Chat GPT 1Foto: Luca Marziale / Danas

Toliko se poslednjih nedelja piše i priča o programu Chat GPT da je to prosto neverovatno. Svi ga isprobavaju, prolazi testove, brzo odgovara na sva moguća i nemoguća pitanja.

Morao sam da ga isprobam. „Zamolio“ sam Chat GPT da mi napiše kolumnu o književnosti, naravno, na engleskom, a onda sam ono što je napisano na engleskom, namerno ‘provukao’ kroz gugl translejt na srpskom.

Evo rezultata bez bilo kakvih mojih intervencija.

„Kao što svaki bibliofil zna, književnost može ponuditi jedinstveni prozor u ljudsko iskustvo. Bez obzira da li čitate klasično književno delo ili savremeni bestseler, literatura vas može odvesti u drugačiji svet, pokrenuti diskusije koje izazivaju razmišljanje i pružiti uvid u najteža životna pitanja. Jedan od najmoćnijih aspekata književnosti je njena sposobnost da nam omogući da istražujemo različite perspektive i ideje. Kada čitamo knjigu, možemo da razmotrimo širok spektar mišljenja i tačaka gledišta i da bolje razumemo kako je živeti u nečijoj koži. Ovo pomaže da proširimo naše horizonte i otvorimo naše umove za nove načine razmišljanja. Osim toga, književnost nam može pomoći da razumemo istoriju i kulturu različitih epoha. Čitanjem možemo bolje razumeti kako je bilo živeti u određenom vremenskom periodu i steći uvid u to kako su ljudi živeli i razmišljali u prošlosti. Ovo nam može pomoći da bolje cenimo svet u kome danas živimo i napredak koji smo napravili kao društvo. Konačno, književnost jednostavno može biti odličan izvor zabave. Bilo da tražite zadivljujuću misteriju ili romantičnu komediju, književnost vam može pružiti sate bekstva i opuštanja. Ukratko, književnost ima moć da obrazuje, zabavi i inspiriše. Dakle, zašto ne biste odvojili malo vremena da istražite svet književnosti? Možda ćete se jednostavno prijatno iznenaditi.“

Dakle, sve je uradila veštačka ili umetna inteligencija.

Moram priznati da sam simbiozom korišćenja Chat GPT i gugl translejta više nego zadovoljan.

Štaviše, cela operacija je trajala desetak sekundi. Ovaj moj i ne znam čiji sve eksperiment može da bude zanimljiv, zabavan, za nekoga čak i duhovit, ali ono što sve kao ljudski rod treba da nas zabrine jeste olako prepuštanje veštačkoj inteligenciji.

Niko ne sumnja u potrebu njene primene, ali ona mora da bude dogovorena i kontrolisana.

Koliko god algoritmi dobro odrade neki posao, ipak je proces ljudskog stvaranja u bilo kojoj oblasti života jedinstven i neponovljiv.

Ne bih voleo da čitam knjige koje je napisao Chat GPT niti da gledam umetnička dela koja je proizveo. Ako se na vreme ne zaustavi, eksperiment i šala može da preraste u ludilo koje je opasno po sve nas.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari