Iza scene

Borivoj Erdeljan

Spoljnopolitički komentator, dugogodišnji stalni dopisnik (Kairo, Jerusalim, Atina) i specijalni izveštač iz zemalja Bliskog istoka i Medietrana. Šest decenija u novinarstvu.

Odsjaj zvezde Vitlejema

Posle šest vekova od poslednje obnove i blizu decenije temeljnih popravki oštećenja, koja su pretila da se krov hrama Hristovog rođenja sruči i petnaest stoleća otkad je (po drugi put) podignut, Božić se u Vitelejemu dočekuje bogosluženjem i molitvama, kakve se ponavljaju stolećima, ali ove godine i po "kanonu" virusne 2021 - kako nalaže odbrana od krune kovida 19.

Ubod protiv mračnog oblaka

Zaključeni ugovori za nabavku više od osam milijardi doza vakcine protiv kovida - kad bi važili samo zakoni matematike - znače da je osiguran spas od pandemije, pošto naručena količina premašuje broj svekolikog stanovništva sveta od oko sedam i po milijardi ljudi.

Izbor suseda

Donald Tramp izgleda da je nepoželjan komšija u mesnoj zajednici, koju je - po mnogim naznakama - izabrao za prebivalište, kad kroz mesec dana napusti Belu kuću.

Igra prinčeva

Naknadne potrese (kakvi uobičajeno prate zemljotrese, pa i političke) u Rijadu, posle iznenadne tajne večere prestolonaslednika Mohameda bin Salmana i izraelskog premijera Benjamina Bibija Netanijahua, profesor islamskih i bliskoistočnih studija na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu Eli Ode nazvao je "dvorskim građanskim ratom saudijskih prinčeva".

Pregrejan lonac

Dok se Donald Tramp pakuje za iseljenje iz Bele kuće, ali kako staloženi komentator izraelskog Haareca smatra, "još može da svet stavi na vatru i da troši sve šibice koje ima", kao piroman kome bi premijer Benjamin Netanjahu - "više nego srećan" - rado pozajmio upaljač. Zapravo Bibi - i sam "raspaljuje žar".

Trampove poslednje igre

Hoće li Donald Tramp u preostalih nekoliko nedelja pre iseljenja iz Bele kuće upotrebiti neku od "opasnih igračaka", kojima raspolaže do dvadesetog januara, kao neku vrstu osvetničkog amaneta što ostaje bez drugog mandata?

Bibijeva dva lica

Protesti Izraelaca na ulicama Jerusalima, Tel Aviva, Haife i drugih mesta (procena je da je prošlog vikenda bilo 170.000 učesnika), koji već pet meseci traže ostavku premijera Benjamina Bibija Netanijahua, kao i "buđenje" građana, za predsednika vlade su - kako on kaže - "lov na veštice" ili "pokušaj puča".

Bojkov crni pojas

Više od stotinu dana Bugari, najviše na ulicama Sofije, uporno protestuju protiv premijera Bojka Borisova (61) i njegove desne vlade, optužujući ih za korupciju, uvezanost sa moćnim oligarsima, obolelo pravosuđe i negovanje podaničkih medija.

Izborni dekor

Amerika ima predsednike duže od dve stotine trideset godina, a samo je prvi, Džordž Vašington (od 1789. do 1797) bio izabran kao nezavisni kandidat, podseća Bi-Bi-Sijev revnosni pretraživač istorije.

Jerusalimsko klatno

Srbija ne uspeva da se drži kalendara (zašli smo u oktobar) za prvu proveru potpisa predsednika Aleksandra Vučića u Trampovoj kancelariji da će do dvadesetog septembra 2020. otvoriti trgovinsko i državno predstavništvo u Jerusalimu, pre nego što - za šta joj ostaje još dovoljno vremena - do jula 2021. preseli ambasadu iz Tel Aviva u sveti grad.

Mediteranske varnice

Grčka i Turska, susedi i članice istog saveza (NATO) još jednom "isprobavaju mišiće". Nije izvesno da uzavrela retorika i pomorski manevri, koji teku kao igra mačke i miša neće dovesti i da se potegnu mačevi, ovog puta u borbi za podvodno blago u istočnom Mediteranu.

Šolja ruskog čaja

Berlinski lekari utvrđuju detalje o tome da li je čaj - koji je na aerodromu u sibirskom Tomsku popio Aleksej Navaljni - bio začinjen otrovom.

Libanski virus

Gnev građana, koji su preživeli "smak sveta" u Bejrutu - eksploziju tri hiljade tona veštačkog đubriva, koje se po pogubnom učinku simbolično poredi sa 11.septembrom u Njujorku, Černobiljem ili čak atomskom bombom u Horošimi - iz temelja potresa ustrojstvo libanske države...
PrvaPoslednja