Virtuelni vrt

Vladimir Matković

Novinar je kulturne rubrike Danasa od 1999. godine, svoj novinarski život počeo je na kulturnoj ribrici Politike. Zanimaju ga književnost, umetnost i humanističke nauke. Govori engleski, španski i italijanski, a upravo savladava osnove turskog jezika.

Hitlerova omladina

O zlu nacionalsocijalizma, fašizma i ostalih pogubnih ideologija gotovo da nema šta se već nije napisalo, a o tome pisanja nikad dosta.

Istorija filozofije

Sećate li se romana "Sofijin svet" Justejna Gordera koji je onomad objavila Geopoetika? Kroz lep i zanimljiv zaplet ispričana je priča o istoriji kraljice svih nauka - filozofije.

BBC zvuci

Svako malo na ovom mestu pišem o radiju iako kod nas, uz izuzetak javnog servisa i njegova četiri radio-programa, taj medij gotovo da više i ne postoji.

Raj Loriga

Upravo čitam na španskom poslednju knjigu španskog pisca, scenariste i režisera Raja Lorige "Subota, nedelja". Knjiga je odlična, a Lorigin stil, jasan, jezgrovit, rečenice precizne.

Nedođija

Majkl DŽekson zasigurno je bio jedna od najvećih pop zvezda u poslednjih nekoliko decenija. Za mnoge fanove bio je i ostao neprikosnoveni kralj popa. Ima i onih drugih koji o njemu misle sve najgore.

Argentina

Ekonomska kriza koja trenutno potresa Argentinu ozbiljno se odrazila i na tamošnju TV produkciju.

Šnajderaj

Moda je sveprisutna: neko je prati i postaje njena žrtva, ima onih koji je prate površno na nivou opšte obaveštenosti, a ima i onih koje modni trendovi uopšte ne zanimaju.

Propusnica kulture

Ako već ne može da izađe sa "žutim prslucima", Vlada Emanuela Makrona odlučila je da se pozabavi kulturom, odnosno time da privuče mlade ljude da postanu korisnici kulture.

Telerama

Kablovski operateri i onlajn platforme nas zasipaju reklamama, sa bilborda po gradu nam najavljuju ekskluzivne TV premijere.

Amos Oz

NJegov život i postojanje države Izrael neraskidivo su bili povezani i isprepleteni. Amos Oz je jedan od najznačajnijih izraelskih pisaca napustio nas je na Šabat, 29. decembra.

Božić

Za nekoliko dana će jedan deo planete po gregorijanskom (25. decembar) proslaviti Božić, a trinaest dana kasnije (7. januar) će to učiniti drugi deo planete po julijanskom kalendaru.

Leonardova beležnica

Jedan uticajni tabloid je skoro celu svoju treću stranu posvetio najavi jedne izložbe. Ako se neko slučajno ponadao da je takav iskorak napravio neki od ovdašnjih tabloida - nažalost nije.

Gospodin savršeni

Nikada nisam bio pobornik radikalnih ideja ili stajališta, mislim da uvek ima mesta za razmenu ideja i dijalog sa onima koji misle drugačije od mene, štaviše to može da bude intelektualno zanimljivo i podsticajno.
PrvaPoslednja