Vladimir Matković

Novinar je kulturne rubrike Danasa od 1999. godine, svoj novinarski život počeo je na kulturnoj ribrici Politike. Zanimaju ga književnost, umetnost i humanističke nauke. Govori engleski, španski i italijanski, a upravo savladava osnove turskog jezika.

Treba vremena 1
31.08.2023. 16:31

Treba vremena

Misao slavnog Pabla Pikasa - Treba vremena da postaneš mlad, bila je slogan ovogodišnjih 29. Raških duhovnih svečanosti, koje su bile održane od 14. do 20. avgusta, u organizaciji Centra za kulturu Gradac.
Povratak klasika 2
03.08.2023. 16:30

Povratak klasika

Striming platforme su nas "obogatile" novim zabavnim formatima: rijalitijima, doku-rijalitijima i brojnim drugim izvedenicama. Klasične TV zabava, odnosno emisija koje mirne duše mogu da gledaju svi ukućani: od najmlađih do najstarijih, skoro da više i nema. Onda se, nedavno, desilo i to.
Nagomilano iskustvo 3
06.07.2023. 16:00

Nagomilano iskustvo

Podkast je definitivno promenio radio. Radiju su podkasti svuda udahnuli novi život. Širom planete slušanje ovog formata je sve popularnije: može se slušati šta god se poželi, kad god se poželi, a može se dovući i sačuvati na spravi koju imate: sve platforme su uglavnom veoma pregledne i može se veoma lako pronaći tema koja vas zanima.
Chat GPT 4
27.04.2023. 16:00

Chat GPT

Toliko se poslednjih nedelja piše i priča o programu Chat GPT da je to prosto neverovatno. Svi ga isprobavaju, prolazi testove, brzo odgovara na sva moguća i nemoguća pitanja.
Geri Lineker 5
16.03.2023. 18:52

Geri Lineker

Ko je god pratio medije u Velikoj Britaniji ovih dana zna da se slučaj slavnog fudbalera Gerija Linekera, koji je i voditelj BBC-jevog programa „Meč dana“, koji se emituje na domaćem BBC One kanalu, nije skidao sa naslovnica. Podsetimo, Geri Lineker se prošle nedelje na svom Tviteru u tvitu koji je napisao glasno usprotivio politici vlade […]
Senzitivni čitaoci 6
02.03.2023. 16:30

Senzitivni čitaoci

Sve se izokrenulo. Ni pisanje, a bogami ni čitanje knjiga lepe klasične i savremene književnosti i beletristike nisu više ono što su nekad bili: nisu više prostori slobode koja se osvaja, u kojima granice, ukoliko ih uopšte ima, određuju jedino pisac i čitalac.
Luka Lamparielo 7
02.02.2023. 16:30

Luka Lamparielo

Jutjub je jedna od onih platformi na kojoj razni ekscentrici vole da se reklamiraju, da se pokazuju, da ostatak planete ubede kako su najbolji, najpametniji i uradiće sve da se pretplatite na njihov kanal i udelite im toliko priželjkivani lajk.
Pomahnitali kraljević 8
19.01.2023. 16:30

Pomahnitali kraljević

Koji god od svetskih portala da ste otvorili u proteklih nekoliko nedelja, iskakala vam je kao reklama, prikaz, vest, odlomak knjige vojvode od Saseksa, princa Harija od Vindzora. Reč je o njegovoj autobiografiji "Spare", čiji bi se naslov na srpski mogao prevesti kao "Suvišan".
Oslobođenje 9
05.01.2023. 16:30

Oslobođenje

Istorijski romani su verovatno najnezahvalniji književni žanr. Ako su dobro napisani, uživate u čitanju, ali ako nisu, pitate se zašto ste izgubili vreme na njihovo čitanje.
Stvarna Afrika 10
13.10.2022. 16:30

Stvarna Afrika

Koliko beli čovek razume Crni kontinent? Afrika je oduvek za nas Evropljane i ostale belce bila egzotična, tajanstvena, a polazim od sebe i priznajem da je ne poznajemo baš mnogo.
Prokletstvo Mediterana 11
30.09.2022. 11:28

Prokletstvo Mediterana

Pretpostavljam da Italija nije samo za mene bila zemlja snova, zemlja u kojoj bih voleo da živim, da uživam u kulturi, lepotama umetnosti, dizajnu, modi koja je neprevaziđena, ukusnoj kuhinji, divnoj muzici. Kao dete se sećam da smo iz Italije, čitaj Trsta, dobijali slatkiše kakvih ovde nije bilo, igračke o kojima je ovde moglo da se sanja. Tek kasnije sam počeo da otkrivam lepotu italijanskog filma, književnosti. Bila je to izmaštana zemlja u našim mentalnim mapama koja sa onom pravom Italijom baš i nema mnogo veze.
Kraljica i BBC 12
15.09.2022. 16:30

Kraljica i BBC

Bila je jedina britanska kraljica koju smo za života poznavali. Iako nikoga ne bio trebalo da iznenadi, smrt NJenog kraljevskog veličanstva Elizabete Druge u 97. godini ipak je potresla planetu. U roku od nekoliko minuta vest o monarhu koji je najduže vladao u britanskoj istoriji (70 godina) obišla je globus.
Istorija vode 14
04.08.2022. 16:25

Istorija vode

Ponekad se čini da je o nekim epohama istorije čovečanstva sve rečeno, pomislimo da nema šta novo da se kaže, a onda se pojavi odlična knjiga koja vas demantuje.
Letnje čitanje 15
21.07.2022. 16:30

Letnje čitanje

Oni kojima je prodaja knjiga posao kažu da se leti, za vreme raspusta i godišnjih odmora, prodaja knjiga povećava, ljudi kupuju knjige da ih nose na odmor za čitanje.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. septembar 2023.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.