Kocka, kocka, kockica

Peđa Popović

Kao novinar i urednik kalio sam se u raznim Blic izdanjima, BIRN-u, E-novinama, Istinomeru, Yellow cabu.... U Beogradu i Sarajevu. Objavljivao tekstove u sledećim izdanjima: “Dani (BH)”, B92.net, “Evropa”, „Reporter“...  Tekstovi republikovani u stranim i domaćim web izdanjima. Verujem u ljudska prava, moć istine i da su kultura i obrazovanje osnova društva. Van novinarskog posla ponosan na osimišljavanje i pokretanje festivala Dani Sarajeva u Beogradu. Aktivista, po malo i sportista. Ljubitelj putovanja i fotografije. Još tekstova možete da pročitate pedjapopovic.info.

Magic people, voodoo people

Iako je prošlo gotovo četvrt veka, a ni mi ni Prodidži nismo tako mladi, lepi i ludi, taj nastup bio je i ostao “THE KONCERT”, dokaz da smo uprkos svemu oko nas - normalni, da nismo nestali, kamen međaš za neke buduće dane, mesto prepoznavanja, stav i ekstaza kakva se retko kada doživljava.

Kad Vučić (ne) pregovara

“Nema te sile, ne zanima me”, poručio je Vučić uz tradicionalno nepristojno nazivanje opozicionih lidera lopovima i pominjanje zatvora, da bi na kraju optužio državice nastalih iz Jugoslavije da rade protiv Srbije jer prate proteste građana. Osim što zvuči kao retro rečnik iz 90ih godina prošlog veka, prema dosadašnjim iskustvima, znači suprotno.

Umesto pet minuta na TV dnevniku

Srbija je neretko zemlja fantazije, sa granicama koje su fluidne u zavisnosti od ugla gledanja, i spoljnom politikom koja je se zbog pokušaja da spoji nespojivo, često može nazvati i šizofrenom. Sličan slučaj je i sa biračkim spiskom i izbornim sistemom.

Diskriminacija vaspitačica

Dok državni vrtići polako ali sigirno nestaju, novac od subvencija ide privatnim koji, javna je tajna, osnivaju često oni bliski Srpskoj naprednoj stranci.

Otrovgrad

Iako se Beograd već danima može nazvati Smogograd, Crnograd, Otrovgrad niko od čelnika se nije oglasio. Nije kao kod snega u decembru, formiran krizni štab, nisu se slikali u akciji, objašnjavali, pozivali.

Gradski saobraćajni kolaps

Stajanje, čekanje, gužva, nervoza, slike su koje se proteklih meseci, a naročito ove nedelje, mogle videti na stanicama javnog gradskog prevoza u Beogradu. Ove slike, nisu se videle u špicu što je svakodnevica u svakom iole većem gradu, već van, bilo da je 10, 11 ili 14 časova.

Alo taksi

Već mesecima traje pravi mali rat između takstista, provajdera internet aplikacija, paušalaca koji bi da budu taksisti, kabineta premijerke i ministarke saobraćaja.

Od Ušća – Lešće

Netrpeljivost vlasti prema zelenilu u Srbiji/Beogradu nije nova pojava. Postojala je i kod prethodnih vlasti, bile napredne ili ne, a postoji i danas.

I radnice i dame

U poslednje vreme, a naročito oko Osmog marta nikako nisam mogao da razumem poruke koje je deo feminističke javnosti slao glede borbe za ravnopravnost.

Banke te tuže, banke ti sude

Iako su turski osvajači odavno napustili Srbiju, građani naše zemlje se neretko osečaju kao raja iz narodne priče “Kadija ti tuži, kadija ti sudi”.

Koliko odsto glasova je potrebno za odgovornost

Izbori po pravilu donose mnogo uzbuđenja u partijama i strankama, pa tako i u vladajućoj. No, čini se da da kod njih izborni rezultat ume da udari malo jače u glavu, pa je tako primetno neobično ponašanje u noćima i danima posle izbornog ciklusa.
PrvaPoslednja