto je pripremno veće Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu potvrdilo da može da se nastavi istraga, koju traži njegova glavna tužiteljka.

Gosti Vuhana

Dugo očekivana, pa odlagana, konačno je započela potraga Svetske zdravstvene organizacije (WHO) za izvorištem korona virusa, sa malo izgleda da ćemo brzo saznati kako je svet oboleo od kovida 19.

Građanin Tramp

Otkad mu je dvadesetog januara u podne okončana predsednička dužnost Donald Tramp je običan građanin, za čiju bezbednost - istina - brinu tajne službe, ali više nije zaštićeni stanar vašingtonske Bele kuće, izuzet od odgovornosti pred zakonima.

Odsjaj zvezde Vitlejema

Posle šest vekova od poslednje obnove i blizu decenije temeljnih popravki oštećenja, koja su pretila da se krov hrama Hristovog rođenja sruči i petnaest stoleća otkad je (po drugi put) podignut, Božić se u Vitelejemu dočekuje bogosluženjem i molitvama, kakve se ponavljaju stolećima, ali ove godine i po "kanonu" virusne 2021 - kako nalaže odbrana od krune kovida 19.

Ubod protiv mračnog oblaka

Zaključeni ugovori za nabavku više od osam milijardi doza vakcine protiv kovida - kad bi važili samo zakoni matematike - znače da je osiguran spas od pandemije, pošto naručena količina premašuje broj svekolikog stanovništva sveta od oko sedam i po milijardi ljudi.

Izbor suseda

Donald Tramp izgleda da je nepoželjan komšija u mesnoj zajednici, koju je - po mnogim naznakama - izabrao za prebivalište, kad kroz mesec dana napusti Belu kuću.
PrvaPoslednja