Ekonomski dnevnik

Aleksandar Milošević

Novinar, urednik Ekonomije u Danasu. Radio u Glasu javnosti i Balkanu. Pisao za NIN, BIRN, Biznis i finansije... U novinarstvu od 2003. godine.

Tesla, Maskov Džin Liliputanac

Tesla, kompanija koja pravi električne automobile, u petak je na berzi vredela nekih 650 milijardi dolara - otprilike onoliko koliko bi 13 država poput Srbije zajednički uspele da naprave za godinu dana. Istovremeno, to je kompanija koja je u 2020. proizvela ukupno 500.000 automobila, što je kapacitet 2,5 Fijatove fabrike u Kragujevcu.

Neplaćeni doprinosi? Ma, nije moguće

Reklo bi se, dobra ideja, tako i treba, štite se trudnice, međutim ključno pitanje je zašto država donosi zakon kojim rešava problem nastao time što ta ista država toleriše nepoštovanje zakona. Naime, kako je to uopšte moguće da poslodavac ne uplati doprinos na vreme? 

Vesić na električni pogon

Grad Beograd, pod rukovodstvom zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, upravo je kupio 10 električnih autobusa, plativši ih 7,2 miliona evra. Dakle, 720.000 evra po autobusu. Da stvari budu jasnije, taj isti Grad Beograd je prošle godine kupio 70 „običnih”autobusa od iste firme, plativši ih 10 miliona evra, ili nešto manje od 150.000 evra po autobusu.

GameStop. Game Over

U našoj javnosti sasvim opravdano prolazi s relativno malo pažnje, ali u svetskim finansijskim vestima, prošle nedelje glavna priča bila su dešavanja s jednim video klubom iz Amerike.

Frilenseri su u pravu

“Ni svojim se pravom služit ne mo’š tek drugom na štetu il dosadu”, pisao je još pre nekih 130 godina slavni pravnik Valtazar Bogišić, postavljajući temelje teoriji zloupotrebe prava u Crnoj Gori.

Podvale poslednjih dana

30. decembar 2020, popodne. Poslednji radni dan svim štampanim medijima, poslednji radni dan Vladi Srbije, poslanicima, svima koji o nečemu odlučuju i većini onih koji o tome izveštavaju.

Plate državnih funkcionera

U razmaku od samo par dana u javnost su dospele dve vesti koje nikako ne priliče ovom trenutku: Lokalna vlast u Kraljevu odlučila je da sebi podigne plate za 40 odsto, dok su odmah zatim odbornici sa opštine Palilula sebi duplirali naknade za rad.

Brnabić na trampolini

"Živimo u teškim vremenima, koja ne pamte ni naši roditelji, bake i deke, vremenima koja su najteža u poslednjih 100 godina", izjavila je pre par dana premijerka Ana Brnabić, pokazujući da razume svu dramatiku našeg trenutka, a i mnogo više od toga. Baš zato je odlučila da obiđe neki auto-put i da se tamo slika.

Srpski vazduh: „I miris i ukus“

Razlika između neuspešnih i uspešnih ljudi je, između ostalog, u tome što neuspešni samo žale svoju tužnu sudbinu, dok uspešni aktivno pokušavaju da je promene. Dakle, nešto preduzimaju, pa makar to nešto nekad bilo i pogrešno.
PrvaPoslednja