Virtuelni vrt

Vladimir Matković

Novinar je kulturne rubrike Danasa od 1999. godine, svoj novinarski život počeo je na kulturnoj ribrici Politike. Zanimaju ga književnost, umetnost i humanističke nauke. Govori engleski, španski i italijanski, a upravo savladava osnove turskog jezika.

Francuska revolucija

Hilari Mantel nikada nikoga ne ostavlja ravnodušnim, njeno umeće pisanja kod književnih kritičara i kod čitalaca izaziva poštovanje i divljenje.

Putnička trpeza

Dok ovo pišem (sreda, 25. decembar) jedan deo čovečanstva proslavlja Božić po Gregorijanskom kalendaru, dok će ga drugi proslaviti za trinaest dana po Julijanskom kalendaru.

Čimandra Ngozi Adiči

Jedan je od najznačajnijih feminističkih glasova našeg vremena, odlična književnica, neko s čijem se mišljenjem možeš ili ne moraš složiti, ali ceniš ono što radi.

Dele

Stara izreka "koliko jezika znaš toliko vrediš" jedna je od onih narodnih mudrosti koje su se potvrdile u iskustvu mnogih generacija.

Pisac i prevodilac

Jedan od najvećih svetskih pisaca i intelektualaca današnjice Havijer Serkas je svojevremeno na književnoj večeri u Beogradu, kada je predstavljao svoj roman ”Hohštapler”u izdanju Arhipelaga rekao ”Prevodilac može ili da te spasi ili da te uništi”, na to mu je vrhunski prevodilac njegovih dela na srpski Biljana Isailović odgovorila ”Ti si sjajan pisac, tebi spasavanje ne treba”.

Elita

Prethodnih pet dana izveštavao sam sa Drugog Aljazeera Docs festivala koji se upravo preksinoć završio u Sarajevu. Spisak svih filmova sa svim informacijama nalazi se na njihovom sajtu www.ajbdoc.ba.

Sluškinjina priča

Milioni gledalaca širom sveta, čim su pogledali poslednju epizodu treće sezone serije "Sluškinjina priča", pitali su se hoće li biti nastavka.

Ništa

Uvek me obraduju prevodi klasika evropske i svetske književnosti koji dosad kod nas nisu objavljivani.

Tersera

Najveća briga urednika i novinara dnevne štampe širom sveta jeste kako se uhvatiti ukoštac sa izazovima interneta, društvenih mreža, a da novine u klasičnom štampanom obliku ipak prežive.

Simon Bolivar

Istorijski događaji i ličnosti sjajan su predložak za TV serije, isto bi se moglo reći i za TV fikciju smeštenu u neki istorijski period. Poslednjih godina bilo je odličnih TV serija kao što su recimo "Tjudorovi" ili "Medičijevi".

Knjige za leto

Svakog leta ovdašnji, kao i svetski izdavači i knjižari, oglašavaju akcije u kojima se knjige mogu naći po povoljnim cenama...
PrvaPoslednja