Izraelski politički ring 1

Pošto je premijer Naftali Benet podneo ostavku i sa „šarolikom“ vladom u raspadu (osam partija, u kojoj cinici – zbog razlika u ideološkim i političkim shvatanjima – vide da „za istim stolom sede vuk i ovca“) zatražio je raspuštanje Kneseta, komentatori su još jednom podsetili da je vlada, „kad je pre godinu dana stvorena bila političko čudo, nastalo zahvaljujući Jairu Lapidu“.

Eksperimentu je sada došao kraj. Izrael upravo ide prema petim izborima za nešto više od tri godine, ali tek pošto je do poslednjeg trenutka, manevrima u parlamentu Benjamin Bibi Netanijahu pokušavao da iskoristi priliku i da mađioničarski prikupi kritičnu masu za alternativnu vladu Likudove krajnje desnice i religioznih partija, pa da se tako domogne vlasti bez borbe na biralištima.

Nije uspeo, uz pogodbu da u Knesetu neće biti glasanja o zakonima koji bi – kako su formulisali izveštači – „menjali pravila igre. To znači da neće biti daljih priprema zakona kojim krivično suđeni (optuženi) političari ne bi mogli da budu birani za premijera. To se upravo tiče Bibija Netanijahua, koji odgovora za tri slučaja korupcije.

Na izborima, koji se spremaju za kasnu jesen, istraživanja javnog mnjenja nagoveštavaju, inače, Netanijahuov uspeh – da njegov Likud dobije najviše poslanika – ali kao i uvek – bude li tako, to će biti nedovoljno za „čvrstu“, čak ne i za „tesnu“ vladu, pa se najpre predviđa još jedna mrtva trka i obnova političke paralize u polarizovanom i podeljenom društvu, u kome će to biti dalja runda – kako je neko nazvao – „iscrpljujućeg rata demokratskog bića jevrejske države i Bibistana“.

Unapred se nagađa da bi jezičak na vagi, kao i u prethodnoj „igri za presto“, moglo da bude opredeljenje male partije Arapa (petinu stanovništva Izraela čine palestinski građani), ali to partnerstvo je nesigurno, pošto su jevrejske partije većinom nepouzdane u ispunjavanju dogovorenih obećanja za dobijenu dragocenu podršku. Uostalom, to se dogodilo Ujedinjenoj listi Mansura Abasa, koja se povukla iz Benet – Lapidovog jata, koja je kao prva ikad arapska stranka ušla u vladu Izraela.

Kad jednom Kneset konačno ozakoni kraj života 375-dnevne vlade, čiju poslednju sednicu desničar Benet misli da je održao pre četiri dana, prelazno-tehnički kabinet preuzeće njegov zamenik, centrista Jair Lapid, kao i vođenje predizborne kampanju za održavanje svekolikog, što je kolumnista Haareca Gideon Levi nazvao – „izraelizma“. Ako amaterski bokser u mladosti, uspe da donese izbornu pobedu, sledi mu dugoročnije mesto premijera u nekom novom koalicionom sastavu.

Premijerskih ambicija Lapid, lider partije Ješ atid (Ima budućnosti), dosad se dvaput odricao. Na čelo vlade na izdisaju, zapravo je doveo Naftalija Beneta, čiji je „poslanički kapital“ kao vođe Jamine“ u Knesetu bio mnogo manji, gotovo beznačajan prema zauzetim Lapidovim mestima (17) u klupama parlamenta. Prethodno je mogućnost osvajanja mesta, doduše alternativnog predsednika vlade, prepustio Beniju Gancu,

Posle decenije u politici, istaknuti voditelj TV debata, moglo bi se reći, gospodari nacionalnom scenom, na kojoj se oprobao i kao ministar finansija u vladi Benjamina Netanijahua, dok sada predvodi borbu protiv Bibija.

U toj utakmici, kao najveći izazov, predstoji da ubedi birače zašto je vođa Likuda, kome se pored korupcije sudi i za zloupotrebu vlasti, pogubna opasnost za izraelsku demokratiju, kako bi se sprečio njegov povratak, koji rane preizborne ankete ne isključuju.

Lapidove jake karte izvesno će biti da je njegova i Benetova koalicija uporno nastojala da obnovi harmoniju i međusobno poštovanje u izraelskoj politici, napori da se izleči ekonomija, da se suzbije terorizam i da se održavaju bolji odnosi sa Vašingtonom, uz zajedničko obuzdavanje opasnosti od Irana i sve to u nacionalnom, a ne ličnom interesu, za šta se učestalo okrivljuje vladavina Bibija Netanijahua.

Jesenji, kao i niz prethodnih izbori biće prevashodno obračun sa „kraljem Bibijem“. Bibijevi uzvratni udarci biće, predviđaju domaći znalci, da su „dostignuća na koja je Lapid ponosan, raspadom koalicije doživela debakl“, Likudov propagandni tabor istovremeno uveliko slika Jaira Lapida kao „naduvavanu televizijsku lutku i političara perolake kategorije“.

Jairu Lapidu ostaje nekoliko meseci do oktobra – novembra, kad se očekuju izbori da iskoristi prednosti, koje mu pruža dužnost i samo privremenog premijera da „vodi igru“ u kampanji, u kojoj (po ustaljenom običaju) sigurno neće biti iole političkih i ličnih nežnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.