Virtuelni vrt

Vladimir Matković

Novinar je kulturne rubrike Danasa od 1999. godine, svoj novinarski život počeo je na kulturnoj ribrici Politike. Zanimaju ga književnost, umetnost i humanističke nauke. Govori engleski, španski i italijanski, a upravo savladava osnove turskog jezika.

Argentina

Ekonomska kriza koja trenutno potresa Argentinu ozbiljno se odrazila i na tamošnju TV produkciju.

Šnajderaj

Moda je sveprisutna: neko je prati i postaje njena žrtva, ima onih koji je prate površno na nivou opšte obaveštenosti, a ima i onih koje modni trendovi uopšte ne zanimaju.

Propusnica kulture

Ako već ne može da izađe sa "žutim prslucima", Vlada Emanuela Makrona odlučila je da se pozabavi kulturom, odnosno time da privuče mlade ljude da postanu korisnici kulture.

Telerama

Kablovski operateri i onlajn platforme nas zasipaju reklamama, sa bilborda po gradu nam najavljuju ekskluzivne TV premijere.

Amos Oz

NJegov život i postojanje države Izrael neraskidivo su bili povezani i isprepleteni. Amos Oz je jedan od najznačajnijih izraelskih pisaca napustio nas je na Šabat, 29. decembra.

Božić

Za nekoliko dana će jedan deo planete po gregorijanskom (25. decembar) proslaviti Božić, a trinaest dana kasnije (7. januar) će to učiniti drugi deo planete po julijanskom kalendaru.

Leonardova beležnica

Jedan uticajni tabloid je skoro celu svoju treću stranu posvetio najavi jedne izložbe. Ako se neko slučajno ponadao da je takav iskorak napravio neki od ovdašnjih tabloida - nažalost nije.

Gospodin savršeni

Nikada nisam bio pobornik radikalnih ideja ili stajališta, mislim da uvek ima mesta za razmenu ideja i dijalog sa onima koji misle drugačije od mene, štaviše to može da bude intelektualno zanimljivo i podsticajno.

Krcko

Stalno se govori o tome da su deca naše najveće bogatstvo, da na mladima svet ostaje, da budućnost pripada njima.

Redovi

Stanovnici Barselone, Praga, Dubrovnika, Venecije, Rima i Firence, uz još neke omiljenih destinacija za boravak i razgledanje znamenitosti i kulturne baštine već nekoliko godina kukaju na, najblaže rečeno, masovni turizam.

Sofra

Ako hoćete da pobegnete od rijalitija i dnevne politike, najefikasnije je to uraditi gledanjem kulinarskih kanala.

Skriveno pismo

Do pravih knjiga se uvek nekako dođe slučajno. Ne reklamiraju se po društvenim mrežama, nema senzacionalističkih naslova da je reč o knjizi godine i sličnih marketinških trikova.

Ekspedicije

Za nekoliko dana počinje nova školska godina. Sve se već zna i već je viđeno i preživljeno.
PrvaPoslednja