Iza scene

Borivoj Erdeljan

Spoljnopolitički komentator, dugogodišnji stalni dopisnik (Kairo, Jerusalim, Atina) i specijalni izveštač iz zemalja Bliskog istoka i Medietrana. Šest decenija u novinarstvu.

Povratak Fošovog vagona

Pobednici i pobeđeni - u društvu velikog dela "ostatka sveta" - u Parizu su obeležili vek od prekida vatre u Velikom ratu jedanaestog novembra u jedanaest sati i jedanaest minuta 1918, pošto je dotle za četiri godine, četrnaest nedelja i dva dana na obema stranama stradalo dvadeset miliona ljudi, 9,7 miliona vojnika i 10 miliona civila.

Igra Bele kuće sa Iranom

Američka obnova sankcija Iranu - pre svega sprečavanje izvoza nafte - najnoviji "hod po žeravici" Donalda Trampa kao da više brine mnoge predsednikove saveznike nego ajatolahe. Zvanični Teheran, sigurno ozbiljno pogođen zabranama, računa da su mu sopstveno iskustvo u odnosima sa Vašingtonom i potrebe mnogih u svetu, dovoljan štit od udarca iz Bele kuće.

Pucanj u drvo života

Smrt jedanaest vernika na molitvi (najstarija žrtva imala je 97 godina) u sinagogi u američkom Pitsburgu - uz pokliče Roberta Bauersa (46) "hoću da ubijam Jevreje, jer oni čine genocid mom narodu", koji su pratili pir pomahnitalog žitelja iz susedne varošice - "iz senka na svetlo dana je iznela gnojnu ranu, porast antisemitizma u SAD", nalaze komentatori, čak pažljivo birajući reči.

Sudbina saveznika

Saudijci priznaju da su ubili novinara DŽamala Kašogija, ali je to bila "operacija neposlušnika u vlasti, a ne pogubljenje po naređenju princa Mohameda bin Salmana".

Sudbina princa Mohameda

Dok je nestanak i, kako malo ko sumnja (u očekivanju nalaza zvanične istrage), brutalna smrt novinara DŽamala Kašogija (59), po mnogo čemu više "državni zločin u saudijskom izvođenju, neizbežno po volji princa Mohameda bin Salmana" nego nerešiva misterija, u pratećim diplomatsko - političkim igrama "otvaraju se karte".

Sudbina Džamala Kašogija

Nema nade da je da je DŽamal Kašogi živ. Saudijski novinar ušao je pre nedelju dana u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i otad nije izašao.

San i java Urija Avnerija

Do poslednjeg daha, a srce mu je popustilo nepun mesec pre 95. rođendana u septembru i samo par dana pošto je u avgustu napisao poslednju novinsku kolumnu žučno naslovljenu "Ko smo mi, dođavola", Uri Avneri se borio...

Letnji darovi i svatovi

Savet profesorke psihologije Suzan Kraus Vitburn je da je za dobro zdravlje nacije letnji raspust potreban svakom od nas, pa i tako važnima kao što su predsednici, a i političari.

Političari bez sluha

Posle sedamdeset godina postojanja, Izrael utvrđuje šta je - zemlja Jevreja ili svih svojih građana. "Svež" osnovni zakon o naciji određuje da država pripada jevrejskom narodu, dok su ostali - "drugog reda".

Izlet Fantoma

Izraelske Munje - kakav je nadimak borbenih aviona Fantom 16 Barak - koje su u formaciji sa domaćim Migovima 21 učestvovale u paradnom letu nad Kninom...

Grčko ogledalo

Tragedije će se događati sve dok se država ne prizove odgovornostima i "poveže konce" u svom delovanju i dok narod ne promeni mentalitet.

Migrantski lavirint

Evropska unija je, na samitu okončanom u zoru, posle maratonske rasprave započete prethodnog dana, i "sa prvim petlovima" - kako je rekao jedan od budnih radio reportera - oglasila recept o "kontrolisanom vođenju migrantske krize".

Okrznuti Erdogan

Posle petnaest godina upravljanja Turskom - jedanaest na mestu premijera i četiri kao predsednik - Redžep Tajip Erdogan je novim izbornim uspehom sada naoružan "sultanskim ovlašćenjima" i, ako ubuduće osvoji još jedan zakonom dozvoljen mandat, biće na tronu republike sve do 2028.

Nimicova nadnica

Grčkoj i Makedoniji je bilo potrebno dvadeset sedam godina da postignu razuman dogovor u sporu često poređenim sa rešavanjem kvadrature kruga - kako je Metju Nimic ocenio - "časnom pogodbom".
Prva Poslednja