Virtuelni vrt

Vladimir Matković

Novinar je kulturne rubrike Danasa od 1999. godine, svoj novinarski život počeo je na kulturnoj ribrici Politike. Zanimaju ga književnost, umetnost i humanističke nauke. Govori engleski, španski i italijanski, a upravo savladava osnove turskog jezika.

Skriveno pismo

Do pravih knjiga se uvek nekako dođe slučajno. Ne reklamiraju se po društvenim mrežama, nema senzacionalističkih naslova da je reč o knjizi godine i sličnih marketinških trikova.

Ekspedicije

Za nekoliko dana počinje nova školska godina. Sve se već zna i već je viđeno i preživljeno.

Kan

Zbivanja na Bliskom istoku su toliko komplikovana, pa ih je teško shvatiti i razumeti, stižu informacije sa svih strana, često ih nije moguće sistematizovati na pravi način.

Otac i sin

Neprestano se u poslednjih nekoliko decenija diljem cele bivše države govori o odlivu mozgova, o odlasku mladih, o tome kako ih puštamo da odu, a o njihova znanja i veštine će se okoristiti neko drugi.

Kal juga

Nisam obožavalac epske fantastike, žanra koji je poslednjih godina sve popularniji.

Havijer Serkas

Jezive i zastrašujuće devedesete narod je preživeo iznalazeći svakakve strategije da se suoči ili pobegne od užasa koji ga je okruživao.

Maria Dolores Pradera

U sveopštem metežu u kome živimo neke vesti vam promaknu i ne registrujete ih onda kada treba. To se dogodilo i sa vešću da je 28. maja preminula Marija Dolores Pradera u 93. godini.

Lobista

On je neodoljiv, neumoljiv, žene ga obožavaju, poručuje svima da voli da uživa u životu, a iznad svega da leti sportskim avionom i pravi pare. Sam kaže da mu letenja i para nikad dosta.

Medijska pismenost

Na medije, odnosno, sadržaje koji se u njima objavljuju, bilo da su pisani ili elektronski, uključujući internet - Fejsbuk, Tviter i ostale društvene mreže kao njegov deo, čitaoci, gledaoci i slušaoci reaguju.

Ekerman i Sent

Već tridesetak godina nad sudbinom domaće književnosti se nariče, kuka, zapomaže. Istina, položaj domaće književnosti pod naletom tržišta, najblaže rečeno neorganizovanosti u celom društvu i državi, te onda u kulturi i izdavaštvu, nije baš sjajan.

RTS planeta

U nekoliko navrata na ovom mestu pisali smo o javnim servisima širom Evrope, načinima na koji se dovijaju da dođu do gledalaca koristeći platforme i razvijajući aplikacije za pametne telefone i tablete.
Prva Poslednja