Luka Lamparielo 1Foto: Luca Marziale / Danas

Jutjub je jedna od onih platformi na kojoj razni ekscentrici vole da se reklamiraju, da se pokazuju, da ostatak planete ubede kako su najbolji, najpametniji i uradiće sve da se pretplatite na njihov kanal i udelite im toliko priželjkivani lajk.

Ima na Jutjubu i izuzetno pametnih, duhovitih, darovitih ljudi, a, priznajem, meni najzanimljivija osoba jeste Luka Lamparielo. Ovaj sjajni Italijan je jedan od najvećih poliglota na svetu, tečno i dobro govori 11 jezika. Prema evropskom referentnom okviru za znanje jezika reč je o nivoima od B2 do C2, a stalno uči i neki nov.

Nikako nisam mogao da utvrdim tačan spisak jezika koje govori. Trenutno su to, koliko sam uspeo da vidim: engleski, francuski, nemački, španski, holandski, švedski, ruski, portugalski, poljski, mandarinski kineski. Lukin Jutjub kanal prati 217 hiljada pretplatnika.

Reč je o ozbiljnom čoveku kome je učenje jezika strast i ljubav, a sve ih je savladao kao samouk, inače je po struci, čini mi se, elektroinženjer ili tako nešto. Jezike uči oko 20 godina, u svetskoj poliglotskoj zajednici je poznat i priznat. Svoje ogromno iskustvo i znanje nesebično deli, pa su njegov Jutjub kanal i sajt www.lucalampariello.com nepresušan izvor korisnih saveta.

Ako sami hoćete da se upustite u učenje nekog jezika, najbolje je krenuti upravo odatle. Iskreno govori o prednostima i manama samostalnog učenja nekog stranog jezika, otkriva cake, preporučuje metode učenja, ali i otvoreno priznaje gde se spotakao, beskrajno je interesantan. Njegovi video-zapisi su različitih dužina.

Nepretenciozan je, a zna o čemu govori, često razbija zablude poput one da neki jezik možete da naučite perfektno za tri meseca. Stalno govori o tome kako je jezik važno učiti u kulturnom kontekstu i kako treba saznavati što više o kulturi jezika koji učite. Ponekad te kulturološke sitnice na koje često i ne obraćamo pažnju mogu biti važne. U tom smislu hvali čuvenu francusku metodu assimil koja jeste jedna od najboljih metoda za samostalno učenje jezika, iako ima nedostataka, dobra je polazna osnova za učenje nekog novog jezika.

To mogu i sam da potvrdim, pomogla mi je kod portugalskog mada nisam bio dovoljno uporan da knjigu „izguram do kraja“, to je jedna od onih stvari koju moram da uradim u 2023! Iako Luka sam za sebe kaže da je jezički savetnik, ono što radi sažeo je u ovih nekoliko rečenica: Učim jezike oko dve decenije i pre nekoliko godina sam došao do veoma važne spoznaje: jezici se ne mogu učiti; mogu se samo naučiti. Jednom kad to shvatite potpuno menja se vaš pristup učenju jezika.

Zato sam odlučio da podelim ne samo svoju strast za jezicima, već i tehnike za njihovo proučavanje, sa optimizmom, strašću, efikasnim metodama i iskustvom. Učenje novog jezika zahteva vreme, ali nije teško. Moja misija je da pomognem ljudima da to shvate. Ako vam neko kaže da je dovoljno samo ‘poznavanje’ engleskog, recite mu „ko nauči drugi jezik stiče još jednu dušu“.

Potpuno je u pravu, a u moru poznatih likova iz nepoznatih razloga što nam ih algoritmi izbacuju svaki dan, postojanje osoba od znanja, kriterijuma i integriteta kao što je Luka uliva nadu da znanje ipak nije samo roba koja se prodaje, već nešto mnogo više.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.