Kocka, kocka, kockica

Peđa Popović

Kao novinar i urednik kalio sam se u raznim Blic izdanjima, BIRN-u, E-novinama, Istinomeru, Yellow cabu.... U Beogradu i Sarajevu. Objavljivao tekstove u sledećim izdanjima: “Dani (BH)”, B92.net, “Evropa”, „Reporter“...  Tekstovi republikovani u stranim i domaćim web izdanjima. Verujem u ljudska prava, moć istine i da su kultura i obrazovanje osnova društva. Van novinarskog posla ponosan na osimišljavanje i pokretanje festivala Dani Sarajeva u Beogradu. Aktivista, po malo i sportista. Ljubitelj putovanja i fotografije. Još tekstova možete da pročitate pedjapopovic.info.

I radnice i dame

U poslednje vreme, a naročito oko Osmog marta nikako nisam mogao da razumem poruke koje je deo feminističke javnosti slao glede borbe za ravnopravnost.

Banke te tuže, banke ti sude

Iako su turski osvajači odavno napustili Srbiju, građani naše zemlje se neretko osečaju kao raja iz narodne priče “Kadija ti tuži, kadija ti sudi”.

Koliko odsto glasova je potrebno za odgovornost

Izbori po pravilu donose mnogo uzbuđenja u partijama i strankama, pa tako i u vladajućoj. No, čini se da da kod njih izborni rezultat ume da udari malo jače u glavu, pa je tako primetno neobično ponašanje u noćima i danima posle izbornog ciklusa.

Nemar i pohlepa razorniji od ratova

Da je nečiji lični lukrativni interes važniji od potreba, kulturnog nasleđa, tradicije, sporta ali i potencijalne dobiti za širu zajednicu, nažalost je naša svakodnevica.

Kidnaperi Beograda

Kao što sneg pada ne da pokrije breg, već da svaka zverka pokaže trag, tako i izbori osim lažnih obećanja, otkrivaju prave namere političara.

Bili Cvetko i Bajloni

Vozeći se tramvajima po Beogradu teško je neprimetiti da kada se prolazi pored dve poznate pijace, Cvetkove i Bajlonijeve, glas iz automata umesto ovih imena izgovara Zvezdara i Skadarlija.

Kapitulacija ili koalicija

Prošli derbi iako odigran u zaista istorijskom momentu kada su i Zvezda i Partizan uspeli da izbore evropsko proleće, umesto po igri ponovo je ostao zapamćen po neredima.

Dođi od 14 do 15

Kada se čuju stihovi pesme benda Ambasadori iz 1977 “Dođi u pet do pet” većina onih koji je znaju, pomisle na ljubav i lepa osećanja prožeta nadanjima ali i neizvesnošću….ukratko svim onim što nosi mladalačka zanesenost i zaljubljenost.

Jedna je majka, ali tu je i tata

Da li zbog dominacije tokom istorije, nedostatka kuraži ili navike, tek u vremenu sve veće ravnopravnosti polova, kao da ne postoje stvari koje bi muškarci menjali kako bi dosegli neke željene standarde.
Prva Poslednja