OFK BeogradFoto: Dusan Milenkovic/Starsport

Srbi su se u svojoj istoriji često selili. Nekad milom, nekad silom. Prva Velika seoba Srba se odigrala pod patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem početkom 1690. godine. Druga Velika seoba Srba se bila je pod patrijarhom Arsenijem IV Jovanovićem 1740. godine. Tokom i posle Prvog i Drugog svetskog rata bile su takođe velike seoba Srba. Velikih seoba bilo je i posle ratova u kojima „Srbija nije učestvovala“ u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Sele se Srbi i danas u (za A.V.) „zlatno doba“. Prema podacima Evrostata Srbiju je za deset godina napustilo pola miliona građana, odnosno svake godine iz Srbije se iseli grad veći od Vršca. Za vreme Aleksandra V. ne samo da je nastavljena seoba Srba već se počelo i sa seljenjem objekata.

Premeštene su (ili se premeštaju) železnička i autobuska stanica, muzej Nikole Tesle, Savski most, Sajam… Na red su došli i fudbalski stadioni sa sve klubovima.

Prvi na spisku se našao OFK Beograd. Duško Radović je svojevremeno napisao: „Za druge se navija, Partizan se voli“. Po meni, Beograđani su navijali za Crvenu zvezdu ili Partizan a OFK Beograd su voleli.

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina na Karaburmi se igrao najlepši fudbal u Jugoslaviji. Tada su i osvojena četiri Kupa. U sezoni 1967/1968 Miloš Milutinović i Dragoslav Šekularac, dva najtalentovanija fudbalera sa ovih prostora, igrali su za OFK Beograd i stadion je bio dupke pun. U dresu OFK Beograda igrali su Skoblar, Santrač, Samardžić (trio S), Ilija Petković, Dragoslav Stepanović, Mitar Mrkela, Petar Borota, Branislav Ivanovć, Aleksandar Kolarov…

Posle mnogo godina „Romantičari“ se vraćaju u elitno takmičenje ali se sele iz Beograda u Zaječar. Omladinski stadion na Karaburmi ne zadovoljava kriterijume da se na njemu igraju superligaški mečevi, pa je NEKO odlučio da OFK Beograd svoje utakmice kao „domaćin“ igra u Zaječaru. Da li u Beogradu nema stadiona na kojima mogu da se igraju mečevi Superlige, ili se „samo“ mora opravdati izgradnja preskupog stadiona u Zaječaru?

Velike seobe po stadionima 1
Foto: Luca Marziale/Danas

Ovih dana smo saznali i da su Crvena zvezda i Partizan pod hipoteku stavili svoje stadione. Pitam se šta će se dogoditi ako NEKO odluči da država više ne finansira „blizance“?

Hoće li Kostadin Terzić, koji je kao jedan od dvojice vlasnika „GoTer Construction d.o.o. Beograd, (i potpredsednik OFK Beograda) „pozajmio crveno-belima oko 2,6 miliona evra, postati vlasnik stadiona?

Da li će se crveno-beli preseliti u Leskovac (Partizan u Vranje), ili će ipak izabrati Surčin (jednog dana će se tamo izgraditi Nacionalni stadion). Topčidersko brdo je svakako daleko atraktivnija lokacija za izgradnju stambeno – poslovnih prostora od Surčina.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari