Virtuelni vrt

Vladimir Matković

Novinar je kulturne rubrike Danasa od 1999. godine, svoj novinarski život počeo je na kulturnoj ribrici Politike. Zanimaju ga književnost, umetnost i humanističke nauke. Govori engleski, španski i italijanski, a upravo savladava osnove turskog jezika.

Tersera

Najveća briga urednika i novinara dnevne štampe širom sveta jeste kako se uhvatiti ukoštac sa izazovima interneta, društvenih mreža, a da novine u klasičnom štampanom obliku ipak prežive.

Simon Bolivar

Istorijski događaji i ličnosti sjajan su predložak za TV serije, isto bi se moglo reći i za TV fikciju smeštenu u neki istorijski period. Poslednjih godina bilo je odličnih TV serija kao što su recimo "Tjudorovi" ili "Medičijevi".

Knjige za leto

Svakog leta ovdašnji, kao i svetski izdavači i knjižari, oglašavaju akcije u kojima se knjige mogu naći po povoljnim cenama...

Latinska Amerika

Kad se sve sabere i oduzme o Latinskoj Americi ovdašnja javnost zna veoma malo, nama u ovom delu sveta kao da ovaj kontinent nije zanimljiv.

Komunizam i NDH

Kod novog načina gledanja televizije preko pametnih telefona, tableta i ostalih predivnih izuma dobro je što u aplikacijama brojnih TV kuća možete da naiđete na sadržaje koje ste u trenutku njihovog premijernog emitovanja propustili, a trebalo ih je pogledati.

Hitlerova omladina

O zlu nacionalsocijalizma, fašizma i ostalih pogubnih ideologija gotovo da nema šta se već nije napisalo, a o tome pisanja nikad dosta.

Istorija filozofije

Sećate li se romana "Sofijin svet" Justejna Gordera koji je onomad objavila Geopoetika? Kroz lep i zanimljiv zaplet ispričana je priča o istoriji kraljice svih nauka - filozofije.

BBC zvuci

Svako malo na ovom mestu pišem o radiju iako kod nas, uz izuzetak javnog servisa i njegova četiri radio-programa, taj medij gotovo da više i ne postoji.

Raj Loriga

Upravo čitam na španskom poslednju knjigu španskog pisca, scenariste i režisera Raja Lorige "Subota, nedelja". Knjiga je odlična, a Lorigin stil, jasan, jezgrovit, rečenice precizne.

Nedođija

Majkl DŽekson zasigurno je bio jedna od najvećih pop zvezda u poslednjih nekoliko decenija. Za mnoge fanove bio je i ostao neprikosnoveni kralj popa. Ima i onih drugih koji o njemu misle sve najgore.

Argentina

Ekonomska kriza koja trenutno potresa Argentinu ozbiljno se odrazila i na tamošnju TV produkciju.

Šnajderaj

Moda je sveprisutna: neko je prati i postaje njena žrtva, ima onih koji je prate površno na nivou opšte obaveštenosti, a ima i onih koje modni trendovi uopšte ne zanimaju.

Propusnica kulture

Ako već ne može da izađe sa "žutim prslucima", Vlada Emanuela Makrona odlučila je da se pozabavi kulturom, odnosno time da privuče mlade ljude da postanu korisnici kulture.

Telerama

Kablovski operateri i onlajn platforme nas zasipaju reklamama, sa bilborda po gradu nam najavljuju ekskluzivne TV premijere.
PrvaPoslednja