DeOFKBeogradizacija: Devet godina posle obećanja Gorana Vesića o preporodu Omladinskog stadiona na Karaburmi, "romantičari" se sele u Zaječar 1Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

OFK Beogradu se raspada kuća, a pošto nema para da je obnovi, rešio je da ode u podstanare.

Sport klub saznaje da su „romantičari“ sa Stare Karaburme podneli zahtev Komisiji Fudbalskog saveza Srbije za licenciranje klubova da im se odobri da u sledećoj sezoni umesto na zapuštenom Omladinskom stadionu domaćini budu na novom u Zaječaru.

OFK Beograd, klub svetle tradicije, prema kojem su nekada neskrivene simpatije gajili i zvezdaši i partizanovci, ispao je iz Superlige Srbije pre osam godina, ali je na pravom putu da se vrati u najbolje društvo.

U Prvoj ligi, drugom razredu domaćeg fudbala, ubedljivo je vodeći.

Ima deset bodova više od svog prvog pratioca ubskog Jedinstva i samo čudom može da mu izmakne povratnička karta u predstojećih sedam kola u plej-ofu.

Pošto njegov dom ne zadovoljava kriterijume da se na njemu igraju superligaški mečevi, morao je da pokuca na druga vrata.

Ko god da se pitao šta će Zaječaru novi stadion (8.168 mesta) kad je njegov lokalni Timok 1919 zonaš, istina sasvim izvesno povratnik u trećestepenu Srpsku ligu, a uz to i papreno skup (u izgradnju uloženo 28 miliona evra), sada dobija odgovor – na njemu će igrati beogradski klub.

Svojevrsna fudbalska decentralizacija kao deOFKBeogradizacija.

A kakva je sudbina Omladinskog stadiona, sagrađenog 1957, poprišta nezaboravnih utakmica iz prošlosti sa po 20-25 hiljada svedoka?

Na stranu sad to što je glavni grad, da je bilo pameti i volje, mogao da na tom mestu dobije objekat po ugledu na, recimo, ciriški Lecigrund pa da se na njemu i igra fudbal i da se zalegne za dobijanje uglednog atletskog mitinga na otvorenom u godišnjem svetskom kalendaru IAAF, koji bi bio na ponos prestonice i na radost poklonika „kraljice sportova“ i mnogobrojnih talenata. Pa, Stadion JNA je bio domaćin Evropskog prvenstva u atletici 1962, a baš i međunarodnih mitinga s najvećim zvezdama svog vremena.

Ima već punih devet godina, uskoro, dakle, i cela decenija, od kako je iz gromkih usta Gorana Vesića najavljen preporod školjke na Karaburmi.

On se onda, 2015, godinu posle dolaska Srpske napredne stranke na vlast u Beogradu, kao gradski menadžer sastao s rukovodstvom OFK Beograda, predvođenog predsednikom uprave Drakčetom Dimitrijevićem.

ofk beograd stadion foto Miroslav Dragojević
foto Miroslav Dragojević

Vesić je tada, ponosno stavljajući na znanje da je Omadinski stadion uknjižen u vlasništvo grada, najavio njegovu skoru privatizaciju koja će biti spas od daljeg devastiranja.

„Stadion svakog dana propada. Postao je nebezbedan i za gledaoce i za fudbalere. Na žalost, i ruglo grada. Uknjižbom su stvoreni preduslovi za procenu vrednosti stadiona. Prodaja će zatim biti oglašena na tenderu. Jasno je da stadion ne može da menja namenu. Mora da ostane mesto za sportska takmičenja. Ali, prodajom će se omogućiti da bude rekonstruisan i uređen. Nadam se da za OFK Beograd dolaze bolji dani i da će se klub vratiti na mesto koje mu u srpskom fudbalu i pripada“, rekao je tada Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari