Kocka, kocka, kockica

Peđa Popović

Kao novinar i urednik kalio sam se u raznim Blic izdanjima, BIRN-u, E-novinama, Istinomeru, Yellow cabu.... U Beogradu i Sarajevu. Objavljivao tekstove u sledećim izdanjima: “Dani (BH)”, B92.net, “Evropa”, „Reporter“...  Tekstovi republikovani u stranim i domaćim web izdanjima. Verujem u ljudska prava, moć istine i da su kultura i obrazovanje osnova društva. Van novinarskog posla ponosan na osimišljavanje i pokretanje festivala Dani Sarajeva u Beogradu. Aktivista, po malo i sportista. Ljubitelj putovanja i fotografije. Još tekstova možete da pročitate pedjapopovic.info.

Sveta nedelja

Neretko oni koji se zalažu za težak rad svih sedam dana u sedmici su po pravilu oni koji ne moraju da rade nedeljom ili praznikom. Poput predsednika Aleksandra Vučića.

Srećna Nova 1945.

Ove sezone izostale su najave dolazaka brojnih turista. Bugari kao da su se smorili prošle godine, pa su promenili destinaciju, dok devizni priliv takođe nije više “in”. Nije pominjano ni to da ljudi navodno više i lakše troše kada je grad okićen.

Skupo, skuplje, Crvena zvezda

“Istorijska” odluka uprave crveno belih da najjeftiniji komplet za tri meča košta 12.000 dinara bio je pravi šok za milionsku armiju navijača. Kada se pomisilo da nema dalje, usledilo je još jedno povećanje...

Magic people, voodoo people

Iako je prošlo gotovo četvrt veka, a ni mi ni Prodidži nismo tako mladi, lepi i ludi, taj nastup bio je i ostao “THE KONCERT”, dokaz da smo uprkos svemu oko nas - normalni, da nismo nestali, kamen međaš za neke buduće dane, mesto prepoznavanja, stav i ekstaza kakva se retko kada doživljava.

Kad Vučić (ne) pregovara

“Nema te sile, ne zanima me”, poručio je Vučić uz tradicionalno nepristojno nazivanje opozicionih lidera lopovima i pominjanje zatvora, da bi na kraju optužio državice nastalih iz Jugoslavije da rade protiv Srbije jer prate proteste građana. Osim što zvuči kao retro rečnik iz 90ih godina prošlog veka, prema dosadašnjim iskustvima, znači suprotno.

Umesto pet minuta na TV dnevniku

Srbija je neretko zemlja fantazije, sa granicama koje su fluidne u zavisnosti od ugla gledanja, i spoljnom politikom koja je se zbog pokušaja da spoji nespojivo, često može nazvati i šizofrenom. Sličan slučaj je i sa biračkim spiskom i izbornim sistemom.

Diskriminacija vaspitačica

Dok državni vrtići polako ali sigirno nestaju, novac od subvencija ide privatnim koji, javna je tajna, osnivaju često oni bliski Srpskoj naprednoj stranci.

Otrovgrad

Iako se Beograd već danima može nazvati Smogograd, Crnograd, Otrovgrad niko od čelnika se nije oglasio. Nije kao kod snega u decembru, formiran krizni štab, nisu se slikali u akciji, objašnjavali, pozivali.

Gradski saobraćajni kolaps

Stajanje, čekanje, gužva, nervoza, slike su koje se proteklih meseci, a naročito ove nedelje, mogle videti na stanicama javnog gradskog prevoza u Beogradu. Ove slike, nisu se videle u špicu što je svakodnevica u svakom iole većem gradu, već van, bilo da je 10, 11 ili 14 časova.

Alo taksi

Već mesecima traje pravi mali rat između takstista, provajdera internet aplikacija, paušalaca koji bi da budu taksisti, kabineta premijerke i ministarke saobraćaja.
PrvaPoslednja